Geslapen
"De bouwinspectie heeft indertijd geslapen", zegt Jellesma. Twee stukken spaanplaat, een paar centimeter lucht en wat glaswol zitten er tussen zijn bovenverdieping en die van zijn buurvrouw. Onnodig te zeggen dat geen van beiden daar bijzonder blij mee is.
Maar er klopt meer niet. Op het punt van de brandwerendheid voldoet de scheidingsconstructie onder de dakgoten evenmin aan de voorschriften.
Dat bleek na een inspectie van de brandweer begin dit jaar.
"Ik zal graag van u vernemen op welke termijn u verbeteringen zult realiseren", schreef de brandweer 18 februari aan Gruno.
Al 23 jaar geleden, toen de aangevraagde bouwvergunning werd beoordeeld, drong de brandweer reeds aan op extra maatregelen.
Op 13 november 1974 berichtte de afdeling Preventieve Brandbestrijding aan de toenmalige dienst stadsontwikkelingen volkshuisvesting dat "de trappen alsmede de portalen voor die trappen moeten zijn omsloten door middel van wanden en deuren welke een brandwerendheid moeten bezitten van tenminste dertig minuten". De vereiste aanpassing is nooit uitgevoerd!
Het bouwbedrijf lapte de bepaling aan z'n laars. De trappenhuizen werden provisorisch afgescheiden van de woonkamers met zes millimeter dunne multiplex-plaatjes. Brandwerendheid: tien minuten. En de gemeente gaf de bouwvergunning af alsof er niets aan de hand was!
"Hoe kan het nou dat dit niemand is opgevallen?", vraagt Jellesma zich af.
Hij ligt al een paar jaar met Gruno in de clinch over de jaarlijkse huurverhoging, tot aan de rechter toe.
Blijkens pleitnotities van de advocaat van Gruno vindt de woningstichting dat het werkelijke probleem niet de bouw van de huizen, maar de luidruchtige levensstijl van Jellesma is.
Ook al heeft deze twintig handtekeningen verzameld van bewoners, die vinden dat hun woningen op het gebied van geluidsisolatie ernstige gebreken vertonen.
Uit een door Jellesma opgenomen telefonisch gesprek met een van de inspecteurs van de afdeling Volkshuisvesting van RO/EZ blijkt dat ook de gemeente niet veel begrip heeft voor de klachten. "De gemeente is in dit soort zaken niet taakstellend", zegt de inspecteur op het bandje. En: "De modelbouwverordening van midden jaren zeventig bevatte helemaal geen normen voor geluidsisolatie. Als u het er niet mee eens bent, moet u maar naar de hoge politiek". De desbetreffende inspecteur was deze week onbereikbaar voor commentaar.
NEN bouw-normen
Het Groninger adviesbureau Van der Plas BV heeft op verzoek van Jellesma onderzoek gedaan naar de woningen.In het rapport wordt wel degelijk melding gemaakt van destijds bij de bouw geldende eisen op het gebied van geluidsisolatie. "De huidige constructie is dusdanig uitgevoerd", schrijft rapporteur D. Feddema, "dat vooraf met zekerheid is te stellen dat deze niet aan de eis voldoet (NEN 1070). De te hanteren eis is uiteraard de eis zoals gold tijdens de bouwaanvraag/vergunning."
Inspecteur H. de Jonge van de afdeling Bouwtoezicht en Monumenten (RO/EZ) heeft eveneens bedenkingen bij de gewraakte gootconstructie. "Glaswol houdt geen lawaai tegen".
Bouwkundige Chris Drenth, die destijds bij de realisatie van het complex was betrokken, liet vorig jaar december in het blad van de Woonbond weten dat de gebreken voortkomen uit tijdens de bouw doorgevoerde bezuinigingen. "De eisen die aan het uiterlijk werden gesteld zijn deels ten koste gegaan van de kwaliteit die je binnen kunt leveren. Wat men wilde was niet te betalen met het geld dat er voor was", volgens Drenth.
De 84 woningen van het complex Palmslag/Meeuwerderweg/Houtzagersstraat zijn onder PvdA-wethouder Max van den Berg als sociale woningbouw neergezet op grond die ook voor kapitaalkrachtige project-ontwikkelaars erg interessant was. Door de dure grond bleef er volgens Drenth minder geld over voor de bouw. Architectenbureau Sypkes en Oving dat de huizen ontwierp, moest besparen op de bouwkosten door drie woningen op een kavel neer te zetten.
Bewonersactie
Gruno zegt van constructiefouten niets te weten!!!
Wel zegt medewerker relatiebeheer A. de Gries toe dat de brandonveilige situatie "sowieso wordt aangepakt, alleen op welke termijn kunnen we nog niet zeggen".
Met de geluidsoverlast ligt het iets minder makkelijk.
"Die huizen zijn gebouwd volgens de destijds geldende normen", houdt De Gries vol.
"De bewoners geven wel aan dat de woningen gehorig zijn, maar zoveel klachten zijn er niet. Alleen als de huurdersvereniging er op staat, of als er een collectieve bewonersactie komt, zouden we kunnen besluiten iets aan de geluidsisolatie te doen."
onderschrift bij de foto: De eisen die de gemeente stelde aan het uiterlijk gingen ten koste van de brandveiligheid en de geluidsisolatie.
Bron: Groninger Gezinsbode, 16 juli 1997