Gegevens uit het Ryksargyf van Friesland in Leeuwarden
Data from the State Archives of Friesland in Leeuwarden



FLAG English version .

In deze paginas zullen de volgende punten behandeld worden

Oldehove

De invoering van de burgerlijke stand.

In de periode 1810-1813 maakte Friesland, net als de rest van het tegenwoordige Nederland, deel uit van het Franse keizerrijk. De Franse heerschappij had tot gevolg dat de organisatie van bestuur en rechtspraak de Franse wetten volgden, gekenmerkt door uniformiteit en een gecentraliseerde structuur. De burgerlijke stand werd in deze tijd ingevoerd. Bij keizerlijk decreet van 18 Augustus 1811 werd iedere inwoner verplicht een vaste familienaam te kiezen. Ieder familiehoofd moest naar het gemeentehuis om de gekozen naam op te geven. Ook zij die al een familienaam hadden moesten naar het gemeentehuis om die te bevestigen. Jammer genoeg voor stamboomonderzoekers, niet iedereen gaf gehoor aan deze oproep. Het schijnt dat ongeveer 60% van de bevolking in Fryslân het deed. En wat de zaak nog ingewikkelder maakt: in hetzelfde gezin kunnen de jongens verschillende familienamen hebben aangenomen (b.v. van der Werf, Hooghiemstra en Van der Kolk waren drie broers); 'n paar jaar later werden de aangenomen familienamen weer veranderd in 'n andere.

Het Ryksargyf -wat vlak bij de Oldehove in de stad Leeuwarden ligt en zich sinds 2001 "Tresoar" noemt, verbonden met andere instanties- heeft alle namen die in 1811 op last van Napoleon in de Friese mairies (gemeentehuizen) waren geregistreerd verwerkt. Dit bestand is als databestand op het Web te vinden bij het Ryksargyf . Klik op Welkom en dan op Genealogie.Naast de aangenomen familienaam geeft elke akte soms ook naam en leeftijd van aanwezige kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Daarnaast zijn er regelmatig allerlei andere bijzonderheden vastgelegd.


home

2. Gegevens betreffende Boekema’s.

Sinds 1998, is het ook mogelijk gemaakt onderzoek te doen in de Burgerlijke stand (huwelijk; overlijden) via GenLias. Met de medewerking van Gerda Boekema (tak van Abel Gerrits), en sindsien vele andere mede-genealogen, hebik verschillende losse gegevens bij kunnen werken.

ALBERT JANS

Wij weten nog niet wie werkelijk zijn ouders en voorouders waren, en of deze stamboom verwant is met andere Boekema's in Fryslân, maar we weten nu dat deze tak ook wortel heeft geschoten in Noord-Brabant en vandaar uit naar Michigan, Amerika, terwijl ook andere takjes rechtstreeks van Fryslân naar de VS zijn vertrokken. Deze stamboom is nu te vinden door hier te klikken.

BAATE DURKS

Deze tak staat nu op onze website en is te vinden door hier te klikken.. We weten niet waarom Baate Durks de familienaam van Boekema aannam, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het te doen heeft met veenontginning die zowel rond Idaarderadeel als in Opsterland enz. plaatsvonden.

Antje Linzes

Haar overlijdensakte is vermeld door GenLias. Ze was 23 jaar oud, en gehuwd, toen ze stierf op 25 September 1846, in de gemeente Opsterland. Het schijnt echter dat Boekema foutief is opgeschreven want haar vader staat in verschillende aktes vermeld als Linze Bokkes Bokkema. We weten niet of er 'n verband te leggen is tussen deze Bokkema en andere Bokkema's die afstammen van Albert Jans.

HAYE YEFS

Woonde in Wirdum waar zich de marie ook bevond. Geen andere gegevens vermeld in het register.

De eerste gegevens betreffende Haye Iefs had ik al gekregen in 1976, in het tijdperk voor Internet. . Van mijn moeder’s oudste zus, in Leeuwarden, hoorde ik n.l. in 1975 dat ‘n vriend van haar, de heer H. J. ten Hulscher, ook veel belangstelling in genealogie had en door haar bemiddeling verschafte hij mij gegevens betreffende Haye Yefs. In 1976 hebben we schriftelijk kontakt ghehad en toen heeft hij mij al z’n notities betreffende de Boekema’s overgestuurd. Hij was toen al op leeftijd en overleed ‘n poosje later.

Deze stamboom is nu te vinden door hier te klikken. De stamboom hebben we nu terug gebracht tot Willem (Doedes?) en via de dochter van Haye Iefs , getrouwd met 'n Van der Weide, is er contact met de stamboom uit Warga e.o.

PIETER BOUWES

Pieter Bouwes woonde in Poppingawier en gaf zich aan in de Mairie van Rauwerd. Tresoar vermeldt dat noch vader noch grootvader in leven zijn. GenLias doet ons echter weten dat Pieter Bouwes overleed in de gemeente Tietjerksteradeel op 26 September 1826, oud 78 jaar. Zijn ouders waren Bouwe Wierds en Bregtje Pieters.. Hij was weduwnaar. Hij had 'n zuster Jitske Bouwes , welke overleed op 8 December 1831, oud 78 jaar, in de gemeente Tietjerksteradeel. Zij was weduwe. Het is dus mogelijk dat Pieter na de dood van zijn vrouw naar Tietjerkseradeel is verhuisd. Deze stamboom hebben we terug kunnen brengen tot Minne Gerloffsz en is te vinden door hier te klikken.

Losse takken in Groningen

Nu er steeds meer gegevens op Internet loskomen uit de archieven, duiken er steeds weer nieuwe takken Boekema's op. In Groningen vinden we er o.a. twee n.l. in Eenrum en in Winsum.

EENRUM

Genlias, 26 Nov. 2002, verschaft de volgende gegevens:

Jan Si(j)brands Boekema, getr. met Trienj(t)je Jakobs Sikkema hebben de volgende kinderen:

  1. Grietje, oud 24 j., getr. te Eenrum op 19 Mei 1860 met Jan Borgman, oud 24 j., beide van Pietersburen.
    Jan is de zoon van Boele Roelfs Borgman en Martje Jakobs Dobbinga.

  2. Kornelis, oud 30 j., getr. te Eenrum op 18 Juni 1870 met Klaaske Fielstra, oud 31 j., beide van Pietersburen.
    Klaaske is de dochter van Eelke Gerrits Fielstra en Korneliske Jakobs Top, en de weduwe van Freerk Dijksterhuis. 'n Zoon van Freerk en Klaaske, Meerten, trouwde met Willemtje Boekema uit Winsum (zie hieronder).

Ook trouwde te Eenrum, op 12 Jan. 1855, Onne Derks Vennema, oud 38 j., met Anje Beukema, oud 24 j., hij van Eenrum en zij van Pieterburen. Anje was de dochter van Jan Reerks Beukema en Hillegie Hommes; Onne de zoon van Derk Onnes Vennema en Eltje Jans Boekema, mar haar ouders zijn nog niet gevonden.

Verdere gegevens van Eltje Jans Boekema en Jan Sijbrands Boekema ontbreken dus.

WINSUM

GenLias, Sept. 2003, en gegevens gevonden door Henny de Wit-Poelstra (8 oct. 2005) stelt ons in staat de volgende stamboom op te zetten:

Adam Klaassen Boekema, getr. met Klaaske Willems van Meeden in Eenrum op 16 Nov. 1823. Zijn ouders waren NN en Jantje Hais, haar ouders waren Willem Klaassen en Antje Gerrits . Kinderen bekend (maar er kunnen meer zijn geweest):

  1. Jan Adams Boekema, getr. met Elyzabeth Timmer in Winsum, op 23 Mei 1863, hij van Obergum en 35 jaar (dus geb. c. 1828), zij van Baflo en 36 j. (dus geb. rond 1827) Haar ouders waren Jan Tjeerts Timmer en Hermina Schinderoolfs.

  2. Pieter Adams Boekema, geb. in Obergum op 23 Dec. 1830, getr. met Martje Jans van Sloten, geb. in Maarslag op 3 March 1828. Haar ouders waren Jan Klasens van Sloten en Johanna Jans Bolhuis.

Pieter en Martje hadden de volgende kinderen:

  1. Klaaske Pieters, geb. rond 1862, getr. in Winsum op 16 Mei 1885,met Roelof Hofman, geb. rond 1861, beide van Obergum. Roelof was de zoon van Hinderikus Martens Hofman en Evertje Roelfs Schuitema. Twee huwelijken van hun kinderen zijn ook vermeld: Hinderikus Hofman in 1911, en Jan Hofman in 1914.

  2. Willemtje Pieters, geb. rond 1868, getr. op 17 Juli 1889 in Winsum met Meerten Dijksterhuis, zoon van Freerk Dijksterhuis en Klaaske Fielstra. Hun dochter Matje werd geboren op 14 Nov. 1897 en hun dochter Ietske op 17 Febr. 1900, overl. 19 Maart 1900. Op 14 Aug. 1908 had hun echtscheiding plaats in Baflo, Groningen, en Willemtje overleed in Oosterwierum, Friesland.

De grote vraag: wie was de vader van Adam Klaassen ?


home

3. Bronnen voor verder onderzoek.

In 1995 werd de STICHTING FRIESLAND DOCUMENTATIE (Friedoc) opgericht welke o.a. nu over minstens 'n miljoen krantenknipsels over geboorte, overlijden en huwelijken beschikt, en zeker over twee miljoen gegevens uit boekenregisters, gerangschikt in een gemakkelijk toegankelijk systeem van ruim 100.000 enveloppen. Sommige gegevens gaan terug to 1400. Het oudste knipsel dateert uit 1780-1790. FRIEDOC is nu onder dak bij het Ryksargyf. Zou hier ook iets voor onze gading bij zijn?

In 1811 begon de burgerlijke stand, welke werkt met tienjarentafels, d.w.z. alfabetische naamlijsten, per tien jaar en voor elke gemeente apart, op de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de burgerlijke stand.

Voor het verkrijgen van primaire genealogische gegevens van voor de Franse tijd is men echter in de eerste plaats aangewezen op de kerkregisters, de kerkelijke voorlopers van de registers van de burgerlijke stand: de doop-, trouw-, en begraafboeken (DTB’s). Bij de invoering van de burgerlijke stand werden kerken verplicht hun doop-, trouw- en begraafregisters (of afschriften ervan) naar de gemeentesecretarie te brengen. Zij dienden daar als informatiebron voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Aan het eind van de vorige eeuw zijn deze registers overgebracht naar de rijksarchieven. Deze hebben op hun beurt de registers van een aantal gemeenten in bruikleen gegeven aan gemeente- en streekarchieven. Veel van deze registers zijn bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag te raadplegen op microfilm.

Omdat de DTB-registers niet altijd compleet zijn, moeten natuurlijk andere bronnen worden geraadpleegd. Maar, hier zal ik niet verder op ingaan. De Gids voor genealogisch en biografisch onderzoek in Friesland (Ljouwert/Leeuwarden 1988) geschreven door P. Nieuwland, kan b.v. hulp verlenen. Het is eventueel te koop op de studiezaal van het Ryksargyf.

Lijst van DTB registers die belangrijk kunnen zijn voor de Boekema’s uit Idaarderadeel