Het Ryksargyf -wat vlak bij de Oldehove in de stad Leeuwarden ligt en zich sinds 2001 "Tresoar" noemt, verbonden met andere instanties- heeft alle namen die in 1811 op last van Napoleon in de Friese mairies (gemeentehuizen) waren geregistreerd verwerkt. Dit bestand is als databestand op het Web te vinden bij het Ryksargyf . Klik op Welkom en dan op Genealogie.Naast de aangenomen familienaam geeft elke akte soms ook naam en leeftijd van aanwezige kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Daarnaast zijn er regelmatig allerlei andere bijzonderheden vastgelegd.
Woonde in Wirdum waar zich de marie ook bevond. Geen andere gegevens vermeld in het register.
De eerste gegevens betreffende Haye Iefs had ik al gekregen in 1976, in het tijdperk voor Internet. . Van mijn moeder’s oudste zus, in Leeuwarden, hoorde ik n.l. in 1975 dat ‘n vriend van haar, de heer H. J. ten Hulscher, ook veel belangstelling in genealogie had en door haar bemiddeling verschafte hij mij gegevens betreffende Haye Yefs. In 1976 hebben we schriftelijk kontakt ghehad en toen heeft hij mij al z’n notities betreffende de Boekema’s overgestuurd. Hij was toen al op leeftijd en overleed ‘n poosje later.
Deze stamboom is nu te vinden door hier te klikken. De stamboom hebben we nu terug gebracht tot Willem (Doedes?) en via de dochter van Haye Iefs , getrouwd met 'n Van der Weide, is er contact met de stamboom uit Warga e.o.
Nu er steeds meer gegevens op Internet loskomen uit de archieven, duiken er steeds weer nieuwe takken Boekema's op. In Groningen vinden we er o.a. twee n.l. in Eenrum en in Winsum.
Genlias, 26 Nov. 2002, verschaft de volgende gegevens:
Jan Si(j)brands Boekema, getr. met Trienj(t)je Jakobs Sikkema hebben de volgende kinderen:
- Grietje, oud 24 j., getr. te Eenrum op 19 Mei 1860 met Jan Borgman, oud 24 j., beide van Pietersburen.
Jan is de zoon van Boele Roelfs Borgman en Martje Jakobs Dobbinga.- Kornelis, oud 30 j., getr. te Eenrum op 18 Juni 1870 met Klaaske Fielstra, oud 31 j., beide van Pietersburen.
Klaaske is de dochter van Eelke Gerrits Fielstra en Korneliske Jakobs Top, en de weduwe van Freerk Dijksterhuis. 'n Zoon van Freerk en Klaaske, Meerten, trouwde met Willemtje Boekema uit Winsum (zie hieronder).Ook trouwde te Eenrum, op 12 Jan. 1855, Onne Derks Vennema, oud 38 j., met Anje Beukema, oud 24 j., hij van Eenrum en zij van Pieterburen. Anje was de dochter van Jan Reerks Beukema en Hillegie Hommes; Onne de zoon van Derk Onnes Vennema en Eltje Jans Boekema, mar haar ouders zijn nog niet gevonden.
GenLias, Sept. 2003, en gegevens gevonden door Henny de Wit-Poelstra (8 oct. 2005) stelt ons in staat de volgende stamboom op te zetten:
Adam Klaassen Boekema, getr. met Klaaske Willems van Meeden in Eenrum op 16 Nov. 1823. Zijn ouders waren NN en Jantje Hais, haar ouders waren Willem Klaassen en Antje Gerrits . Kinderen bekend (maar er kunnen meer zijn geweest):
- Jan Adams Boekema, getr. met Elyzabeth Timmer in Winsum, op 23 Mei 1863, hij van Obergum en 35 jaar (dus geb. c. 1828), zij van Baflo en 36 j. (dus geb. rond 1827) Haar ouders waren Jan Tjeerts Timmer en Hermina Schinderoolfs.
- Pieter Adams Boekema, geb. in Obergum op 23 Dec. 1830, getr. met Martje Jans van Sloten, geb. in Maarslag op 3 March 1828. Haar ouders waren Jan Klasens van Sloten en Johanna Jans Bolhuis.
Pieter en Martje hadden de volgende kinderen:
- Klaaske Pieters, geb. rond 1862, getr. in Winsum op 16 Mei 1885,met Roelof Hofman, geb. rond 1861, beide van Obergum. Roelof was de zoon van Hinderikus Martens Hofman en Evertje Roelfs Schuitema. Twee huwelijken van hun kinderen zijn ook vermeld: Hinderikus Hofman in 1911, en Jan Hofman in 1914.
- Willemtje Pieters, geb. rond 1868, getr. op 17 Juli 1889 in Winsum met Meerten Dijksterhuis, zoon van Freerk Dijksterhuis en Klaaske Fielstra. Hun dochter Matje werd geboren op 14 Nov. 1897 en hun dochter Ietske op 17 Febr. 1900, overl. 19 Maart 1900. Op 14 Aug. 1908 had hun echtscheiding plaats in Baflo, Groningen, en Willemtje overleed in Oosterwierum, Friesland.
In 1811 begon de burgerlijke stand, welke werkt met tienjarentafels, d.w.z. alfabetische naamlijsten, per tien jaar en voor elke gemeente apart, op de geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten van de burgerlijke stand.
Voor het verkrijgen van primaire genealogische gegevens van voor de Franse tijd is men echter in de eerste plaats aangewezen op de kerkregisters, de kerkelijke voorlopers van de registers van de burgerlijke stand: de doop-, trouw-, en begraafboeken (DTB’s). Bij de invoering van de burgerlijke stand werden kerken verplicht hun doop-, trouw- en begraafregisters (of afschriften ervan) naar de gemeentesecretarie te brengen. Zij dienden daar als informatiebron voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Aan het eind van de vorige eeuw zijn deze registers overgebracht naar de rijksarchieven. Deze hebben op hun beurt de registers van een aantal gemeenten in bruikleen gegeven aan gemeente- en streekarchieven. Veel van deze registers zijn bij het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag te raadplegen op microfilm.
Omdat de DTB-registers niet altijd compleet zijn, moeten natuurlijk andere bronnen worden geraadpleegd. Maar, hier zal ik niet verder op ingaan. De Gids voor genealogisch en biografisch onderzoek in Friesland (Ljouwert/Leeuwarden 1988) geschreven door P. Nieuwland, kan b.v. hulp verlenen. Het is eventueel te koop op de studiezaal van het Ryksargyf.
434. Geboorte-trouw- en lidmatenboek, 1732-1850.
Alfabetische naamlijst huwelijken: DTB nrs. 435a en 435b.
Alfabetische naamlijst dopen: DTB: nr. 435c.
Alfabetische naamlijst lidmaten: DTB nr. 435e.
N.B. Geboorten van 1732-1813, huwelijken van 1796-1810 en lidmaten van 1797-1850 (met doopdata van 1786 af).
Warga
435.
De hierboven aangegeven bronnen zijn maar ‘n voorbeeld hoe we verder kunnen gaan met het zoeken naar onze voorvaderen. Andre voorname links zijn ook te vinden via Tresoar.