|Ana Sayfa| |Gelişim| |İletişim| |Öneriler| |Stres| |Edebiyat| |Kaynakça| |English| |e-posta|

 

6 - 9  ayda oturmak zordur!   6–9 Ay Gelişim Özellikleri

 

Yaş Profilleri alt başlıklarına ulaşmak için yandaki kutuyu kullanabilirsiniz

İlk yılın ikinci yarısında bebekler, bilişsel gelişim açısından önemli atılımlarda bulunurlar. Örneğin 8. aydan itibaren nesnenin sürekliliğini anlar, 7-9 aylar arasında özel bağlılıklar geliştirirler. Bu evrede bebekler oturmaya başlayabildikleri için, çevrelerindeki eşyaları daha kolay idare edebilirler. Çevrelerine ilişkin algıları ve öğrenmeleri güçlenir.

Motor ve dil gelişiminde de belirgin bir hızlanma görülür. 6. ayda dikkat çekici, farklı sesler çıkarmaya çalışıp, kucağa gitmek istediğini anlatmaya başlar. Aynadaki yansımasına gülümser, onunla konuşur, kendi adını bilir ve ağzından hava kabarcıkları çıkarır. Korkularını, aç ya da tok oluşunu ifade edebilmekte, yiyecekleri sevdikleri ve sevmedikleri diye ayırabilmektedir. İsteklerini ve istemediklerini belirtmeye başlaması ilk bağımsızlaşma egzersizleri olarak nitelendirilebilir.

 

Motor Gelişim:


Sıtüstü konumda ayaklarına bakmak için başını yastıktan kaldırır. Bacaklarını kaldırır ve bir ayağını ya da (sonradan) iki ayağını elleriyle kavrar. Destekle oturur ve çevresine bakınmak için başını bilinçli olarak çevirir. Kollarını canlı ve anlamlı biçimde hareket ettirir, kucağa alınmak istediğini bu hareketlerle gösterir. Ellerinden sıkıca tutulduğunda, omuzlarını gerer ve oturabilmek için gövdesini yukarı çeker. Yüzükoyun durumdan sırtüstüne, ya da tam tersi yönde kendi başına dönebilir. Otururken elleri tutulduğunda, baş ve sırt sabit biçimde tümüyle dimdik durur. Çok kısa bir süre kendi başına oturabilir. Yüzükoyun konumda iken avuçlarını herhangi bir yüzeye dayayıp, kollarının üzerinde kendini yukarı çekmeye çalışır, başını ve göğsünü iyice kaldırır. Sert bir zeminde ayakta tutulduğunda, ağırlığını ayaklarına verip, etkin şekilde aşağı yukarı zıplar, dizlerini büker, gevşekçe basar.

* 10 dakikayı geçmemek koşuluyla sırtını ve yanlarını destekleyerek oturmasını sağlayın ve bunu gün boyu tekrarlayın.

* Uzanabileceği yere oyuncaklar koyun.

* Karşılıklı alıp – verme, atıp – tutma şeklinde oyunlar oynayın.

* Bebek yüzükoyun durumdayken uzağına sevdiği oyuncağı koyun ve onu alması konusunda cesaretlendirin. Sürünerek gitmek istediğinde, vücudunu hareket ettirmesi için tabanlarından iterek destek verin.

 

Algısal Becerileri:


6-9 Aylar Arasında Bebeğin Gördükleri:
İlgisini çeken her şeyi, büyük bir istekle başını çevirerek inceler. Bu dönemde tükenmek bilmeyen bir görsel merakı vardır. Büyük bir ilgiyle yetişkinlerin hareketlerini izler; bakışlarındaki anlam farkedilebilir. 15-30 cm yakınlıktaki nesnelere diikatini verir ve onları yakalamaya çalışır. Nesneleri bütün eliyle kavrar, oyuncağını bir elinden diğerine geçirebilir. Bu dönemde, oyuncağı görüş alanının dışına çıkarılırsa arama davranışında bulunmaz. 3 m uzaklıktaki hareketli objeleri izleyebilir.

* Bebeğinizle oynarken oyuncağını saklayıp, bir süre bekleyebilir ve yeniden ortaya çıkardığınızda verdiği tepkileri izleyebilirsiniz.

* 3 m’lik bir alan içinde topları yuvarlayıp, izlemesini sağlayabilirsiniz.

* Onunla konuşurken, beslerken, altını değiştiriken değişik yüz ifadeleri takınıp, bunları ses tonunuza uyumlu şekilde kullanın. Bunlar onun çok ilgisini çekecektir.

* Ona bol bol gülün, birlikte geçirdiğiniz zamanın eğlenceli olması hem ilişkinize, hem de bebeğinizin gelişimine katkı sağlayacaktır. Gülümsediğinizi gördüğünde, size karşılık verecektir.

6–9 Aylar Arasında Bebeğin Duydukları ve Söyledikleri:
Annesinin sesini duyar duymaz ona yönelir. Kendi kendineyken ya da başkalarıylayken, melodik ve uyumlu sesler çıkarır. İnsan seslerine tepki verir, “ba da, ba ga” gibi iki heceli sözcükleri ayırdedebilir. 6 aylıktan itibaren tanıdığı yetişkinlerin sesini ayırır. kalabalık bir ortamda kimin konuştuğunu anlayıp, ona bakabilir. Keyfi yerindeyken ya da oyun sırasında kahkahalar ve neşeli çığlıklar atar. Kızdığında ya da canı sıkıldığında bunu sesli olarak ifade edebilir; bağırır, sıkıntılı tonda sesler çıkarır. Annesinin sesindeki duygusal tonlamalara uygun tepkiler verir.

* Zaman zaman sesli uyaranlar vererek, çocuğun değişik yönlere dönmesini ve yatma yönünü değiştirmesini sağlayın.

* Onunla bol bol konuşun. Tek heceli sesler çıkararak dikkatini çekin ve onu bunları tekrarlaması konusunda yüreklendirin. Sizin dudak hareketlerinize benzer hareketlerini gülümseyerek karşılayın.

 

Sosyal Beceriler ve Oyun:


Küçük oyuncakları eliyle kavrayabilir. Herşeyi ağzına götürür. Cisimleri ağzına götürme, bu aylarda gelişimin doğal eylemlerinden biridir. Bu kalıp davranış, yaklaşık 6 ay civarında ortaya çıkar ve "oral dönem"in tipik yansımasıdır. Bu dönemde ağız bölgesi, dış dünyayı tanımada en önemli organdır. Cisimleri ağzına götürmekle daha iyi tanıyan bebek, bu davranışından haz da duyar. Uzanabileceği mesafedeki objeleri tanımak üzere ağzına götürmesi bu dönemde çocuğun çok sık yaptığı bir davranıştır. Bu nedenle, tehlikeli olabilecek küçüklükte ve sertlikteki objelerden bebeğinizi korumanın en iyi yolu; onları erişebileceği yerde bulundurmamaktır. Ayak ve ellerini serbestçe hareket ettirmeyi ve dikkatle izlemeyi çok çekici bulur. Biberonunu elleriyle kavrar ve bazen keyifle, ritmik şekilde biberona vurur. Sesli (çıngırak gibi) bir oyuncak eline verirldiğinde, bunu amaçlı olarak sallar ve gözleriyle hareketini izler. Yabancılara çoğunlukla cana yakın, dostça davranır ama bazen (özellikle annesi yanında değilken) utangaç ya da kaygılı tavırlar sergileyebilir. Bu davranışları 8. aydan itibaren yetişkinlerden çekinme şeklinde değişmeye başlar. Bu aylardan itibaren yabancılardan çekinme, yakınına yaklaştırmak istememe gibi doğal davranış kalıpları geliştirir.

* Şarkılı, ritimli oyunlar oynanan çocuklar konuşma becerisini daha kolay geliştirebilirler. Oyun sırasında bol bol konuşmaya, gülmeye ve şarkı söylemeye özen gösterin.

* Oyuncaklar bebeğinize pek çok şey öğretecektir. Ona farklı boyut, şekil ve dokularda, çok amaçlı kullanılabilecek oyuncaklar sunun. Bunlar ağzına alabileceği türde, sağlık koşullarına uygun olmalıdır. Bazılarının ses çıkarma özelliği olması yararlıdır.

 

Dil Gelişimi:


6 – 9 aylar arasında bebekler hecelemeye başlayarak, tek heceli fonem (dilin ilkel ses yapıları) adı verilen anlamsız sözcükler çıkarmaya başlarlar (ma, ba, da… gibi). Bu sesler, tüm dillerde aynıdır, yani ister Japon, ister İngiliz, ister Türk, tüm çocuklar aynı şekilde konuşmaya adım atarlar. Bu ilkel dili, hem kendileri ifade etmek hem de çevresindeki insanların davranışlarını değiştirmek için ustalıkla kullanırlar. Bu dönemde vokal mekanizma (seslendirme mekanizması), çocuğun fiziksel gelişimi ve isteği ile doğru orantılı olarak gelişir. Kendi sesini dinlemekten hoşlanır ve konuşmasını gülümseyerek destekler. Anne – babası kendisiyle bol bol konuşan çocuklar, bu alanda avantajlıdır.

Heceleme, konuşma dilinde kullanılan sözcüklerin pratiğinin yapılmasına olanak sağlaması açısından oldukça önemlidir. Heceleme konuşma için gerekli dil becerisinin edinilmesinde çok önemli bir adımdır, vokal mekanizmayı kontrol altında tutarak konuşmaya başlamayı hızlandırır. 6. aydan sonra üretilmeye başlanan gerçek sözcüklerle konuşma becerisi yolunda önemli bir adım atılır. 7 – 8 aylarda çocuğun aynı hece kalıplarını birbiri ardınca tekrar etmeye başladığı görülür (ma ma ma, ba ba, da da da … gibi).

* Bebeğinizin çıkardığı “ba”, “da”, “ka” gibi sesleri tekrar edin. Bunlar onun konuşmaya başlama alıştırmalarıdır ve onaylandığını görmek onu yüreklendirecektir.

* Çocuğun konuşabilmesi için konuşma mekaniğini öğrenmesi gerekir. Konuşma mekaniği dil, dudak ve damak hareketlerini kapsadığından emme, ağzından baloncuklar çıkarma, yalama ve çiğneme hareketleri konuşma için ideal hazırlık çalışmalarıdır. Çeşitli oyunlarla, özellikle yemek saatlerinde bu tür davranışlarını destekleyin, gülümseyerek tepki verin.

* İsmini sürekli olarak kullanın.

 

Bilişsel Gelişim:


6-9. aylara kadar devam eden evrede, tepkiler nesnelere yöneliktir. Öğrenme, rastlantıyla keşfedilmiş davranışların tekrarlanmasıyla gerçekleşir. Bu devrede el – göz koordinasyonu (örneğin objeyi görme ve alma) düzenlenebilmekte ve bilinçli, isteyerek yapılan eylemlerin doğması mümkün olabilmektedir.

* Kimlik duygusunun gelişmesine yardımcı olmak için aynada kendi yansımasını gösterin. Adını yüksek sesle söyleyin.

* İlk aylarda bebekler taklit yoluyla öğrendiklerinden, isimleri tekrarlayın, sesinize abartılı bir ifade verin ve bebeğinizin dikkatini çekin. Kavramları anlatırken kısaltma kullanmak yerine, gerçek sözcüğün söylenişini abartarak ve vücut dilini kullanarak anlamasını sağlamaya çalışın. Örneğin “sıcak” kavramını, “cıs” yerine, yine sıcak sözcüğünü kullanarak ama ses tonunuzu abartarak ve elinizi aniden sıcak nesneden çekip “ah!” diyerek ifade etmeye çalışın. Sizin de dramatizasyon yeteneğiniz gelişir böylece :-)

Önerilen kaynaklar:

Hall, E., Lamb, M. & Perlmutter, M. (1982). Child Psychology Today. Random House
Mussen, P.H., Canger, J.J & Kagan J. (1974). Child Development and Personality. Harper
International Edition.
Yavuzer, Haluk (1997). Bedensel, Zihinsel ve Sosyal Gelişimiyle Çocuğunuzun İlk 6 Yılı.
Remzi Kitabevi: İstanbul.

www.imyourchild.org

 


|Ana Sayfa| |Gelişim| |İletişim| |Öneriler| |Stres| |Edebiyat| |Kaynakça| |English| |e-posta|


1