Frankerne


Clodewich 'den Store' den 1. af Franken født 465, død 511, som var kommet over Rhinen fra Tyskland og havde indtaget Nord-Gallien, var først delt i mange små stammer; men år 500 samlede kong Clodewich (Ludvig, fransk Louis) alle frankerne til ét stort rige. Også Syd Gallien undertvang han, og til hovedstad i riget tog han Paris.
Han var først hedning, men hans dronning (Bassina f. ca. 460, d?) var kristen og talte ofte til ham om Kristus, uden at han dog brød sig videre derom. Så skete det imidlertid engang i et slag, at han som sædvanlig bad til Odin og Thor, men han syntes ikke det hjalp, for frankerne begyndte at vige. Da faldt det ham ind at bede til sin hustrus gud, idet han råbte: "Hvis du giver mig sejr, Kristus, vil jeg tro på dig!". Han sejrede virkelig og lod sig nu døbe i kirken i Reims sammen med mange tusinde af sit folk. Den pragt, som kirken ved den lejlighed udfoldede, med processioner, vokslys og røgelse, gjorde et mægtigt indtryk på hedningerne. I dagene før fortalte biskoppen ham meget om Kristus lidelse og død, og det greb han så stærkt at han udbrød: "Der skulle jeg blot have været med mine franker!". Da han stod ved døbefonten sagde biskoppen til ham: "Bøj dit hoved ydmygt franker; tilbed det, du før har brændt, og brænd det du før har tilbedt."
Merovingerne. Clodewichs efterkommere, der kaldtes merovingerne, herskede videre efter hans død i 511, men da de fleste af dem var dårlige konger, blev stormændene i riget så mægtige, at kongerne ikke længere kunne styre dem, for det var rå og krigerriske høvdinger, som ejede store godser og holdt skarer af væbnede mænd på deres gårde. Den fornemste og rigeste af stormændene var rigshovmesteren, der på engang var ledende minister og øverste hærfører.
Karl Martél og Pipin den lille. En af rigshovmestrene var den dygtige Karl med tilnavnet Martél dvs. hammeren, der som fortalt sejrede over araberne i 732. Hans søn Pipin den Lille gjorde sig med pavens hjælp til konge i Frankrig. Efter gammel skik blev han derefter løftet på skjold, men en ny skik var det, at en biskop salvede kongens pande, kinder og bryst med indviet olie, hvorved man troede, at han ligesom fik en højere værdighed. Den sidste merovingerkonge blev sat i et kloster, hvor han døde. Nogle år senere hjalp Pipin paven mod langobarderne og skænkede ham en del af deres land. Det blev begyndelsen til den senere kirkestat.
Kilde: Ludvig Schmidt: Historie for Mellemskolen 1 v. Oluf Johnsen (Gyldendal) side 125-126

Toppen af siden


Opdateret  14-07-2003
 
1