Pastor Ove Vandel:

 Hans Tausen - Banebryder

Da den danske kirkes reformation var gennemført i 1536 var der sket mange begivenheder forud, som var med til at fremme udviklingen fra pavevældet til den evangelisk lutherske kirke, som vi i dag kender og er lykkelige for i Den danske Folkekirke trods alle dens problemer. Mange mænd har medvirket og mindst lige Så mange, bl.a. samtlige biskopper, måtte sættes fra bestillingen. Men en af dem, der ubestridt blev en af de ledende l arbejdet med at opbygge kirken efter reformationen, var bondesønnen Hans Tausen, hvis navn digteren B.S. Ingemann har udødeliggjort l sangen:

På Tave bondes ager ved  Birkende by

der gik en lille plovdreng  og sang under sky;

han messed som klerken og drev på treven hest:

»Gud give, Hans plovkøring  kunne blive præst«

 Den dag de stolte bisper i fængsel blev bragt,

Guds ord var på Guds alter af bondehånd lagt,.

da folket var frelst, og udslukt det bitre had,

Hans Tausen i Ribe på bispestolen sad.

 Men inden det var kommet så vidt, beretter historien om et menneskeliv og en periode l vort lands omtumlede skæbnetid, som nok l dag er et tilbageblik værd.

Hans Tausen er som nævnt født i Birkende, en fynsk landsby mellem Odense og Nyborg, i 1494 af forældre om hvem vi så godt som intet ved. End ikke drengens fødselsdag kender vi. Men så meget er sikkert, at han blev discipel i Domskolen i Odense, og herfra blev han optaget i det fornemme Antvorskov Kloster ved Slagelse. Herfra kunne han blive johanittermunk, og efter forlydende havde han en velynder i adelsmanden Knud Rud på Vedbygård, to mil nord for Antvorskov.

Som andre klostre plejede Antvorskov at sende unge, velbegavede munke til udlandet for at studere. I årene 1516-21 fik Hans Tausen lov til på klosterets regning at studere l Rostok, hvis universitet besøgtes af mange danskere. Han nåede at blive magister og fik lov til at undervise unge studerende der. Efter hjemkomsten i 1521 blev han indskrevet ved Københavns universitet. Allerede to år efter er han igen udenlands. Han var blevet grebet af Martin Luthers optræden mod afladshandelen og lod sig derfor indskrive på universitetet i Wittenberg. Der var flere danske samme sted, og da det rygtedes hjem hvilken lære han påvirkedes af, blev han kaldt tilbage til klosteret i Antvorskov. Og da han i klosterkirken der holdt en prædiken om, at mennesker retfærdiggøres ved tro på Jesus Kristus uden lovens gerninger, blev han indsat i klosterets fængsel, hvorfra han slap ud muligvis ved Knud Ruds mellemkomst.

Prioren fandt under disse omstændigheder rigtigt at sende Hans Tausen til Sct. Hans Kloster i Viborg, hvor magister Peder Jensen, der var meget lærd, sandsynligvis kunne få ham bort fra kætteriet. Det kom til at gå anderledes. Hans Tausen fik lov til at prædike i klosterkirken, og der kom mange tilhørere fra byen.

Prioren fortrød, at han havde tilladt Hans Tausen dette, og der blev tale om fængsling af den farlige prædikant. Da han en dag underrettede menigheden derom tilbød borgmesteren at modtage ham i sit hus. I den følgende tid gik bølgerne højt. Hans Tausen fik lov til at prædike på kirkegården fra tårntrappen, da kirken blev for trang. Men menigheden skaffede ham derefter adgang til den noget større Gråbrødrekirke ved ganske simpelt at bryde dørene op.

Biskop Jørgen Friis kunne ikke roligt se på dette, at Viborg således kom i kætternes vold. Fra sin gård i Hald sendte han, en dag Hans Tausen prædikede l Gråbrødrekirke, sine folk ind for at pågribe Hans Tausen, De afbrød gudstjenesten og forlangte, at han skulle følge med. Men han svarede fra prædikestolen: »Jeg står her i en højere herres tjeneste. og når gudstjenesten er forbi, skal jeg følge med til biskoppen«. Da de alligevel truede med magt, sluttede menigheden kreds om ham, mens kvinderne gik hjem for at hente våben, så biskoppens folk måtte forlade kirken med uforrettet sag.

Kong Frederik I havde sympati for Hans Tausen, og han udstedte et værnebrev, så han derefter var under kongelig beskyttelse. Eftersom flokken blev større og større omkring Hans Tausen, og for at støtte reformationens sag, tillod kongen nedbrydning af 12 kirker i Viborg. Hans Tausen blev udnævnt til kongens kapellan og forflyttet til København . Da han i 1529 forlod Viborg var domkirken den eneste kirke l byen. hvori der endnu læstes katolsk messe. Da Hans Tausen kom til København fik han overdraget Sct. Nikolaj kirke, dengang en af hovedstadens fire sognekirker.

Virkningen af hans prædiken mærkedes hurtigt. Klostre måtte nedlægges, da borgerne ikke længere ville skænke dem gaver. En evangelisk gudstjeneste med prædiken på dansk, salmesang, dåb og nadver, virkede her som i Viborg som en vækkelse, der drog mange til sig og skabte røre l menighedslivet.

En af den katolske kirkes forsvarere Povl Helgesen udtrykker sin mening sådan: »Ondskaben voksede i den grad, at den by, der frem for nogen anden havde holdt fast ved fromhed og gudelighed, blev den værste hule for ugudelighed og vederstyggelighed. Den rå og uvidende befolkning gribes af et utroligt raseri og vanvid, der overgår de troløse malmøboere og de afsindige viborgensere«.

I 1530 indkaldte kongen til såkaldt Herredag i København for at få ordnet de kirkelige forhold.

Resultatet blev, at evangeliet frit måtte forkyndes i alle kirker, men i Vor Frue skulle tillige holdes den sædvanlige messe på katolsk vis. Da dette blev kendt blandt borgerne, blev de så ophidsede, at de stormede domkirken og slog alle billeder, tavler og sidealtre i stykker. Først da Hans Tausen kom til stede standsede »billedstormen«. I 1533 samledes l København en Rigsdag for at vælge en ny konge. Ved denne lejlighed lykkedes det med Povl Helgesen i spidsen at rejse hårde anklager mod Hans Tausen. Da det rygtedes blandt borgerne, at han skulle fradømmes kjole og krave og være ude af stiftet inden en måned, blev mængden så forbitrede, at de samledes på Gammel Torv og råbte, at Hans Tausen skulle frigives.

Det så truende ud for de katolske biskopper, og da især for biskop Joachim Rønnow, men Hans Tausen tog ham under beskyttelse og ledsagede ham gennem folkeskaren til bispegården. I nogen tid måtte Hans Tausen forlade København, men det blev kun af kort varighed. Han blev sognepræst ved Sct. Nikolaj kirke og lektor ved Universitetet. Senere kom der bud fra Roskilde, hvor han l fire år var præst ved domkirken.

I 1541 blev Hans Tausen biskop l Ribe, hvor han tilbragte de sidste tyve år af sit liv. Han oversatte Bibelen til dansk. skrev en prædikesamling og nogle salmer, hvoraf tre findes i vores salmebog. En dansk Morten Luther skrev Ingemann om ham i sangen.

Det er nok meget sagt, men uden tvivl er han den, vi skylder mest for reformationens indførelse l vort land.

Opdateret 14-07-03

 
1