Birgit Holst-Jensen's slægt

Mine forældres kirsebærplantage på Røsnæs

Artikel i Kalundborg Folkeblad august 1966:

Kirsebærhøsten begyndt på Kalundborgegnen

Besøg i direktør Holst-Jensens plantage i Sdr. Nyrup,
hvor moderne dyrkningsteknik og klima-regulerende
hjælpemidler tages i brug.

Frugtplantager med masser af æbletræer er i de senere år blevet nedlagt. I stedet skyder kirsebærplanter op adskillige steder her på egnen.

Plukning af kirsebær er nu i fuld gang, og i den anledning har vi aflagt besøg i direktør Holst-Jensens kirsebærplantage i Sdr. Nyrup, der grupperer sig omkring et 100 år gammelt stråtægt bondehus, den istandsatte bygning i det tidligere husmandsbrug.

50 plukkere i gang

Et halvt hundrede bærplukkere fra by og land er netop ankommet og har fået deres kurve med påsat nummer udleveret til plukning af de saftige sorte "Stevnsbær". Hele høsten sendes til Heerings fabrikker og forvandles til likør (Cherry Heering).

Møllevangen, Røsnæsvej 209, Kalundborg

Der plukkes på akkord, og der betales plukkerne 55 øre pr. kg. bær. En dygtig plukker kan holde en pæn dagløn i de 14 dage eller måske 3 uger, plukningen varer.

Alle træerne er af ringe højde, da toppen er fjernet, og de fleste bær kan nås uden brug af trappestige. Plukkerne kan endog sidde på en skammel og plukke mange kg. bær.
Der regnes med en høst på 15-20 tons.

1500 kirsebærtræer på seks tdr. land

Direktør Holst-Jensen fortæller at ejendommens samlede areal er på 8 tdr. land, hvor 1500 kirsebærtræer står i snorlige rækker fulde af solmodne bær, der hænger tungt og tæt, så grenene svajer under deres vægt.
Hele området er kuperet terræn med bakker og en frodig dal ned mod Kalundborg Fjord. Her var tidligere agerjord siger Holst-Jensen, her var vej og en grøft - Møllerenden - der nu er rørlagt, og nede i dalen et sumpet terræn, og der var masser af store sten. Vi tog først fat på oprydning, planering, dræning, fræsning og beplantning, og efterhånden kom der skik på det hele.

Syge træer fjernes.

Ejeren holder vågent øje med hvert eneste træ. Er der sygdom i et træ, bliver det omgaænde fjernet og et nyt plantet. Savklingen desinficeres efter træfældning for ikke at bringe smitte til sunde træer.
Ukrudt er sjældne planter indenfor dette område. Et eneste eksemplar af sort Natskygge fjerner ejeren i forbifarten, og det var for resten den eneste ukrudtsplante vi så på turen gennem anlægget.
På den høje bakke er skrænten formet i trappeformede afsatser, hvor kirsebærtræer står frodigt i række og geled. Selve bakkens top er tilplantet med skovtræer, Douglasgran Sitkagran, Lærketræer og Skovfyr. Hver plet jord er udnyttet fuldt ud." (fortsættes side 8) Denne side har jeg desværre ikke kunnet finde, så hvis der er nogen der har den, må de meget gerne sende den til mig. - På forhånd tak!


 

Opdateret 14-11-2002

Hovedindex ] Op ] Birgit Holst-Jensen og hendes slægt. ] [ Mine forældres kirsebærplantage på Røsnæs ] Kort om mig selv Birgit Holst-Jensen ] Hvor mange aner har vi ]
1