GAMLA JÄRNVÄGSSPÅR I SVERIGE!

English version click here.

PRESENTATION

Senaste uppdateringen 990927!

När jag satte mig ner för att skriva denna hemsida var jag helt okunnig i allt vad hemsideskapande är. Till stor del är jag en novis ännu. Dock är det fortfarande min ambition att visa alla tågintresserade där ute på nätet hur jag ser på de järnvägar som inte längre finns. Man kan se den som en presentation av mitt liv också eftersom jag praktiskt taget vuxit upp vid järnvägar. Något har jag lärt mig under det drygt ett år som jag haft denna sida. Det är kul och jag hoppas kunna expandera denna sida en dag till nåt riktigt stort.

BILDERNA OCH DERAS TILLKOMST

Jag har använt helt vanliga kameror för att fånga motiven. Det är främst en gammal Minolta men Uppsalabilderna är tagna med en ännu äldre disckamera. Jag har också använt en Praktika för vissa av bilderna. Efter det har jag använt mej av diverse bildläsare (förstås!) för att få upp bilderna på denna sida. Bildserien som den presenteras här börjar på gamla Östervärn, en gammal järnvägsstation som numera är helt borta. Övriga bilder är från järnvägar som fortfarande finns kvar men där omgivningarna drastiskt har förändrats, t ex Skurup (där jag bodde i ca tio år), Uppsala (där jag har studerat) och Ystad. Något annorlunda i sammanhanget är det foto på en spårvagn i Stockholm som finns längst ner på bildlistan.

SIMRISBANAN

För alla som inte vet var Simrisbanan gick kan jag säga att den fick sitt namn av dess destination, Simrishamn. Ursprunget är Cimbrishamn-Tomelilla Järnväg (CTJ, öppnade 1882) och Malmö-Tomelilla Järnväg (MTJ, öppnades 1893). Den öppnades i sin fulla längd 1896 och dagliga turer mellan Malmö-Simrishamn gick ända fram till 1970 då SJ fick för sig att lägga ner den. I mina ögon är det en skam att den lades ner, speciellt som man ju redan då hade planer på en fast förbindelse till Köpenhamn. Men nog klagande. Kanske det kommer en dag då man kan åka persontåg till Staffanstorp igen. Jag har lagt in en karta över området ifråga för att underlätta för alla som besöker den här sidan. Jag hoppas att det framgår av kartan hur jag gick. Jag har inte markerat var nånstans på kartan allt ägde rum men Malmö hoppas jag att alla vet var det ligger.

Karta över området Sträckan jag gick är inte markerad men att hitta Staffanstorp är lätt. För bara blicken en bit in på kartan från Malmö räknat så finns orten där, ungefär i mitten strax under Lund.

Jag företog alltså en exkursion längs banan från Malmö till Staffanstorp. Bilderna här nedan är från den exkursionen. Det tog mig ca tre timmar att gå de 16 kilometerna, mest pga svårigheterna med det ojämna underlaget som ju egentligen inte är anpassat för fotgängare...

Naturen längs spåret är mycket vacker och omväxlande. Man går från storstadsmiljö till typisk bondebygd. På vägen passerar man golfbanor, medeltida kyrkor och små pittoreska byar som tycks vara oberörda av tidens gång. Personligen tycker jag att det är en skam att banan inte används till persontrafik. Underlaget är numera så stort att det skulle kunna betala sig inom bara ett par år.

SKÅNE

Övriga bilder är tagna åren 1986-1994 och från så vitt skilda platser som Skurup och Uppsala. Jag var bara 12 år när jag tog de första fotona (kanske ger en ledtråd till min ålder) av en motorvagn i Skurup och min mamma mellan Y3:an och Y1:an på stationen i Ystad. Ett foto från senare år i Skurup beskriver Y1 1355 "Gösta Netzén" vid den då ganska nya hållplatsen. Man kan dock skymta den gamla stationen i bakgrunden som numera är restaurang. Motorvagnen hade visst gått sönder och stod där i väntan på bogsering till Malmö. Nu för tiden är sträckan mellan Malmö och Ystad elektrifierad.

UPPSALA

Uppsala är en underskattad tågstad. Här finns en av Sveriges vackraste museijärnvägar och trots att den ordinarie stationen inte är större än en landsortsstation så har den ändå en viss charm. På en av mina bilder ser man en Rc2 med personvagnar som anländer till Uppsala från Sala-hållet. Bilderna från museibanan är tagna med en gammal platt disc-kamera och bilderna blev rätt så korniga, därav den underliga ytan vid inläsning i datorn. Passa på att njuta av bilderna och ladda ner dom om ni vill men skriv till mig innan ni publicerar dom nån annanstans på Internet.

SYNPUNKTER

Du är välkommen att skicka synpunkter och bilder till mig på följande adress:

Min nya e-post

Må tåget vara med dig. Carl Hult

Alla bilder © 1986-1994 Carl Hult


MINA BILDER

Detta är mina bilder just nu:

Bild 1Östervärn från väster
Bild 2Östervärn från öster
Bild 3Ut på spåret!
Bild 4En vacker bild av järnvägen
Bild 5Öppen godsvagn stående alldeles vid infarten till Östervärns station
Bild 6Malmö Ställverk står det. Jag har ingen anledning att betvivla det.
Bild 7Kolonistuga invid spåret
Bild 8Järnvägen går över E-6an på sin väg österut...
Bild 9Golfbanor är vanliga i Skåne. Denna finns strax utanför Malmö
Bild 10Sege station med tydligt förfall
Bild 11Nordanå, i alla fall tror jag det
Bild 12Samma ort fast längre fram längs banan
Bild 13Vackert sceneri längs banan
Bild 14Här rastade jag på min väg mot Staffanstorp
Bild 15Jag mötte detta lok strax utanför Staffanstorp
Bild 16Det rullade i riktning mot Malmö
Bild 17Infarten till Staffanstorp
Bild 18Staffanstorps bangård
Bild 19Liten rälsbuss på museispåret i Uppsala 1993
Bild 20Persontåg strax utanför Uppsala i april 1994
Bild 21Ett pågatåg anländer till Helsingborg 1990
Bild 22Y1 1355 "Gösta Netzén" i Skurup 1994. Vagnen var för tillfället ur funktion.
Bild 23Y1 1340 står på Skurups station 1986. Den som kommer till Skurup idag finner nog en hel del förändringar sen dess.
Bild 24Y3 "Kamelen" mot Malmö och Y1 mot Simrishamn stående på Ystads station sommaren 1986. Personen i mitten på bilden är min mamma.
Bild 25Två stycken T44 dundrar genom Skurup i slutet av 1994. T44 359 leder det långa godståg som denna höstdag var på väg mot Malmö.
Bild 26Ett ånglok kopplas samman med en personvagn på Uppsala Östra, augusti 1993
Bild 27Spårvagnen rullar över Djurgården mot centrum, april 1994
Bild 28Från en klassresa i Österrike 1990. Vi bodde i Hopfgarten, inte långt från tyska gränsen. Ett långt godståg gick där en gång varje dag
Bild 29Avgång från Uppsala Ö augusti 1993
Bild 30Loket ska vändas i Läggesta för återfärd till Mariefred. Året var 1992
Bild 31Arbetsfordon med beteckningen 3776 i Skurup 1986
Bild 32Tåget ankommer till Läggesta
Bild 331994 var jag i Ljusdal och såg då denna rc4 komma in på stationen med ett nästan otroligt långt godståg på släp
Bild 34Detta är taget påsken 1990 då den nuvarande stationen i Helsingborg fortfarande höll på att färdigställas. Jag har ingen aning om vem mannen på bilden är. Han bara råkade dyka upp när jag skulle plåta x10an på station
Bild 35Ska du åka till Mariefred? Här är anvisningen för att komma dit. I alla fall 1992...
Bild 36Så kan det se ut i Malung sista söndagen i juli varje år. Då passerar ett jubileumståg här
Bild 37Närbild av loket som drar jubileumståget
Bild 38Samma som ovan fast innan tåget kommit in till stationen.
Bild 39Tåget är lika fullt med entusiaster varje gång...
Bild 40Karlstad har en del intressanta fordon på stationsområdet
Bild 41I Värmland är Y1:orna gula

LÄNKAR TILL ANDRA TÅGSIDOR

Svenska Järnvägsklubben
Svenska Motorvagnsklubben

MIN "PRIVATA" HEMSIDA

Min nya hemsida som handlar om mycket mer än bara tåg! Eller varför inte prova den enklare vägen dit!

Skapad på en Power Macintosh 6100/60

Finns det nåt bättre?

MAILFRIENDS
This page is hosted by Get your own Free Homepage
1