Schagen
(kaart van Schagen e.o.)

In Draadloze oogen (1930) is op zeker moment sprake van een opvallende radiostoring, elke avond om tien uur precies. Gedurende vijf minuten horen de luisteraars dan een fluittoon. Na enkele dagen/weken heeft iedereen het over de fluittoon. In een ingezonden brief aan een krant wordt gesuggereerd dat de fluittoon van Mars komt. Dat zorgt voor veel commotie.
Niet alleen in Amsterdam, ook in andere plaatsen wordt de fluittoon waargenomen: Den Haag, Rotterdam, Vleuten, Utrecht, Broek op Langendijk en Rijswijk (N. Br), Joure, Sneek ... maar niet in Oss (N. Br.) (...)

Hier weeft Roggeveen een grapje in het verhaal:
blz.139:
"Volgens een bericht uit Schagen gelijkt de fluittoon op (wij citeeren onzen correspondent aldaar) 'het geluid, dat een kat maakt, als men haar bij ongeluk op den staart trapt.'"
Dat levert weer andere reacties op:
blz. 170:
"Een drietal van onze lezeressen, douairière v. L. t. Soelen, mevrouw Johanna C. van Maerle- Sandberg en mej. H. Cals, voorzitster, secretaresse en penningmeesteresse van de "Nederlandse Vereeniging tot Veredeling van het Kattenras" hebben zich, blijkens een ingezonden schrijven, gestooten aan de wijze, waarop onze correspondent te Schagen zich over den fluittoon heeft uitgelaten. Zij meenen, dat een dergelijke plat-humoristische opvatting van de kwestie:
a. de zaak van Mars niet anders dan schaden kan;
b. een kaakslag is in 't aangezicht der sympathieke Nederlandsche Kattenbeweging.
Wij bieden onze geachte lezeressen gaarne onze welgemeende excuses aan, en deelen verder mede, dat onze correspondent te Schagen ingaande heden niet meer voor ons blad werkzaam is."
En tenslotte op bladzijde 178: (Op school) "Een jongen zei: "Onze kat genereert óók, als je 'r bij ongeluk op den staart trapt."
"Pas op," zei een ander, "anders krijg je ook ontslag, net als die man in Schagen."
Weer een ander vroeg: "Waar ligt Schagen?"
Zo relativeert Roggeveen zijn geboorteplaats.

terug naar Leonard Roggeveen

terug naar Fragmenten

1