FESTES LOCALS
 
 

   La riquesa i l'identitat d'un poble es configura amb el treball i les peculiaritats típiques que el defineixen a través del temps... però també hem de fer una ullada a les festes populars ja que la inmensa majoria recordent fets històrics que també ajuden a perfilar una mica millor el caràcter d'una població.

   Podriem dir que Alcanar és un poble ric en festes, només dir que l'ajuntament dedica a aquest apartat una part important del seu presupost anual. N'hi ha un total de cinc durant tot l'any repartides entre Alcanar i   Les Cases  i d'aquestes en destaquen tres: dos a Alcanar i una a Les Cases.



 Començant per aquestes i en ordre cronològic, la primera que trobem és la festa del 15 de Maig en honor a St. Isidre que tot i no ser el patró del poble, si ho és dels pagesos i Alcanar com a poble pagès celebra aquesta festa en honor seu. Encara que no és la festa major, sí que és la més popular, degut a que tenen un alt contingut lúdic. Popularment coneguda com "les festes dels bous", quan arriba els veïns del poble construeixen una plaça de bous on es celebraran correbous al dematí i per la tarda es solten a la plaça, on xarangues i la Banda Municipal de Música posen música a la festa. A mitja tarda es cuina un exquisit estofat de bou i qui no li agradi pot anar a menjar a les penyes i xiringuitos que hi ha instalats als voltants de la plaça.
 
   Per les nits, tant a la plaça com a l'envelat continua la festa, i en aquest darrer lloc totes les nits hi ha ball popular amb orquestres dels voltants. Apart d'això es poden trobar els diferents elements que hi ha a totes les festes... fira, venedors ambulants i a la zona dels pubs i discoteques marxa fins la matinada.


 La segona festa important de la que podem parlar es celebra a Les Cases d'Alcanar; nucli urbà a primera línia de mar que augmenta cinc cops de població durant l'estiu i on les anomenades "festes d'agost" en honor a Ntra. Sra. de la Assumpció comencen a partir de la segona quinzena d'agost. Són unes festes de gran participació, tant per part dels habitants de Les Cases que són uns 700 com per part dels residents d'estiu, visitants i canareus que es desplacen fins al port per assistir als balls populars per la nit i als bous que un cop més són protagonistes de la festa, aquest cop amb una variant afegida com és l'aigua, ja que el correbou es celebra al port i no es extrany veure com els toreros i els bous fan cap tots junts a l'aigua.
 
Correbou al port
 

També es celebren degustacions (hi ha restaurants excel.lents especialitzats en cuina marinera), Exposicions i la Diada del Turisme on al ball de la nit es fa l'elecció de Miss Turisme com a petita reina de les festes d'agost.



 

I la tercera de les festes importants: "les festes del Remei" en honor de la Verge del Remei, patrona del poble i per qui tota la població té una devoció especial.
 
 

Imatge de la Mare de Déu del Remei

 
Es la festa major, d'un caràcter més tradicional i religiós, però que no deixa de banda els balls i la fira típics. És una festa molt sentida. Es celebra el segón diumenge d'Octubre i comença amb la proclamació de les Pubilles de les diferentes entitats i associacions del poble, la pujada en bicicleta a l'ermita i la peregrinació al mateix santuari on es fa una missa i paelles populars, diada en la que acudeixen els veïns de la població de Sant Carles de la Rapita que al ser un poble eminentment mariner ha adoptat a la Mare de Déu del Remei com a patrona; així com autocars de diferents punts de la geografia catalana que es desplacen carregats de gent que acudeixen a la festa.
   Són unes festes -com ja hem dit- menys lúdiques i la seva durada és de 4-5 dies, però cada 5 anys desde l'any 1939 es celebren "Les Festes Quinquenals" que tenen una durada de 15 dies on es fan tot un seguit d'actes religiosos -novenes, processons...- i el poble dividit en 9 sectors que agrupa a tots els carrers, prepara catifes ja sigui de flors, serradura, etc... per arreglar el carrer ja que la imatge de la Verge es traslada des del santuari i cada dia recorre un sector en processó acompanyada de la Banda de Música fins a recorre en 9 dies tots els carrers del poble. Especialment emotives van ser les Quinquenals de l'any 1989, any del 50 anniversari de la celebració de la festa que a més coincidia amb el 750é anniversari de la fundació de la carta pobla d'Alcanar l'any 1239; així com les darreres l'any 1994 perqué coincidien com sempre amb les que també es fan al poble veí d'Ulldecona però a més coincidien amb les festes del Sexenni de Morella fet que va significar que els tres pobles s'uniren per fer una celebració més especial encara.

   La llargada d'aquestes festes possibilita que a més es realitzin exposicions, actes culturals, conferències, etc...



 Per acabar farem referència a les altres dos festes que també es celebren al nostre poble, una al nucli d'Álcanar i l'altra a Les Cases.

 La primera, segons el calendari és la Festa de St. Antoni, patró dels animals i que com la de St. Isidre es celebra degut al caracter rural que té Alcanar. Té un cap de setmana de durada encara que no coincideixi amb el 17 de gener i l'acte principal consisteix en un ball popular: el ball de St. Antoni on parelles del poble ballen al compàs de les notes d'una jota interpretada un dia per la Banda Municipal de Música i l'altre per l'Agrupació Musical Canareva; aquest ball té lloc el dissabte i diumenge per la tarda. A més el diumenge pel matí es fa una missa en honor del Sant on acudeixen els balladors vestits de baturro l'home i la dona amb un mantó de manila i faldetes, i després es beneeixen els animals que la gent porta a tal efecte.
 

Tota la família de balladors de St. Antoni
 
 

    A més durant la matinada del diumenge té a lloc una despertada a carrec de la Rondalla Verge del Remei que va per tots els barris del poble cantant una canço en honor a St. Antoni i que acaba al carrer que duu el nom del Sant on hi ha festa tot el cap de setmana amb jocs, xocolatada i una botifarrada que fa les delícies dels que la tasten.

 I sense canviar d'apartat destacarem la darrera festa que ens queda: la festa dels pescadors en honor a la Verge del Carme. Té lloc a Les Cases d'Alcanar i es celebra el 16 de juliol amb una processó amb música on la Verge arriba en barca, i que continua amb diferents degustacions per acabar en una revetlla popular.

   També dir que el dia de Sant Cristòfol té lloc una processó de cotxes, camions, etc... pels carrers del poble per tal de rebre la benedicció.

   Aquestes són les festes locals del poble que paradoxalment no té festa en honor del patró Sant Miquel, degut pot ser a que la gent es sent més identificada amb St. Isidre per ser el patró dels pagesos; si a més afegim les de Catalunya i les que sempre es celebren us preguntareu quan treballen els canareus. La resposta és fàcil: sempre, encara que hi hagi festa la gent no deixa de vigilar el seu troç de terra i es just ja que si és un poble treballador, té dret a ser un poble fester.
 
   Si us heu animat llegint aquest apartat penseu que a més el clima és benevol tot l'any i que si veniu repetireu.

  



 

E-MAIL:kooopa@arrakis.es 
E-MAIL:manic@arrakis.es 
 
 

 Tornar a la pàgina principal
 

1