El jaciment arqueològic de La Moleta del Remei és la resta d'un poblat ibèric emplaçat sobre un turó de la vessant sud del Massís del Montsià, dins el terme muicipal d'Alcanar, pròxim al Santuari de la Mare de Déu del Remei. En aquest jaciment es van efectuar excavacions arqueològiques a inicis de la dècada dels anys seixanta, reprenent-se l'estudi del jaciment l'any 1985, estant avui en dia encara en procés d'excavació i estudi.
Els treballs arqueològics en La Moleta del Remei han evidenciat fins el moment una ocupació des de finals del s. VII o inicies del VI fins a finals del s. II a. C. Aquests estudis han permès conèixer el plantejament urbanístic del poblat, el seu sistema defensiu i la forma i funció de diferents construccions: habitacions, magatzems i edifici industrial comunitari. Així mateix han aportat dades molt valuoses per a l'estudi de les influències de les diferents potències de la Mediterrània a l'antiguitat, grecs i itàlics, en la zona sud de la desmbocadura de l'Ebre i la seva penetració cap a les zones interiors dels rius Matarranya i Algars (Baix Aragó).
El sistema defensiu està format per una doble muralla, amb l'entrasda entre dues torres, una d'elles inscrita a la línia interior de la muralla i l'altra a l'exterior. La planta del poblat és el.líptica, i un pas entre les dues muralles dóna accés a una plaça de la que parteix un carrer de circumval.lació. El traçat de les construccions és rectangular i trapezoïdal, adaptant-se a la forma el.líptica del poblat. Les parets són fetes amb fonament de pedres tallades per una cara i disposades de forma regular, damunt del qual s'aixecaria la tàpia encofrada i encalcinada. Hi hauria cases de dues plantes. Alguns edificis de característiques singulars haurien tingut la funció de magatzem de gra en sacs. Es tractaria de construccions elevades sobre un entarimat format per 4 ó 5 rectangles de pedra, amb la finalitat d'aïllar el pis superior. Un altre edifici hauria tingut una funció industrial: l'ús comunitari de fabricació d'aliments panificables (un forn de pa). Aquest edifici incloïa: un forn, un conjunt de molins, fragments d'àmfora i recipients globulars de grans dimentsions destinades a emmagatzemar gra i farines.
Per la seva situació, el jaciment de La Moleta del Remei és un punt de referència privilegiat per a l'estudi de la relació entre el comerç marítim i la seva penetració cap a les zones delBaix Aragó. Des de la seva fundació, a La Moleta s'evidencien contactes amb les diferents potències de la Mediterrània: Grecs i Itàlics.
Pel que fa a l'activitat
econòmica dels habitants del poblat, els molins, els recipients
de ceràmica globulars de grans dimensions trobats i els magatzems
amb
sacs ens parlen de la producció
de cereals. Despulles òssies de fauna, tant domèstica com
salvatge (ovella, bou, cabra, porc senglar, aviram i petits mamífers),
indiquen pràctiques ramaderes i de cacera. Altres materials ens
parlen d'una activitat t`xtil (pondus i fusaioles) i d'activitats domèstiques
i artesanals com són els utensilis d'os treballat (agulles, mànecs,
espàtules, punxons,...). En relació a les ceràmiques
indígenes s'han trobat ceràmiques a mà amb decoració
de cordons, ceràmiques a torn amb decoració pintada de color
vermellós i motius geomètrics.
Aquest poblat a més del valor arqueològic que representa, té el poder de diversificar l'oferta turística del poble per fer-lo més atractiu als ulls del visitant i més ara que s'ha arreglat i es pretén que en un futur molt poc llunyà la gent pugui gaudir d'aquest jaciment considerat molt valuós pels responsables de l'excavació pertanyents a la Universitat de Barcelona.
E-MAIL:kooopa@arrakis.es
E-MAIL:manic@arrakis.es