John Cleese

Archief Film Helden Nu in de Cinema Reportage Vraag van de week
A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W ] X ] Y ] Z ]

Britse klasse

John Marwood Cleese werd geboren te Weston-super-Mare op 27 oktober 1939. Intussen 57 en nog zo fris als een hoentje werkt deze man reeds 28 jaren op onze lachspieren.

Twintig jaar daarvan werkte hij voor de Britse televisie en speelde hij de typische 'middle-class' Engelse sufferd als Basil Fawlty of maakte hij als een slungelachtige wandelende tak met bolhoed de 'silly walk' beroemd in Monty Python. Maar eigenlijk verfoeit Cleese het precies een Brit te zijn, het archetype bij uitstek dat hij meer dan eens ultra-komisch vorm wist te geven.

Hij startte zijn filmografische carriere als acteur in de The Bliss of Mrs. Blossom (1968). Vooral vanaf de jaren '80 raakte Cleese meer en meer bekend op het witte doek. Denken we maar aan Silverado (1985) en Erik The Viking (1989). Dat succes werd vooral in de hand gewerkt door zijn eigen producties als schrijver/acteur waaronder twee van de meest humoristische films ooit - Monty Python And The Holy Grail (1975) en Monty Python's Life Of Brian (1979). Vooral met de prent A Fish Called Wanda (1988) sloeg Cleese alle records. De naar Hollywood-normen low-budget film kostte 7 miljoen dollar en bracht er 190 op. Ook voor opvolger Fierce Creatures verkozen de hoofdacteurs elk een aandeel in de winst boven een ereloon voor hun werk.

De volgende film waarin Cleese de hoofdrol zal vertolken is Fred Schepisi's verfilming van Don Quichot, Cervantes' meesterwerk. De opnames starten in maart. Cleese begon alvast met wat training want het blijkt een actieve rol te zijn en met zijn leeftijd... Naast hem zou Robin Williams figureren in de rol van Sancho Panza. Dat was alles wat Cleese tijdens de inhuldiging eind november van zijn ster in de 'Walk of Fame' van de Antwerpse Metropoliscinema kwijt wou over zijn rol als Spaanse goedgelovige.

Hoe contradictorisch het ook mag klinken, toch beweert de succesvolle humorist Cleese dat hij acteren in feite oersaai vindt. Zonder psycho-analyse - waaraan hij verslaafd is geraakt door een Engels-zijn complex - zou hij er waarschijnlijk nooit toe gekomen zijn. Buiten psycho-analyse heeft Cleese ook nog iets met Amerikaanse vrouwen. Vandaar dat zijn derde (en laatste denkt hij) vrouw Alyce Faye Eichelberger (ex van golfspeler David Eichelberger) een Amerikaanse psycho-analytica is. Kwestie van het 'perfecte' huwelijk te realiseren. Van romantische liefde is hij genezen maar meer dan ooit tevoren geniet Cleese van een intens privé-leven. 'Nu pas ben ik mezelf'.

Laatste update: 21/11/98

Bart.Schreurs@ping.be

1