Michael Crichton

Archief Film Helden Nu in de Cinema Reportage Vraag van de week
A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W ] X ] Y ] Z ]

De man met de gouden vingers

Binnenkort komt Disclosure er aan, de nieuwste film van regisseur Barry Levinson met Michael Douglas en Demi Moore in de hoofdrollen. Auteur van het boek is Michael Crichton. Een portret van de man met de gouden vingers.

Michael Crichton (23/10/1942) is een universeel genie. Er zijn mensen die beweren, dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Zijn studie medicijnen aan de Harvard University rondde hij summa cum laude af. Tijdens zijn universiteitsjaren vulde hij zijn vrije tijd met het schrijven van thrillers, onder pseudoniemen als Michael Douglas, Jeffery Hudson en John Large. Crichton werd een succesvol wetenschapper en ging minder schrijven, maar wel beter. In 1969 publiceerde hij zijn eerste roman onder autoniem: The Great Train Robbery. Twee jaar later maakte hij een triomfantelijke entree door de nauwe Hollywoodpoort, toen Robert Wise The Andromeda Strain verfilmde. In 1973 werd Michael Crichton screenwriter (Extreme Close-Up, met Jeannot Szwarc als regisseur) en nog datzelfde jaar maakte hij met Westworld zijn debuut als regisseur.

In 1978 werd Crichton bekend bij het grote publiek als regisseur van Coma, naar de bestseller van Robin Cook en met Michael Douglas in de hoofdrol. Vanaf dat moment ging de in Chicago geboren Crichton op zijn elan verder en maakte films als Looker, Runaway en Physical Evidence. In zijn beginjaren schreef Crichton vooral SF-romans: Drug of Choice, Binary en The Terminal Man. Deze laatste roman werd in 1974 door Mike Hodges verfilmd en vertelt het verhaal van een epilepticus, die een mini-computer krijgt ingeplant. In de volgende vijftien jaar legde hij zich toe op historische romans, tot 1987, het jaar dat Sphere verscheen.

In de jaren negentig belandde de carri`re van Crichton in een nieuwe stroomversnelling. Met zijn verhalen bleek hij de realiteit altijd een stap voor. Het begon allemaal met Steven Spielbergs verfilming van Jurassic Park in 1993. Twee jaar na de publicatie van het boek verscheen er in The New York Times het bericht dat wetenschappers erin geslaagd waren stukjes dino-DNA te onttrekken aan insecten die in hars vastzaten. Niet veel later draaide Rising Sun (met Sean Connery) in de bioscopen, een film over de toenemende greep van Japan op de Amerikaanse economie. Enkele maanden nadien barstte op politiek niveau een hevig discussie omtrent dit probleem open. En nu is het de beurt aan Disclosure. Het boek bereikte in Amerika meteen na verschijning de top van de Amerikaansse bestsellerlijsten. Men verwacht dat de film de box-office zal laten rinkelen. De rechten werden verkocht voor 3,5 miljoen dollar, het hoogste bedrag dat ooit voor filmrechten werd neergeteld (op The Firm van John Grisham na, dat een goede maand later voor 3,75 miljoen dollar onder de hamer ging).

In Disclosure heeft Crichton het over de vage angst van de mannelijke mensheid voor de listen en sexuele lagen van de vrouw. Ook de timing van dit onderwerp kon niet beter: 'sexual harassment' is momenteel een hot item in Amerika. De regie van zijn verhaal laat Crichton over aan Barry Levinson (Rainman). De hoofdrollen worden vertolkt door Michael Douglas en Demi Moore. Disclosure belooft een Fatal Attraction in het kwadraat te worden. Alles wijst erop dat dit inderdaad het geval kan zijn.

Laatste update: 21/11/98

Bart.Schreurs@ping.be

1