Roland Emmerich

Archief Film Helden Nu in de Cinema Reportage Vraag van de week
A ] B ] C ] D ] E ] F ] G ] H ] I ] J ] K ] L ] M ] N ] O ] P ] Q ] R ] S ] T ] U ] V ] W ] X ] Y ] Z ]

De man achter ID4

U kunt er niet naast kijken: vanaf deze week is er eindelijk Independence Day. Ook movie doet maar al te graag aan de ID4-gekte mee en daarom krijgt u hier een portret van Roland Emmerich, de man achter 's werelds grootste blockbuster.

Zoals zijn naam al doet vermoeden, is de man niet afkomstig uit de Verenigde Staten, maar is hij geboren in het Duitse Stuttgart. Emmerichs debuut was meteen de eerste en de laatste film die hij op het oude continent maakte: Moon 44, een puur sciencefiction avontuur uit de oude doos van 1990, dat door het grote publiek echter maar matig werd gewaardeerd. De grote stap naar Hollywood ging twee jaar later gepaard met Universal Soldier, een pseudo actiefilm met Jean-Claude Van Damme en Dolph Lundgren in de hoofdrollen als twee gerecycleerde Amerikaanse soldaten die tilt slagen. De kassa's rinkelden, maar konden het uiterst zwakke verhaal niet wegcijferen. Een kritiek die bij Independence Day ook wel meer dan eens zal te horen zijn.

Tussen deze twee films door was er het fameuze Isobar: een prent over een snelle futuristische trein. Een meer dan behoorlijk project met grote namen zoals Sylvester Stallone en wonderboy Rick Backer, op dit moment verantwoordelijk voor de uitspattingen van Eddie Murphy in The Nutty Professor. Na problemen met het script en de casting hield Emmerich het echter wijselijk voor gezien en kon hij en passant ook nog Stallone overtuigen om dit zinkende schip in wording te verlaten. Een feit waarmee producent Joel Silver naar verluidt nu nog steeds mee in zijn maag zit. Momenteel liggen de plannen bij Fox in de koelkast.

Emmerichs grootste film tot nu toe was Stargate, een kruising tussen Star Trek en Lawrence Of Arabia. De grootste kritiek hier was het feit dat we het allemaal al een keer eerder hadden gezien. Desalniettemin was Stargate mooi commercieel entertainment en nestelde Emmerich zich definitief en comfortabel in Hollywood. Een positie die met Independence Day enkel nog maar sterker is geworden.

Wat de toekomst betreft, lijkt alvast één ding vast te staan: een meer dan spectaculaire remake van Godzilla. Eerst leek Twister-regisseur Jan De Bont de aangewezen man, maar TriStar was niet bereid om een kleine honderdtwintig miljoen dollar op te hoesten. Emmerich hoorde ervan, zette zelf het één en het ander op een rij en besloot dat hij de klus kon klaren voor een 'schamele' zeventig miljoen dollar. In een iets vager stadium zijn de plannen voor een televisiereeks van Stargate evenals voor een sequel van Emmerichs eerste grote bioscoophit. De beslissing wordt binnen enkele maanden genomen door de MGM-studio's.

Maar nu is er dus Independence Day. De film sloeg in de Verenigde Staten alle records, zorgde ook in Groot-Brittannië voor ongeziene toestanden en zonder twijfel gaan ook wij er hier aan geloven. Naar de bioscoop, kijken die film en bij het buitengaan even naar omhoog staren. Wie weet wat ons nog te wachten staat...

Laatste update: 21/11/98

Bart.Schreurs@ping.be

1