Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

DİKİZ AYNASI

İrfan KESKİN
 

ONLAR BİRER KAYMAKAM


Genelde çoğu kaymakamın beklentisi, ya da hayali vali olmaktır. Hele hele bu İzmir, İstanbul, Ankara vs. Büyük illerin ilçelerinde olunca bunun önemi daha da artıyor.
Bunun içindir ki çoğu kaymakamlar mevcut iktidara yaranıp hoş görünmek için elinden gelen her şeyi yaparlar. Ya da tarafsızlığını yitirerek kendi siyasi düşüncesini alanen görevlerine yansıtırlar.
Onun içindir ki ben burada iki çeşit kaymakam portresini çizmek istiyorum. Birinci portre yukarıda belirttiğim portre. İkincisi ise kaymakamımız Sayın Hüseyin Eren portresi.
İlkönce birinci portreyi örneklemeye çalışalım. Hem de sadece ulusal basına yansıyanı kadar. Daha birkaç gün önce gazetelerdeydi. Milas'ta iki köyün içme suyu yüzünden araları açılıyor. Köylüler neredeyse çatışma ortamına geliyor. Milas kaymakamı orada objektif, tarafsız, uzlaşmacı olması gerekirken nüfusunu kullanıp bir köy heyetini ayağına çağırtıp hakaretler yağdırıyor. Köy ihtiyar heyeti de protesto bağlamında görevlerinden istifa ediyor.
Geçtiğimiz yıl yine Milas'ta bir lise kültürel bir etkinlik düzenliyor. Etkinlikte 16 yaşındaki bir öğrenci Büyük Şair Nazım Hikmet'ten bir şiir okuyor. Vay efendim sen misin şiir okuyan? kaymakam bey hemen polise talimat verip öğrenciyi gözaltına aldırıyor. Hem öğrenci, hem de öğretmenler hakkında soruşturma başlatıyor.
Diyarbakır'ın bir ilçesinde bir başka kaymakam dertlerini anlatmak için gelen köylülerle tezek kokuyorsunuz diye konuşmak istemiyor. Bazıları alkollü yasaklayıp kırmızı sokaklar yaratıyor. Muğla'nın Datça ilçe Kaymakamı kendisini eleştiren Sinan Kara isimli yerel gazeteciyi adeta süründürüyor.
İzmir'in Selçuk, İstanbul'un Ümraniye, Adana'nın Ceyhan vb. birçok ilçelerinde kaymakamların başta tiyatro ve konserler olmak üzere ya kendi düşüncesine ters düştüğü için, ya da bir yerlere mesaj vermek için çeşitli kültür, sanat ve spor etkinliklerini yasaklıyor. Ayrıca sivil itaatsizlik anlamında demokratik bir hak arama biçimi olan gösterileri yasaklıyor.
Tabi ki bunlar sadece basına yansıyan bazı örnekler. Basına yansımayan daha neler oluyor onu da yaşayanlarla Allah bilir. Elbetteki bunların çoğu ferdi, bireysel münferit olaylar. Çoğu kaymakamlarımız böyledir diye bir düşüncem yok.
Birde gelelim ikinci portre kaymakamlara geçtiğimiz hafta gazete ve TV haberlerindeydi. Erzurum'un bir ilçesinde bayan bir kaymakam kendisini örgütleyip büyük çaba sarf ederek okul çağı gelip de okula gitmeyen 1112 kız çocuğunu okula kazandırmış.
Bunun dışında en somut örnek bir isim. Bergama kaymakamımız Sayın Hüseyin Eren.
Sultanbeyli'de çalışırken zaman zaman basında, zaman zaman Kuzey Ege Gazetesinde İsmet Abi ile internetten Sultanbeyli Kaymakamı Hüseyin Eren'i izliyorduk.
İşte diyordum bu ülkeye yakışan çağdaş, ilerici, çalışkan ve mütevazı bir kaymakam.
Ne iyi bir tesadüf ki, sayın Hüseyin Eren'in Bergama'ya atandığını gazete ve internet sayfalarından öğrendik.
Sayın Hüseyin Eren Bergama'ya gelir gelmez Bergama'daki bürokratlar, kaymakamlık çalışmaları ve Bergama'daki sivil toplum kuruluşlarıyla üstleriyle ve siyasilerle kavgasız uyum içinde çalışabileceğini gösterdi. Ve herkesin sempatisini kazandı.
Köylere Hizmet Götürme Birliğinin çalışmalarını daha da hızlandırarak Bergama'nın tüm köylerinin alt yapı ve meydan düzenleme çalışmalarını neredeyse bitirme aşamasına geldi.
Bergama ilçe tarımla koordineli çalışarak her yıl Bergama köylüsüne yüz binlerce zeytin ve Çam fidanını Bergama köylüsüne kazandırdı. Özellikle Allianoi konusundaki kararlı tutumuyla tarihimize sahip çıkma örneğini gösterdi. Köy ve mahalle muhtarı ve sosyal hizmet çalışmalarında önemli ve örnek çalışmalar sergiledi.
Yasal kurallar içinde yapılan siyasi, sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliklerde keyfi yasaklar olmadı. Yani yasaklar Bergama'ya uğramadı.
Yani Sayın Eren mütevazı ve demokratik kimliği ile de örnek ve önemli tutum sergiliyordu. Bağcılık, seracılık, kapari projeleriyle de Sayın Hüseyin Eren'nin Bergama tarımını geliştirerek daha geniş alanlara yayma çalışmaları da ayrı bir dikkat çekiyordu vs.
Bunları yaparken de yerel ve bölgesel basın aracılığıyla ve zaman zamanda halkın arasına girerek halkla toplantılar yaparak çalışmalarını kamuoyu ile paylaşıyordu. Kim ne derse desin birçok insanın takdir ettiği gibi Sayın Hüseyin eren Bergamalının Bergama gibi kaymakamı.
İyi günler.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com

 

 

 


1