Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

BAKAN PEPE’YE SUÇ DUYURUSU
 

Çevre Bakanlığı, Newmont-Normandy'ye ait Bergama'daki madenle ilgili yasalara aykırı ÇED raporunun iptal edilmesini isteyen dilekçeye verdiği yanıtta Danıştay kararını tahrif edilerek aktarıldığı söyleniyor.
 

Dilekçe sahipleri Bakan Pepe hakkında suç duyurusunda bulundu.


Çevre ve Orman Bakanlığı (ÇOB), Bergama Ovacık'taki Newmont-Normandy Madencilik'e ait tesisin çalışmasına devam etmesine yol açan kararın iptalini isteyen dilekçeye verdiği yanıtta Danıştay kararını tahrif etmekle suçlanıyor.
Yöre köylülerinin Normandy şirketinin Ovacık'ta altın çıkarma ve "siyanür liç" yöntemiyle işlemek için kurduğu tesislerin çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu ve tarım arazilerini de olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle başlattıkları direnişler, Danıştay kararlarıyla da doğrulanmış ve tesislerin işletilmesi durdurulmuştu.
Bakanlığın, işletmenin yeniden çalışmasına izin vermesinden sonra hukuksal süreç yeniden tartışma konusu oldu.
Bilgi Edinme Yasası ve Çevre Kanunu çerçevesinde Bakanlık'tan bilgi isteyen Özhan Özgül ve İbrahim Özgül, dilekçelerine verilen yanıt üzerine Bakan Osman Pepe ve Genel Müdür Tüzün hakkında Pazartesi günü suç duyurusunda bulundular.
Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Müdürü Osman Tüzün, bakan adına imzaladığı yanıtta Danıştay 6. Dairesi'nin Haziran 2004'te verdiği karardaki "işletilmesinin devamına izin verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" cümlesini "işletilmesinin devamına..." şeklinde değiştirerek alıntıladı.
Müdürlük, bu kararın madenin işlemeye devam etmesine yasal dayanak sağladığını söyledi.
Yanıtta, varolan raporların aksine, "uzmanların da madenin çevreye zarar vermediğini söylediği" de belirtildi.
Vatandaşlar başvuruda bulunabiliyor
Özhan Özgün ve İbrahim Özgül, 9 Aralık 2004'te Çevre ve Orman Bakanlığı'na bir dilekçe yazarak, Ağustos ayında verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ve "belirtilen hususlara uyulması halinde madenin işletilmesinde sakınca yoktur" şeklindeki kararın iptal edilmesini istedi.
ÇED sürecinin uluslararası sözleşmeler, anayasa, mahkeme kararları ve çevre mevzuatına aykırı biçimde başlatıldığını söyleyen Özgül ve Özgün, dilekçelerine acil olarak cevap verilmesini talep etti.
Çevre Kanunu'nun 30. maddesi çevreyi kirleten veya bozan bir faaliyetten zarar gören veya haberdar olan gerçek ve tüzelkişilerin idari makamlara başvurarak bu faaliyetin durdurulmasını isteyebileceklerini belirtiyor.
Danıştay kararı tersyüz edildi!
31 Aralık'ta, ÇOB Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Müdürlüğü'nden dilekçeye yanıt geldi ve Özgül ve Özgün'ün talebi "yapılan işlem yasaldır; zaten madenin çevreye zararı yok" denilerek reddedildi.
Bakan Osman Pepe adına Genel Müdür Osman Tüzün tarafından imzalanan yanıtta Danıştay'ın kararındaki "işletilmesinin devamına izin verilmesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" cümlesi "işletilmesinin devamına" şeklinde değiştirilerek aktarıldı.
Yanıtta, "yasal olarak verilmiş" bu karar uyarınca ÇED sürecinin başlatıldığı; ayrıca, konu ile ilgili uzmanların madenin çevreye zararı olmadığını söylediği; literatürde bu madenin "örnek maden" olarak gösterildiği söylendi.
Suç duyurusu
Bu yanıt üzerine, Özgün ve Özgül, avukatları Mehmet Horuş aracılığıyla Pazartesi günü Bakan Pepe ve Genel Müdür Tüzün hakkında " görevi kötüye kullanma ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'na muhalefet" iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunda, Bakanlığın tarafsız olması gereken bir konuda açıkça tarafgir yorumlar yaptığı; mahkeme kararının tahrif edildiği; yasal bir hak olan bilgi edinme hakkının ihlal edildiği söylenerek Pepe ve Tüzün hakkında kamu davası açılması talep edildi.
Madene karşı mücadele yürüten Bergama köylülerinin de davaya müdahil olacaklar.(EÜ/YS)
Bia

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1