Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ, KÖYLÜLERİ HAKLI BULDU


315 Bergamalı daha 3'er bin euro kazandı
Türkiye, toplam 945 bin euro tazminat ödemeye mahkum edilirken, 120 bin kişinin dava açmak için sırasını bekliyor



HALKA TESELLİ
Bergamalı köylüler, AİHM'in tazminat ödenmesi kararıyla teselli buldu. Paranın, uğradıkları zararı karşılamadığını, ancak haklı olduklarının tescili anlamında çok büyük önem taşıdığını vurgulayan vatandaşlar, "Adalet yerini buldu" dediler.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Bergamalıların açtığı davayı sonuçlandırdı. AİHM, Türkiye'yi toplam 945 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti. Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygı, 8. maddesi ile adil yargılama hakkıyla ilgili 6. maddesinin ihlal edildiği görüşüne vardı. AİHM'nin kararının duyurulduğu basın açıklamasında, başvuru sahibi 315 kişinin her birine 3 bin euro olmak üzere toplam 945 bin euro, ayrıca davacılara mahkeme masrafı için toplam 5 bin euro ödenmesine karar verildiği bildirildi.
 

8 yıllık dava
Bergamalı davacıların, şirketin altın çıkarmada siyanür kullanmasının yerel ekosistemi tahrip ettiğini ve sağlık açısından tehlike oluşturduğunu belirttiğine yer verilen açıklamada, Türkiye'deki dava süreci anlatıldı; 1998 yılında AİHM'ye başvuru yapıldığı belirtildi. Davaya bakan 7 kişilik yargıç ekibinde Rıza Türmen'in yanı sıra Jean-Paul Costa (Fransız-mahkeme başkanı), Andras Baka (Macar), Ireneu Cabral Barreto (Portekiz), Volodymyr Butkeviç (Ukraynalı), Danute Jociene (Litvanya), Dragoljub Popoviç (Sırbistan-Karadağ) yer aldı.
AİHM, daha önce de benzer bir davayı ele almış, 10 Kasım 2004 tarihinde, "Bergama-Ovacık Madeni'nde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkını koruyan 6/1. maddesi ile yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel ve aile yaşamına saygı hakkını koruyan 8. maddesinin ihlal edildiğine" karar vermişti.
 

6 kişiyle başladı
Bergama Belediyesi eski Başkanı ve Bergama Çevre Hareketi Önderi Sefa Taşkın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tazminat için başvuracak 120 bin kişinin daha sırada olduğunu kaydetti. Taşkın, 2004 yılında 6 kişi olarak AİHM'ye başvurduklarını ve bunun sonucu olarak 3 bin euro tazminat almaya hak kazandıklarını, bunun ardından 315 çevrecinin daha AİHM'ye başvurduğunu ve bugün onların da 945 bin euro tazminat kazandığını anlattı. Taşkın, sıra müracaatını yapmış 1500 kişinin de tazminat için mahkemeye başvurduğunu ve bu kişilerin de tazminat davasının kazanacaklarının belli olduğunu vurguladı. 120 bin olan Bergama nüfusunun tamamının tazminattan yararlanma hakkı bulunduğunu kaydeden Taşkın, "Bizim için bu tazminatlar önemli değil. Önemli olan, çevreye zarar veren bu madeninin bir an önce kapatılması ve bu kararları uygulamayarak devleti zarara uğratan yetkililer hakkında yasal işlemin yapılmasıdır. Bizlere ödenen tazminatlar mahkeme kararlarını uygulamayanlara rücu edilmelidir" diye konuştu.
Bu ikinci grupta tazminat almaya hak kazanan 315 kişiden biri olan Ahmet Unaleroğlu, "Haklılığımız bir kez daha onaylandı. Yüce Türk Mahkemeleri 'Bu madenin işletilmesinde kamu yararı yoktur, kapatılmalıdır' kararına rağmen kapatmayanlardan hesap sormalı. Maden en kısa zamanda kapatılmalıdır" dedi. Yahya Altınbaş, "Yıllarca koştuk, mücadele ettik. Bu para bize ilaç gibi geldi. Alacağımız parayı yine eylemlerde kullanacağız" diye konuştu. Hüseyin Doğan adlı köylü ise "Paramız yeterse, bu diyarı terkedeceğiz" yorumunda bulundu.
 

İpek: Üretim sürüyor
Bergama'daki Ovacık Altın Madeni'nin işletmecisi Koza Altın Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, AİHM'de alınan kararı değerlendirdi: "Normandy Madencilik A.Ş. döneminde Ovacık Altın Madeni bir süre Bakanlar Kurulu'nun aldığı prensip kararıyla çalışmalarına devam etmiş, AİHM'ye dava açılmıştı. Mahkeme de, oluşmuş bir zarardan değil, Bakanlar Kurulu'nun aldığı prensip kararında ÇED raporu yerine TÜBİTAK raporunu baz alması nedeniyle idari işlemdeki usul hatasından dolayı, davacılara 3'er bin euro tazminat ödenmesine karar vermişti. Yeni alınan karar, bu davanın devamı niteliğindedir. Ovacık Altın Madeni'nin Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından satın alınmasından sonra belirlenen eksikler, ÇED raporu da dahil olmak üzere giderildi. Bu nedenle AİHM'in aldığı karar, eski döneme ait bir karardır. Karar, Koza Altın İşletmeleri Ovacık Altın Madeni'nin çalışması ve yeni aldığı izinlerle alakalı değildir. Üretim sorunsuz ve kesintisiz devam etmektedir."

ERDAL ÇARBOĞA
 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1