Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

Zeytin seferberliği olmalı


Bergama Belediyesi eski Başkanı ve üretici Sefa Taşkın, Ege Bölgesi'ndeki 65 milyon zeytin ağacını tehdit eden Verticillium Solgunluğu isimli hastalığa karşı devlet tarafından seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Taşkın, "Verticillium solgunluğu hastalığı yarın ülkemizde tüm yöreleri saracak ve bir tek zeytin ağacı bırakmayacak" dedi.
TARİŞ'in araştırma geliştirme uzmanları ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile yaptığı görüşmeler sonucu hastalığın yayılmasını durdurduğunu ve hasta ağaçlardan 14'nü tedavi ettiğini öne süren Sefa Taşkın, "Uzmanların tavsiye ettiği 2 yöntem vardı. Biri Solarıum" ikincisi de, zeytin ağacı çevresine Brokoli ekimi idi. Solarıum yöntemi ile 21 ağaçtan 14'ünü kurtardım Şimdi sıra diğer hastalıklı ağaçlara uygulamaya geldi" diye konuştu.
 

Üretici uyarılmalı
Taşkın şunları söyledi: "Üretici mutlaka bu hastalığa karşı uyarılmalı ve eğitilmeli. Bu hastalık için tüm Tarım müdürlüğü mühendisleri sahaya çıkmalı üreticilerle bire bir görüşmeli. Bilgi alış verişi yapmalı. Bu hastalı konusunda Bakan beyin dediklerine katılmıyorum. Amerika ve İtalya'nın bu hastalığa karşı ilaç yapmalarını beklersek ülkemizde zeytin ağacı kalmayacak. Onların ilaç bulmasını niye bekleyeceğiz. Bekleme yerine TÜBİTAK öncülüğünde kendi üniversitelerimizde seferberlik ilan edilmeli. Nihai sonuç verici kimyasal ilaçları bulmak için araştırmalar yaygınlaştırılmalı. Bu hastalıkla mücadeleyi ABD yada Avrupa'da yapılacak ilaçları beklemek çok büyük yanlıştır. Ülkemizde binlerce bilim adamı var. Yüzlerce uzmanımız var. Onları bu konuda devreye sokmak gerek. Sayın bakan bu sorunun dışında kalmak yerine bilim adamlarını göre çağırmalı bu hastalığa çare bulunmalı. Türkiye dünyanın 3. büyük zeytinyağı üreticisi. Fakat bu salgın hastalıkla uğraşmak zorunda kalıyoruz."
 

Solarıum yöntemi
İlaç olmadığı için daha önce denenmiş veya pratik bilgileri uyguladıklarını belirten Taşkın, "Bu mantar toprakta 35 derecenin üstünde ölüyor. Sıcağa dayanamıyor. Onun için haziran ayı başında biz toprağı ısıtıyoruz. Toprağı ısıtmak için dibini çapalıyoruz., bir tanker su veriyoruz. Naylonla kaplayıp, sonra örtüyoruz. Böylece toprakta 50 dereceye sıcaklık oluyor. Mantarda ölüyor. Buna Solarıum yöntemi yani güneşleme diyorlar. Bu mantarlı ağaçları kurtarıp, kurtarmadığımız bir sene sonra belli olacak. Bu hastalık yazık sıcakla baskı altında duruyor. Baharda aniden dallara çıkıp dalları kurutmağa başlıyor. Bu yaptığımız kesin çözüm mü belli değil henüz deneme aşamasındayız. Geçen Solarıum yöntemi ile 21 ağaçtan 14'ünü kurtardım.
 

Ağaçlarda 4 Yıldır Görülüyor
Bergama ve bölgede 3-4 sene önce bu hastalığın görülmeğe başladığını da belirten Sefa Taşkın, "Ne yazık ki hastalık bilinmediği için fark edilmedi. Kimsede böyle bir hastalık var üreticileri aman dikkat diye uyarmadı. Çünkü hiç kimse bilmiyordu. Sonunda biz bu hastalığın, "Verticillium Solgunluğu" olduğunu Tariş ve Zeytin araştırma enstitüsünden öğrendik. Onların bize dediklerini yapmağa çalışıyoruz" dedi.
En büyük korkularının bütün bölgeye yayılması olduğunu anlatan Taşkın, "Bergama'da bu "Verticillium Solgunluğu" bayağı yoğun. Özellikle pamuk tarlalarına yakın olan zeytinliklerde görülüyor. Burada büyük bir bilinçsizlik var. Zeytinlikler arasına kesinlikle Pamuk gibi bitkiler dikilmemeli. Çünkü, bazı bitkiler bu mantardan kendileri etkilenmese de taşıyıcılar. Nasıl fareler kolera ve vebayı taşırlar. Kendileri hasta olmazlar. Böyle bitkiler taşıyorlar kendileri etkilenmiyor. Çevreye dağıtıyorlar. Özellikle küçük Zeytinlerin yakınına pamuk, domates, patlıcan, biber gibi sebzelerinde taşıdığı söyleniyor" diye vurguladı.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1