Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

YUNTDAĞ KÖYLÜLERİ HUZURSUZ
 

Bergama Yuntdağ Köylüleri kadastro çalışmalarından huzursuz.
Hayvancılıkla geçinen köylüler Yuntdağ Bölgesi'nde yapılan arazi ve orman kadastrosu çalışmalarının yörede yaşayan yaklaşık 5 bin köylüyü mağdur edeceğinden korkuyorlar.


Konu ile ilgili olarak Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, çiftçinin hayvancılık yapmasını engelleyecek ve çeşitli sosyal ve ekonomik problemler doğuracak bu uygulamanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Bergama'nın Yuntdağ Bölgesi'nde bir aydır devam etmekte olan arazi ve orman kadastrosu çalışmaları sonucunda, meşe palamudu arazileri, devlet ormanı vasfı kazanacağından, yöre köylülerini zor günler bekliyor.
Geçimini tamamen hayvancılık ile sağlayan Yuntdağ Yöresi'ndeki Atçılar, İsmailli, Seklik, Bayramcılar ve Bergama'ya bağlı Alacalar, Muratlar ve Yalnızdam Köylüleri, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper'i ziyaret ederek yıllardır bakımını yaptıkları ve korudukları bu alanların devlet ormanı haline getirilmemesi ve kendilerine arazi tapularının verilmesi konusunda yardım talep etti.
 

Köylüler "Aç kalırız" diyor
Kadastro çalışması mağdurlarından Atçılar Köyü'nün Muhtarı Halil İbrahim Aydın, bölgenin tarıma elverişli olmamasından dolayı halkın geçimini tamamen hayvancılık yaparak sağladığını, ancak bu yeni uygulama ile hayvancılık yapmalarına imkan kalmayacağını söyleyerek "bizim yıllardır koruduğumuz, bakımını yaptığımız, hayvancılıkla uğraşmamıza rağmen asla zarar vermediğimiz bu arazilerin orman vasfı kazanması halinde tüm yöre köylüsü olarak aç kalırız" dedi.
Bu bölgede çoğunlukla meşe palamudu bulunmaktadır ve 6831 sayılı orman kanununda, palamut meşeliklerinin ancak tapulu arazide olması halinde orman vasfı kazanamayacağı belirtilmektedir.
Benzer bir olayda Manisa Köylüsüne tapuları verimişti.
Manisa köylerinde birkaç yıl önce yapılan benzer kadastro çalışmasının, köylüyü mağdur etmemesi için, palamut meşelikleri tapulandırılarak, yöre halkına verildi. Aynı uygulamanın bizim için de geçerli olmasını, aynı memleketin insanları olarak çifte standart uygulanmamasını istiyoruz.
Ayrıca, bizlerden önce burada yaşayan dedelerimiz, tapuları olmadığı halde, yıllarca bu arazilerin vergisini ödemiş, kendi malı gibi korumuş ve bakmıştır.
Bizler, 700 yıl öncesinden bu yana, kuşaklar boyudur burada yaşıyoruz. O nedenle buraların tapusu bizlere verilmeli, bizler de hayvancılık yapmaya devam etmeliyiz" dedi.
Alacalar Köyü Muhtarı Tezcan Keskin de, hayvancılıktan başka geçim kaynağı olmayan ve oldukça kötü ekonomik şartlarda yaşam mücadelesi veren köylüye devletin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.
Başkan Ürper, konunun takipçisi olacaklarını söyledi
Konunun yakın takipçisi olacağını söyleyen Belediye Başkanı Ürper de, "bölgemizde zaten iş sahası yok. Bu vatandaşlarımızın elinden hayvancılık uğraşları alınırsa, yapacak hiçbir şeyleri kalmayacak. Biz elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1