Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

Allianoi Girişim Grubu ''Baraj İnşaatının Durdurulması İçin İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na Başvurdu''


Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, Yortanlı Baraj inşaatının durdurulması için İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na başvurduklarını bildirdi.


Avukat Cangı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 80'e yakın avukatın imzasını taşıyan talebi, İzmir 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı'nda görüşülmek üzere İzmir Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'na sunduklarını belirtti.
Dava dilekçesinde, kültür mirası olan 1800 yıllık Allianoi Antik Kenti'nin Yortanlı Barajı suları altında kalmasının önlenmesi için projede değişiklik yapılması ya da aks yerinin değiştirilmesini istediklerini kaydeden Cangı, ''Açıkça hukuka aykırı olan dava konusu işlemin uygulanması halinde, kültürel miras olan Allianoi'nin baraj suları altında kalacağından, bu olumsuz sonucun da telafisi olanaksız olduğundan, işlemin dava sonuna kadar yürütmesinin durdurulmasını talep ettik'' dedi.
İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 29.03.2001 tarih ve 9226 sayılı kararıyla Alliaoni'nin 1. derece Arkeolojik Sit olarak belirlendiği, antik yerleşimin göl alanı dışına çıkarılması ve İlya Çayı'nın su baskınından korunması için, DSİ tarafından gerekli bilimsel ve teknik çalışmaların yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Cangı, şöyle dedi:
''Koruma kurulunun bu kararı, halen geçerli bir karardır. Koruma Kurulu'nun bu kararı üzerine, davalı idare tarafından, söz konusu baraj projesinin yeniden gözden geçirilmesi, baraj gölünün 1.Derece Arkeolojik Sit tescil edilen alanı etkileyecek başka bir yere kaydırılması gerekirken, bu yapılmamıştır. Adeta koruma kararı yok sayılmıştır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararları idari merciiler tarafından tek yanlı ya da çok yanlı işlemlerle kaldırılamaz, değiştirilemez.''
Cangı, DSİ Genel Müdürlüğü'nün, Koruma Kurulu kararını sürekli ihlal ettiğini öne sürerek, gün yüzüne çıkmış olan bir tarihi varlığın ''milli toprakla örtülmesinin, koruma olarak değerlendirilemeyeceğini'' söyledi.
Allianoi Kazısı Bilimsel Başkanı, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş'ın da ''ören yerinin üstünün mille kapatılması ve 50-60 yıl sonra tekrar açılabileceğinin düşünülmesinin tamamen hayal olduğunu'' belirttiğini anlatan Cangı, ''Allianoi'nin üzerine toplanması planlanan 17 metre yüksekliğindeki su, zaman içinde en az 10-12 metre yüksekliğindeki alüvyonu beraberinde getirecek, dolan baraj gölet alanından bu kütleyi kaldırıp, kültür tabakasına ulaşmak ve Allianoi'yi tekrar gün yüzüne çıkarmak mümkün olmayacaktır'' diye konuştu. Allianoi ve benzeri tarihi yerlerin, insanlığın ortak kültür mirası olarak kabul edildiğini, bu değerlerin korunması için pek çok uluslararası sözleşme imzalandığını hatırlatan Cangı, Türkiye'nin de bu uluslararası sözleşmelerle kültür miraslarının korunması konusunda taahhütlerde bulunduğunu savundu.
Baraj sayesinde oluşacak kamu yararı ile Allianoi'un korunmasındaki kamu yararının tartışılmaması gerektiği savunan Arif Ali Cangı, şöyle dedi:
''İki kamu yararı karşılaştırıldığında üstün kamu yararının Allianoi'nin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğu açık seçik ortadadır. Allianoi, halen sıcaklığı 47 derece santigrat olan, antik çağ termalinden yararlanılan, etrafında antik bir sayfiye yerinin olduğu, kuzeyinde sağlık, kültür ve konferans turizmine hizmet edecek bir merkezdir. Önüne geçilmezse Allianoi yok olacak. Allianoi için şu anda en büyük tehlike, Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olmasıdır. Öngörüldüğü gibi 15 Kasım 2005 tarihinde Yortanlı Barajının kapaklarının kapatılması halinde, 31 metre suya gömülecek, birkaç ay içinde Allianoi diye bir yer kalamayacaktır.''

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1