Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

MERHABA

İbrahim Baytak

KARA TREN


Gelişmiş ülkelerde her ailenin arabası var, yine de bu ülkelerde yıllardır toplu metro ve tren gibi toplu ulaşım araçları yaygın. En lüks, en ucuz ve en güvenli yolculuklar trenle yapılıyor. Uygun yerlerde nehir veya deniz ulaşımı da yaygın. Kişi başına düşen geliri ülkemizin 10 - 20 katı da olsa, her yıl binlerce otomobil üretilip satılsa da toplu taşımaya yatırım yapmayı ihmal etmiyorlar. Peki biz ne yapıyoruz? Varsa yoksa karayolu. Tren yolları artacağına eksiliyor. Son yıllarda biraz aklımız başımıza geldi ama hala demiryolu değil karayolu yapıyoruz.
Son Irak savaşında da görüldü ki, bu gün bile ABD askeri malzeme ve silahlarını TRENLE taşıdı. Kurtuluş savaşı kazanılmasında TREN ve TELGRAFIN önemi çok büyük oldu. Cumhuriyetin ilk yıllarında bazı bölgelerde çıkan isyanlarda asker ve malzemeler trenle taşınarak zaman geçirmeden müdahale edilip isyanlar önlendi. Bu nedenle Cumhuriyetin ilk 10 yılında demiryollarına önem verildi. Özellikle doğu ve güney doğu bölgelerinin sert kışları ve coğrafi yapısı nedeniyle trenler en uygun ulaşım aracı idi. Cumhuriyetin 10 yılında "YURDUN DÖRT BİR YANINI DEMİR AĞLARLA ÖRDÜK" ve bununla bütün ülke olarak gurur duyduk, marşlar söyledik.
Ne yazık ki daha sonraki yıllarda demiryolu yapılmadı. Hatta bazı hatlar söküldü. "KARA TREN" olarak kaldı. "DUPLE YOLLAR, E - 5" ler yaptık ama demiryolu yapmadık. Kendi ülkelerine en modern demiryollarını, metroları yapan ülkeler bize otomobil, kamyon satmak için karayolu taşımacılığını özendirdiler. Böyle olunca otomobil, otobüs, kamyon, bunlar için yedek parça ve petrol için her yıl milyarlarca dolar ödedik ve ödemekteyiz. Karayolu taşımacılığı yüzünden her gün trafik kazaları nedeni ile kaybedilen canlar, sakat kalan insanlarda cabası.
Demiryolu, metro isteyenler, boğaz köprüsüne karşı çıkanlar komünistlikle suçlandı. Sosyalist ülkenin Moskova metrosunu örnek gösterdiler. ABD, Japonya ve Avrupa ülkelerinde de metro olduğunu gizlediler. Bugün İstanbul, Ankara, İzmir de METRO yaptık diye övünmüyorlar mı? Çok daha önce yapılıp, şehrin her yerine yaygınlaşmış olsaydı, belediye otobüsü, dolmuş yerine metroyu tercih etmez miydin? Büyük şehirlerde bu günkü gibi trafik ve otopark sorunu olur muydu? Karşıyaka ile İzmir arasında her gün binlerce kişi feribotu tercih etmiyor mu?
Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrili diye övünüyoruz da deniz ulaşımına önem vermiyoruz. İstanbul' dan İzmir' otobüs yerine gemi ile gidilemiyor. İzmir - Ankara - İstanbul arasında elektrikli tren yok. Başkent Ankara'dan yurdun dört bir tarafına günün belli saatlerinde düzenli ve hızlı trenler çalışmıyor. 10 - 20 hatta daha fazla otobüsle taşınan yolcu bir trenle taşınır. Tren yolculuğu daha ucuz ve daha güvenli. Yollarda canavara dönüşen 10 - 20 hatta daha fazla kamyonun yükünü bir trenle taşısak, hem daha ucuz, daha güvenli değil mi?
Ülkemizin borç batağından kurtulması için, işsizliğin, yoksulluğun, pahalılığın, enflasyonun önlenmesi için YOLSUZLUKLARLA MÜCADELE edilmesi kadar ÜLKEMİZİN DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTULMASI içinde mücadele edilmesi gerekir. Ülkemizin gelirlerinin büyük bir kısmı PETROL için harcanmaktadır. Petrol fiyatları arttıkça iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artmaktadır. ENERJİDEN ULAŞIMA VE ISINMAYA KADAR HER ALANDA PETROL KULLANILMAKTADIR. Halbuki ülkemizin doğal kaynaklarına (hidro elektrik, jeotermal ve rüzgara) dayalı enerji yatırımları yapılabilir. Ulaşımda tren ve deniz taşımacılığına yatırım yapılabilir. Yine ısınmada her gün fiyatları artan ve tamamen dışarıdan alınan ve belli bir süre sonra bitecek olan petrol ve doğal gaz yerine jeotermal enerjiye önem verilebilir.
Bütün bunlar şimdiye kadar neden yapılmadı? Neden yapılmıyor? Kimler istemiyor? Neden istemiyorlar? Ülkemizin bu gün ekonomik bunalımda olmasının en önemli nedenlerinden biride dışa bağımlılık ve bunlar değil mi?


 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1