Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

MERHABA

İbrahim Baytak

 

ANADOLU UYGARLIĞI
TÜM İNSANLIĞIN
ORTAK MALIDIR
.


Anadolu'da toprağa vurulan her kazmadan sonra bir medeniyet fışkırıyor. Suyu bol, arazisi mümbit, iklimi uygun, Asya, Avrupa ve Afrika'ya hakim Anadolu yarım adası her zaman insanları kendine çekmiş. Anadolu'da bu verimli topraklarda binlerce yıldır çeşitli kavimler, uygarlıklar hüküm sürmüş. Her uygarlık çok kıymetli eserler yapmış, doğal afetlerle veya savaşlarla o kavimler yok olmuş, yaptıkları eserler yıkılmış, yanmış veya toprak altında kalmış. Onun yerine gelen başka bir kavim yeni medeniyetler, yeni uygarlıklar kurmuş. Anadolu'da yaşayan insanlar kültür ve sanatta çok ilerlemiş, zenginleşmişler. Adil olmuşlar. Ülkelerini dışarıdan gelenlere karşı savunmuş ve korumuşlar.
Atina, demokrasisinin kurulduğu, yeşerdiği çok güçlü bir medeniyet olarak bilinir. Halen de Avrupa bunu böyle kabul eder, saygı ve hayranlık duyar. Bu güçlü Atina uygarlığı bile, Anadolu'nun verimli topraklarına, medeniyette hep hayran olmuş ele geçirmek istemiş fakat başaramamıştır. En sonunda bütün Avrupa kavimleri güçlerini birleştirmiş, Ege denizini binlerce gemi ve askerle geçerek Anadolu'ya gelmiş. Fakat yıllarca kuşattığı halde TURUVA kentine girememiş. Sonunda ancak hile ile savaşı kazanmış Avrupa'dan Anadolu'ya göçler olmuştur. Bu devirlerde Anadolu'da Türkler yok. tek tanrılı dinler yok. TURUVA savaşı kazanılıncaya kadar Avrupa'da kavimlerden kimse yok. bütün kavim, beylik ve toplulukları zamanla egemenliği altına almışlar. Anadolu'da daha önceden var olan insanlar kendi kültürlerini, medeniyetlerini getiren Orta Asya'dan Türkler kaynaşmış. Bir çoğu Müslüman olmuş. Yine de farklı din, dil ve ırktan insanlar hep olmuş, bir arada yaşamış. En son İstanbul alınınca Bizans imparatorluğu yıkılmış, Anadolu tamamen Osmanlının egemenliğine geçmiş.Osmanlı imparatorluğu döneminde Anadolu'da çeşitli ırk, din ve inanışta insanlar kendi örf ve adetlerini yaşatmışlar. Kültürlerini geliştirmişler. Her biri değerli eserler kazandırmış Anadolu'ya. Yıllardır ve bu gün toprağa vurulan her kazmadan sonra Anadolu'da daha önceden kurulmuş ve yaşamış bir uygarlığın kalıntıları çıkıyor ortaya.
Bu uygarlık kalıntıları sadece ülkemizin değil bütün dünyanın değerleri. Bunların bulunması , ortaya çıkartılması ve korunması sadece turizm açısından, ülkemize gelecek turistlerin bırakacağı döviz açısından değerlendirilemez. Biz bu güne kadar kıymetini bilmemiş, korumamış, restore etmemiş, yıkılmasına göz yummuş hatta kendimiz yıkmışsak da bu tarihin kıymeti para ile ölçülemez. Nasıl ki el yazması kuran, daha birkaç yüz yıl önce yapılmış cami, han, hamam, medrese ve kervan sarayları tarihi eser diye görüyorsak 2, 3 hatta 4 bin yıl önceki uygarlıklar tarafından yapılmış bu eserler en az onlar kadar hatta bir çoğu onlardan çok daha fazla değerlidir. Bir tarihi eser sadece kendi ırkımız, ülkemiz veya halkımız tarafından yapılmışsa bizim için değerli, başkaları tarafından yapılmışsa "BİZİ İLGİLENDİRMEZ" diyemeyiz.
Peki binlerce yıl önce kimin yaptığı bile belli olmayan uygarlıkların, medeniyetlerin, evler, hamamlar, çanak, çömlek, mezar ve her türlü eskiden kullanılmış şeylerin bize ne faydası olacak? İşte biz çoğumuz bu soruyu sorduğumuz için bütün bu paha biçilmez değerlerin kıymetini bilmiyoruz. Onun için sadece İslam ve Türklere ait eserlere sahip çıkıp bir benzeri daha bulunmayan ALLANOİ ye sahip çıkmıyor, sular altında kalmaması için hiçbir şey yapmıyoruz.
PEKİ YAPILAN BARAJIN ALTINDA BERGAMA ULU CAMİ KALSAYDI ŞİMDİ ÇİFTÇİYE, KÖYLÜYE SU LAZIM DİYENLER NE DERDİ? AKP ilçe başkanı Ali YAZICI ve parti yöneticileri YOĞURTANLI ÇALTIKORU BARAJLARI BİTİP, ÇİFTÇİYE SU VERİLİRSE, ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ DAHA ÇOK PARA EDECEK? Diyebilir mi? Çiftçi- köylü bütün ülkede kan ağlıyor. Ülkenin çiftçi ve köylülerin bütün sorunlarının nedeni ALLANOİ mi? ALLANOİ sular altında kalmadığı için mi; çiftçinin ürünleri para etmiyor? Yabancı sigara şirketlerine "Sigaralara yerli tütün koyma şartı" kim kaldırdı? Çiftçinin ürününe taban fiyat verilmesini kim kaldırdı? Devlet desteği kalktığı için kimin zamanında çiftçinin tüccarın insafına terk edildi? EĞER ÇİFÇİLERİN BÜTÜN SORUNLARININ NEDENİ ALLANOİ VE ÇALTI KORU BARAJLARININ BİTMESİNE BAĞLI İSE? Bir çok yerde baraj var, sulama kanalları var. Oradaki çiftçinin sorunu Bergama çiftçisinden az mı? Oradaki çiftçinin ürünleri daha mı fazla para ediyor?
Amaç olayı saptırmak, tartışmayı binlerce yıllık tarihe sahip çıkanlarla çiftçiyi köylüyü karşı karşıya getirmek olmasın? Amaç böl ve yönet politikası olmasın? Altın madenine karşı yıllarca demokratik bir şekilde binlerce kişi ile kitlesel bir mücadele veren Bergamalıları birbirlerine kırdıramazlar.iktidarın beceriksizliğinin faturasını kimseye kesemezler. Boşuna çaba harcıyorlar. Kimseyi kolayca aldatamazlar. Çünkü ülkemizde sadece çiftçi, köylü değil, esnaf, memur, işçi, milyonlarca kişi ekonomik olarak hiç bu kadar kötü duruma düşmemişti. Hiçbir iktidar döneminde bu kadar çaresiz kalmamıştı.
Hiçbir zaman hatta KAPİTİLASYONLAR zamanında bile ÇİFTÇİ BU KADAR TÜCCARIN İNSAFINA TERK EDİLMEMİŞTİ.
 


 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1