Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

CHP DENİZLİ MİLLETVEKİLİ
MUSTAFA GAZALCI'NIN
ADANA VE MALATYA SİGARA FABRİKALARININ KAPANMASINA İLİŞKİN
BASIN DUYURUSU


Malatya ve Adana Sigara Fabrikaları 25 Kasım 2005 tarihinden bu yana üretim yapmıyor. Bu fabrikalar için kapatma kararı alındı.
İşçiler fabrikaların yeniden üretime başlaması için günlerdir direniyorlar.
Ülkenin karın doyurmayan yapay gündemi içerisinde Malatya'da çalışan 600, Adana'da çalışan 700 Tekel işçisinin haklı sesi yeterince duyulmuyor.
Oysa bu fabrikaların kapanmasıyla yalnızca bu işçiler sokağa atılmayacak aynı zamanda Türk tütüncüğü, sigara sanayisi de büyük bir darbe yiyecektir.
Malatya ve Adana Sigara fabrikalarında Türk tütününden katıksız olarak Maltepe ve Samsun sigaraları üretiliyor. Tekel üretiminin yüzde 23 üretimi Adana fabrikasında üretiliyor. Her iki fabrika, kapasitesinin altında çalıştığı halde Tekel'in ülkedeki pazar payında önemli bir rol oynuyordu.
Yabancı sigara tekellerinin sözüyle Özelleştirme İdaresinin kapatma kararı aldığı söyleniyor. Eğer bu doğruysa ortada bağışlanmaz bir aymazlık var demektir.
Hükümet konuya duyarsız. Durumu incelemeden fabrikaların kapanmasına karşı çıkanları özelleştirmeye karşıtları deyip geçiyor. Kulaklarını direnişçilere tıkıyor.
Adana ve Malatyada'ki özelleştirmede değil, kapatma. Üretimi durdurma.
Üstelik Adana'da makinelerin yüzde 70'i yeni. Fabrika zarar etmiyor, kazanç getiriyor.Her ay 40 tonun üzerinde tütün işleniyor. 4 trilyon TL. değer üretiliyor.
Fabrikaları kapatmak, Türk tütüncülüğünü, sigara sanayini öldürmek demektir.
TBMM'de de söylediğimiz gibi ortada bir cinayet ve ihanet var.
TBMM olaya el koymalıdır.
Cumhuriyet Reji düzenini yıkarak ulusal TEKEL'i yarattı.
İktidarlar bu kuruluşu yenileyip değerini artıracağına, elini kolunu buduyor. Sürekli değerini düşürüyor.
2001 yılından bu yana Özelleştirme kapsamına alınan TEKEL ülkemizde sürekli sigara pazar payını yitiriyor, yerine yabancı tekeller giriyor. 2000 yılında yüzde 70 olan pazar payı bugün yüzde 40'ın altına düştü. Her geçen gün yabancı tekellerin pazar payı yükselirken Tekel'inki düşüyor.
Tekel'in ilkin tütün üreticisiyle bağı kesildi. Bu yıl tütün üreticileriyle sözleşme bile yapmıyor. Bir süre önce Tekel'in içki bölümü yok pahasına özelleştirildi. Şimdi de fabrikalarına kilit vuruluyor.
Yılda 1 milyar doların üzerinde sigara kaçakçılığı var. Devletin trilyonlarca zararı olan bu kaçakçılığın özellikle yabancı sigara tekellerinin desteklendiği söyleniyor.
Adana ve Malatya Sigara fabrikalarının kapanması yıllardır oynanan bir oyunun parçasıdır.
Kapanan yalnız iki fabrika değil, ekmeğini kazanan milyonlarca tütün üreticisinin işidir.


Tütüncülüğümüzdür.
Ülkenin sigara pazarıdır.
AKP seçimlerde tütün kotasını kaldıracağım diye yurttaşlardan oy aldı, bugün kotayı kaldırmadığı gibi fabrikaları kapatıyor. Türk tütüncülüğünü temelli yok eden bir kararın altına imza atıyor.
Temmuz 2005'te yabancı sigara tekellerinin isteği doğrultusunda vergi düzenini değiştirdi. Yabancı sigara ile kendi sigaramızdaki ÖTV'yi eşitledi. Fiyatı 4.5 milyon TL olan Marlboradan da , fiyatı 1.9 milyon TL olan Maltape ve Samsundan da 1.2 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alıyor. Bu bir haksızlık. Bu kendi ülkende yabancıları kayırmaktır.
Zaman geçirilmeden oyun bozulmalıdır.
Tekel'i özelleştirme kapsamından çıkararak, ülke ve dünya pazarlarında yeniden söz sahibi olmasını sağlamaktır.
Malatya ve Adana sigara fabrikaları kapatılması durdurulmalıdır.
Haftalardır direnen Tekel işçilerinin seslerine kulak vermelidir.
Yoksa tarih bu yanlış kararı alanları suçlayacak, ulusal çıkarları yabancı tekeller lehine yok edenlerden hesap soracaktır. 6 Şubat 2006

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1