Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

KATI ATIK TESİSİ SİL BAŞTAN


Eski başkan Ersezgin döneminde inşaatına başlanan ve hafriyat işleri tamamlanan katı atık tesisi, "sızdırmazlık sağlayacak kil kaplanmasına uygun olmadığı" gerekçesiyle iptal edildi.
 

Bir başka yere yapılacak olan katı atık tesisi için Dünya Bankası'ndan 2,275 milyon euro kredi sağlandı.

Bergama Katı Atık Depolama Tesisi'nin inşaatı için kullanılacak olan kredi anlaşması İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Atasoy ve Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper arasında imzalanırken.


Dünya Bankası ile İller Bankası arasında imzalanan kredi anlaşması sonucu alınan 212,9 milyon euro tutarındaki (275 milyon ABD Doları) paradan yoğun bir takip sonucu 2.275.970 milyon euro alan Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, bu para ile Bergama'nın ortasında kalan ve yerleşim yerlerine 300-350 metre uzaklıkta bulunan çöplüğü kaldırıyor ve Bergama modern bir tesise (Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'ne) kavuşuyor.
Türkiye'de 13 belediyenin su, atıksu ve kanalizasyon problemlerinin çözümü için alınan 275 milyon dolar krediden Bergama'nın da yararlanacak olmasının son derece sevindirici olduğunu söyleyen Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, "Zengin tarihi yönüyle dünyaca tanınan şehrimiz Bergama'nın modern, temiz bir şehir görünümüne sahip olması için çok ciddi çalışmalar yapmaktayız" dedi.
Yıllardır bir dere yatağına dökülen ve Bergama'nın en büyük mahallelerinden olan Fevzipaşa, Atatürk ve Gazi Osman Paşa Mahallelerini pis koku ve sinek yuvası haline dönüştürerek yaşanmaz kılan çöplük, Dünya Bankası ile İller Bankası arasında imzalanan kredi anlaşması sonucu alınan 212,9 milyon euro tutarındaki (275 milyon ABD Doları) paradan 2.275.970 milyon euro Bergama'nın da kapması sonucu kaldırılıyor. Yerine Türkiye'de sayılı birkaç belediyenin inşaa ettiği Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapılıyor. Bergama şehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta İlçe merkezinin Güneyinde Armağanlar Köyüne kuş uçuşu 1 kilometre mesafede ve bu köyün Kuzeydoğusunda yer alan 9,5 hektar büyüklüğündeki alanda Bergama'ya 2050 yılına kadar 40-45 yıl hizmet verebilecek düzeyde modern bir tesis inşa ediliyor .
Bergama'nın en önemli sorunlarından birisinin çöplük olduğuna ve şuan kullanılan çöplüğün adeta şehir merkezinin içerisinde kaldığına dikkat çeken Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, yeni inşaa edeceğimiz, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile Fevzipaşa, Atatürk ve Gazi Osman Paşa Mahalleleri'nin kanayan yarası haline dönüşen çöplük sorununun çözüleceğini söyledi. Başkan Ürper," Bergama'nın çöpü şuan bu mahallelerimize 300-350 metre uzaklıkta bulunan dere yatağına 1993 yılından beri dökülüyor. Hiçbir önlem alınmadan gelişi güzel kullanılan bu dere yatağı ilçemizin en büyük bu üç mahallesini yaşanmaz kılıyor. Bergama'nın çöplük sorunu çok eski yıllara dayanıyor. İlçemizin adeta kanayan yarası haline gelen bu sorun 1963 yılından beri devam etmektedir. 1963 - 1973 yıllarında ilçemizin çöpü şuan inşaatı devam eden yeni Devlet Hastane binası ve kapalı Pazaryeri'nin önüne yine gelişi güzel dökülüyordu. Bu yer ilçemizin tam ortasında bulunmaktadır ve 1993 yılına kadar kullanılmıştır. 1993 yılında ise burasının kullanılmasına son verilmiş ancak kalıcı bir çözüm üretilmek yerine biraz ilerisinde bulunan dere yatağı kullanılmaya başlamıştır. İnşaatına başlayacağımız ve kredi yolu ile kaynağını da hazırladığımız modern tesisimiz tamamlanınca bu sorunlar kalıcı olarak çözülmüş olacak" dedi.
Katı Atıkların bertarafının mevcut olumsuz çevresel etkileri ortadan kaldıracak şekilde yapılması zorunluluğunun farkında olduklarını belirten Başkan Ürper, " Daha önceki dönemde Katı Atık Depolama Tesisi'nin yapımı için çalışma başlatılmış, ancak inşaat sırasında kazı şevlerinin, depolama sahasının sızdırmazlığını sağlayacak kil kaplamanın yapımına uygun olmadığının anlaşılması üzerine inşaatı hemen durdurduk. Zamanında yaptığımız bu müdahale ile Türkiye'nin bir çok yerinde yanlışlıklarla inşa edilen ve kapısına kilit vurulan bir çok tesise Bergama'dan da bir yenisinin katılmasını engelledik. Şimdi yeniden başlayacak olan inşaat ile de tüm dünyada geçerliliği olan tekniklerle, İller Bankası'nın da onayını alan ve Dünya Bankası'nın kredi verdiği bir projeyi uygulamaya koyuyoruz. Üstelik Katı atık Depolama Tesisi İnşaatı öyle yıllarca sürmeyecek. Parasını da işe başlamadan önce hazırladığımız için en kısa zamanda bu tesisi hizmete sokacağız. Şehrimizin ciddi sorunlarını kalıcı bir şekilde ve hizmet süremiz içerisinde çözmeye kararlıyız. Bunun en güzel örneğini de yıllardır bitirilemeyen şehrimiz içme suyu şebeke inşaatını tamamlayarak gösterdik. Tarihi kentimize yakışmayan, görüntü kirliliği oluşturan elektrik ve telefon kablolarını yer altına alıyoruz. Yağmur yağdığında şehrimizin ana caddesi sele teslim oluyordu. Yağmur suyu projemizle bu sorunu kalıcı bir şekilde çözdük. 114 köyü 5 beldesi olan Bergamamızın en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığı geliştirmek için çok büyük öneme sahip olan mezbahamızın inşaatını bitirdik. Bu çalışmaların bir çoğunun kaynak sorununu İller Bankası ile çözdük. Bu çalışmaları Belediyemizin kendi kaynakları ile yapması hem uzun zaman alacaktı, hem de imkansız gibi bir şeydi. Bu nedenle şahsım ve Bergama adına İller Bankası'na teşekkür ediyorum" dedi.


MODERN TEKNOLOJİ KULLANIYILOR
Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin inşaatında en son teknolojik yenilikler kullanılarak inşaa edilecek. Tesis, giriş kontrol binası, kantar ünitesi, idare binası, atölye ve garaj binası, otopark, yer altı suyu ve gaz gözlem kuyuları, çöp süzüntü suyu toplama havuzu, tekerlek yıkama ünitesi, kimyasal ön arıtma ve enerji tesislerinden oluşacak.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1