Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

İMAR SORUNUNA ARA FORMÜL
 

Seçim vaadlerinde,” inşaatlarındaki kat sayısını arttıracağım” vaadi yer alan Belediye Başkanı Raşit Ürper, Afet işleri Genel Müdürlüğüne takılınca kat sayısı artışına ara bir çözüm buldu.
Son yapılan Belediye Meclis Toplantısında, parsel bazında ileri derecedeki jeolojik Etüt Raporu hazırlanıp, Bayındırlık İl Müdürlüğünden onay alarak eski kat sayısına göre inşaat yapılmasının önü açıldı.


Körfez depreminden sonra Jeolojik Etüt Raporları olmayan belediyelerin inşaat izni verme yetkileri elinden alınması sonucu, Eski Başkan Erzezgin döneminde, Bergama'nın Jeolojik Etüt Raporu hazırlanmış, Rapor Bergama'nın bina kat yüksekliklerini 3, çok az bazı yerlerde de 4 kat ile sınırlandırmıştı.
Yeni hazırlanan imar durumu bu Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğüne bu şekilde onaylayarak yürülüğe girmişti. Kat sayısını düşüren bu imar durumuna, inşaat sektöründe çalışanlar ile merkezi yerlerde arsa sahipleri tepki göstermişti. Belediye Başkanı Raşit Ürper, diğer adaylar gibi kat sayısını arttıracağı sözünü vermiş ve Başkan seçildikten sonra bu konuda çalışmalara başlamıştı. Fakat Afet İşleri Genel Müdürlüğü daha önce onaylanmış olduğu imar planındaki değişiklikleri kabul etmeyeceğini bildirince, daha değişik çözüm yolları aranmaya başlandı.
Bu son meclis toplantısında, eski imar planındaki bina yüksekliklerinde inşaat yapmak isteyenler, İleri derecede Jeolojik Etüt Raporu hazırlayıp, Bayındırlık İl Müdürlüğüne onaylatılarak İnşaat ruhsat alabilmesinin önünü açan bir karar alındı.
Jeolojik Etüt Raporunda, "Eski imara göre kat yüksekliğini isteyen vatandaşlar, ada bazında ileri jeolojik Etüt Raporu hazırlayıp Bayındırlık İl Müdürlüğüne onaylatarak inşaat izni alabilirler" ibaresinde, ada bazının yerine "ada veya parsel bazında" ilavesi yapılarak meclis kararı alındı.
Bu durumda eski imar planındaki kat sayısını isteyen vatandaşlar önce, bir Jeoloji Mühendisine ileri derecede Jeolojik Etüt Raporu hazırlatıp Bayındırlık İl Müdürlüğüne onaylatacaklar. Sonra Belediyeden inşaat ruhsatı alabilecekler. Bu rapor inşaatlardaki sağlamlığı ve kaliteyi arttırmış olacak.
Konu ile ilgili görüştüğümüz CHP'li Belediye Meclis Üyesi Mimar Hüseyin Üçüncü alınan kararın asıl imar revizyonu gerçekleştirilinceye kadar vatandaşlarımızın işlerini görmek ve şehrin bozulan estetik görünümünü düzeltmek için olduğuna değindi. Hüseyin Üçüncü "Ada bazında istenen İleriderece Jeolojik Etüt Raporunun maliyetlerinin yüksek olması vatandaşlarımızı etkiliyordu. Şimdi bakanlığın yetkilerini İl Müdürlüklerine devretmesi ile vatandaşlarımızdan gelen talep üzerine biz Ada bazındanın yerine “Ada veya Parsel” bazında olarak değişiklik yaptık. Bu karar ile vatandaşlarımız için maliyet düşmüş olacak ve teknik açıdan da parsel bazında yapılacak olan etüt zeminle ilgili daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Şehir planlamacısı arkadaşımız Ali Boz’un karar ile ilgili olarak şehir planlaması açısından hiçbir problemin olmadığını belirtip yazılı olarakda komisyonumuza sunması ile ortak bir karar aldık. Bergama’daki inşaat sektörüne hayırlı olsun "dedi.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1