Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

“HÜKÜMETİMİZ YENİLENEBİLİR ENERJİ POLİTİKALARINI DESTEKLİYOR"


Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan, İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'ye verdiği yanıtta , "sektörün serbestleşmesi sürecini olumsuz etkilemeyecek ve kamuya ilave bir yük oluşturmadan ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması Bakanlığımca da desteklenmektedir."


İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü'nün soru önergesi ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan'ın yanıtı:
"Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun Tasarısı" 9 Temmuz 2004'te Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda son kez görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı'na gönderilmiştir.
Tasarıdaki "Genel Gerekçe"de de vurgulandığı gibi gerek enerjide ithalat bağımlılığının azaltılması gerekse arz güvenliğinin sağlanması açısından Türkiye için hayati önem taşıyan yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin bir şekilde kullanımı için tasarının bir an önce yasalaşması gerekmektedir. Bu AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı'nın da bir gereğidir.
Fakat tasarı komisyondan çıktığı 09.07.2004 tarihinden bu yana TBMM Genel Kurul gündemine getirilmeyip bekletildiği gibi geçtiğimiz hafta da TBMM Genel Kurul gündeminde olduğu halde görüşülmedi.
Bununla ilgili olarak basınımızda, hükümet içinde görüş ayrılıkları olduğu konusunda haberler ve köşe yazıları yer almakta ve özellikle tasarıya sıcak bakmayan bir devlet bakanı olarak sizin adınız öne çıkmaktadır.
Buna göre Ekim 2004'te sizi ziyaret eden yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen işadamları ve onların kurduğu dernek ve vakıf temsilcilerine; ABD'de Shell ve BP gibi şirketlerin ve ABD Enerji Ajansı'nın başkanlarıyla görüştüğünüzü söyleyerek onların yenilenebilir enerjiyi gereksiz gördüğünü anlattığınız belirtilmektedir.
Ayrıca basında çıkan aynı haberlerde, sözünü ettiğimiz ziyaretçilere, "yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyada önemli bir yer tutmadığını", "Avrupa'da çevrecilere "sus payı" olsun diye desteklendiğini", "yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın pahalı olduğunu ve kamuya yük getireceğini" ve özelleştirme sürecinde olan TEDAŞ'ın fiyatını düşürücü bir etki yapacağını söylediğinize dair yazılar yer almıştır.
Bu bilgilere göre;
1- Yukarıda sözü edildiği gibi, ABD'de Shell, BP ve ABD Enerji Ajansı yetkilileriyle bu konuda görüşmeler yaptınız mı? Yaptıysanız Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak onların düşüncelerini ülkemizin bağımsız bir enerji politikası yürütmesi açısından ne kadar önemli görüyorsunuz?
2- Size göre; petrol ve doğalgaz ticareti ile büyüyen ve dünyanın her tarafında yatırımlar yapan çok uluslu şirketlerden, Türkiye'ye; yerli, ucuz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak ithalat bağımlılığından kurtulmasını sağlayacak tavsiyelerde bulunmaları beklenebilir mi?
3- Yenilenebilir Enerji Kaynakları sektörüne yatırım yapmak isteyenler yeterince alım garantisi verilmesi halinde gerekli finansman ihtiyacını kendileri bulacaklarını belirtmektedirler. Bu durum da ortadayken Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını kullanımının ve yatırımlarının desteklenmesinin devletimize getireceği mali yük ne kadar olacaktır?
4- Türkiye'nin şu anda elektrik üretiminde ve ısınmada kullandığı enerji türlerinin neler olduğunu, çevreye ne gibi etkilerde bulunduklarını, Türkiye'ye kaça mal olduklarını ve arz güvenliği açısından bunların kontrollerinin hangi ülkelerin elinde olduğunu biliyor musunuz?
5- Türkiye Cumhuriyeti'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve bu alana yapılacak olan yatırımların desteklenmesi konusundaki düşünceleriniz tam olarak nelerdir?


İZMİR MİLLETVEKİLİ SN. HAKKI ÜLKÜ' NÜN 7/5714 SAYTLI SORU ÖNERGESİNDE YERALAN SORULARIN CEVAPLARI
Ülkemizde 1980'li yıllarda başlamak üzere inşa edilmeye başlanmış ve ithal doğal gaz yakıt girdisi kullanılarak elektrik üreten Yap-lşlet ve Yap-İşlet-Devret modelli Hazine garantili uygulamalar, sektörün serbestleşmesinde büyük sorunlara neden olmaktadır. Bu bağlamda, ülkemiz enerji sektöründe dışa bağımlılığın azaltılarak kendi ulusal enerji kaynağımız olan başta su, rüzgar ve jeotermal kaynaklardan oluşan yenilenebilir enerji girdilerinden azami derecede istifade edilmesi ve yerli enerji kaynaklarının kullanılması hükümetimizin öncelikli hedefi olarak belirlenmiştir.
Halen yenilenebilir enerji kaynakları, Hazine Müsteşarlığınca uygulanan teşvik kapsamına konu her türlü vergi ve yatırım kolaylığından yararlandırılmaktadır. Bunun yanısıra, yenilenebilir enerji kaynaklarından yapılan elektrik enerjisi üretiminin finansmanında kullanılmak üzere Mayıs 2004 tarihinde Dünya Bankası'ndan 200 milyon ABD Doları tutarında bir kredi temin edilmiştir. Bunlara ilave olarak, yenilebilir enerji kaynaklan kullanılarak yapılacak elektrik üretimine Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca bir çok teşvik de sağlanmaktadır.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, ülkemizde halen yenilenebilir enerji kaynaklan; AR-GE, yatırım teşviği, vergi kolaylıkları mekanizmalarının yanısıra, yatırım kredileri imkanı ve EPDK'ca diğer santrallardan farklı olarak birçok destekleyici uygulamadan yararlandırılmaktadır. Bunun yanısıra, "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun" ile bu alanda kayda değer gelişmenin olacağı beklenmektedir.
Sonuç olarak, sektörün serbestleşmesi sürecini olumsuz etkilemeyecek ve kamuya ilave bir yük oluşturmadan ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması Bakanlığımca da desteklenmektedir.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1