Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 


KOZA "Bugün" Gazetesini Satın Aldı
 

Bergama Ovacık Altın Madeni satın alan Koza- İpek Holding Ciner grubuna ait Bugün Gazetesi'ni satın aldı.


Koza Altın şirketinin Bugün gazetesini satın alması çevrecilerin tepkisini çekerken Koza yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Bugün'ün hisselerinin yüzde 100'nü aldıklarını belirtirken fiyat hakkında bilgi vermedi. Uzun süredir medyaya girmek için fırsat beklediklerini belirten İpek, "Medyadan çok uzak bir sektörde değiliz. Bizimde hayatımız kağıt, mürekkep içinde geçti. Önümüze bu fırsat çıkınca da değerlendirdik. Medyada rakibimiz değil meslektaşlarımız olacak" dedi.
Ticari çıkar
İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi üyesi avukat Arif Ali Cangı ise şunları söyledi: "Normandy'nin adı Koza Altın İşletmeleri A.Ş. oldu. Çok uluslu şirketler ve yabancı sermaye ile yapılamayan altın madenciliği yerli sermaye görüntüsü altında yapılmaya çalışılıyor. İnsan ve çevre sağlığı için risk oluşturan firmanın yabancı ya da yerli olması önemli değil. 5 Haziran'da Bergama Çamköy'de yaşanan olaylarla ilgili çıkan haberler Koza- Altın İşletmeleri A.Ş tarafından engellenmeye çalışıldı. Gazeteciler aleyhine tazminat davası ve tekzip istemi ve suç duyurusu yapıldı. Şirket tarafından bir gazete satın alınmasını, bizde kendi ticari çıkarları doğrultusunda habercilik yapılacağı kaygısı yaratıyor."
3 yılda 3 patron
Avukat Senih Özay ise, "Bergama'da on yıldır süren mücadele devam edecektir. Şirketin adının sürekli değişmesi şimdi de Türk adı taşıması önemli değil. Bergama- Ovacık, Havran- Küçükdere, Sivrihisar - Kaymaz, Gümüşhane- Mescitli madenlerini de satın aldılar. Bundan böyle apoletli işçileri temiz madenleri ile kravatlı olarak basın açıklamaları yapabilirler. Onları kollayan gazetelerin yanına bir tane daha satın aldılar" dedi.
17 Ocak 2003 tarihinde Ilıcaklar'ın Dünden Bugüne Tercüman adıyla piyasa çıkardıkları gazete Ocak 2005'te Ciner Grubu tarafından satın alınmıştı. 6 Eylül'den bu yana Bugün ismiyle çıkan gazete böylece son 3 yılda 3 kez patron değiştirmiş oldu.
Uşak CHP'nin siyanür
açıklaması
CHP Uşak İl Başkanı Fuat Yılmaz, partili bir heyetin Uşak Eşme Kışladağ'da bulunan altın madenini gezdikten sonra basında çıkan haberlerle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.
Başkan Fuat Yılmaz, şu görüşlere yer verdi:
"28 Ekim 2005 cuma günü bazı basın organlarında yayınlanan söz konusu açıklamada CHP'nin altın ya da başka bir madenin çıkarılarak değerlendirilmesine karşı çıkmasının söz konusu olamayacağını ancak siyanürlü yığın liçi yöntemiyle elde edilecek altın madeninin gerek işletme sırasında gerek maden sahasının terk edilip gidildikten sonra doğaya, çevreye ve dolayısıyla insanlara verebileceği zararların olacağını ifade ettim. Tüprag kamu ve halkla ilişkiler müdürü Mehmet Yılmaz'ın açıklamalarının bir madenci yaklaşımı olduğunu ancak bilimsel şüphecilik temelinde karşı görüşü savunan bilim insanlarını da dinleyebileceğimizi anlattım.
Bu açıklamalardan sonra İzmir'de basımı yapılan Haber Ekspres Gazetesi'nin 3 Kasım 2005 tarihli nüshasının 9. sayfasında "İl Başkanı Yılmaz siyanürlü yöntemle altın çıkarılmasına karşı olmadıklarını söyledi" biçiminde bir başlık yer almıştır. Başlığın altında ise "Bizim karşı olduğumuz konu altının siyanürlü yöntemle çıkarılmasıdır" ifadesi yer almakta olup başlıktaki görüşle bu görüş taban tabaka çelişmektedir.
CHP olarak düşüncemiz altın madeninin siyanürlü yöntemle çıkarılmasının çevreye ve doğaya zarar verdiği biçiminde olup açıkta yapılan yığın liçi yönteminin ise daha da zararlı olduğudur.
Bu konuda aşağıda açıklanan endişelerimiz bulunmaktadır:
1-Altın alındıktan sonra geriye kalan siyanürlü çamurun içinde aynı zamanda arsenik, kadmiyum, antimuan, kurşun ve bunun gibi ağır metaller bulunur. Ağır metallerin her biri zehir ve kanserojen maddedir.
2-Atık barajı ve havuzunda aşırı yağış ve deprem sonrası taşkın, çatlama ve sızma meydana gelebilir buda dünyada pek çok yerde olduğu gibi çevre felaketine neden olur.
3-İçinde işlenmeye değer yeterli altın bulunmayan pasa (fazlalık toprak) yığınları gerilimsizlik tedbirleri alınmadan açık araziye yığılmaktadır. Böylece bu yığınlarda asit, kaya drenajı oluşmakta ve buna bağlı olarak ağır metal kirliliği ortaya çıkmaktadır.
4-İşletme sırasında oluşacak 1 km çapında 450 metre derinliğinde göle 250 metre su dolması beklenmektedir. Göldeki şevlerin içerdiği sülfitli tabakalar nedeniyle asit kaya drenajı oluşmamasının ve ağır metal çözeltisinin yeraltı suyu ve çevre için ciddi tehlike oluşturacağı bilinmektedir. Sonuç olarak canlı yaşamının en önemlisi olan insan yaşamının sağlıklı, dengeli, bozulmamış bir çevrede sürdürülmesi esastır. CHP olarak insanımıza zarar veren hiçbir faaliyete olumlu bakmamız söz konusu değildir."

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1