Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

MERHABA

İbrahim Baytak

 

DEMOKRATİK BİR SEÇİM


AB ye uyum ve demokratikleştirme diye bir çok yasa çıkardık. Hatta Anayasamızda değişiklikler yaptık. Fakat Almanya seçimleri gösterdi ki daha DEMOKRATİK-LEŞEMEMİŞİZ. Almanya seçim sonuçlarına göre TEMSİLDE ADALET tam olarak sağlanıyor. Hangi parti ne kadar oy almışsa, parlamentoda o oranda temsil ediliyor. Kullanılan oyların ancak % 3,2 si parlamentoya yansımıyor.
Bizde öyle mi? Toplam seçmenin % 25 şinin oyunu alan parti parlamentoda % 70 oranında temsil ediliyor. Oy kullanan seçmenin % 50 sinden fazlasının oyu, % 10 gibi antidemokratik bir yüksek baraj nedeniyle parlamentoda temsil edilmiyor. İstikrar diye tek parti iktidarı çıkıyor ama bu seçim yasamız temsilde adaleti sağlayamıyor.
Almanya'da da seçimlere çok sayıda parti katılıyor. Üstelik baraj düşük. Bu nedenle şimdiki gibi parlamentoya 5-6 parti girebiliyor. Bu seçimlerden sonra olduğu gibi hükümetin kurulabilmesi bazen mümkün olmuyor. Ama istikrar bozulmasın diye seçim yasasını değiştirip bizdeki gibi yüksek baraj koymayı düşünmüyorlar. Bunun yerine partilerin seçim ittifakı getirilmiş. Seçimlerden önce ittifak yapacak partiler programlarında anlaşıyorlar. Kamuoyuna tek başlarına iktidar olamazlarsa kiminle koalisyon kuracaklarını, hatta kimin başbakan olacağını açıklıyorlar. Seçmen buna göre oy veriyor. Seçimden sonra bakanlık kavgası yapmıyorlar. Başbakan olmak, iktidara gelebilmek için seçimden önce verdikleri sözleri unutup tamamen zıt fikirleri savunan partilerle koalisyon yapmıyor, gerekirse yeniden seçime gidiyorlar. Böyle olunca birbiri ile uyum içinde çalışan, benzer politikaları uygulayan partiler, hiçbir şeyi pazarlık konusu yapmadan, parti veya kişisel çıkar düşünmeden gerekli yasaları çıkarıyor, gerekli kararları rahatça alabiliyorlar.
Her ne kadar istikrar için tek parti iktidarı isteniyorsa da görülen o ki ülkemizde tek parti iktidarları parlamento çoğunluğuna dayanarak her şeyi yapabileceğini sanıyorlar. Halkın çoğunluğunu temsil ediyoruz, iktidarız, parlamentoda çoğunluğu ile istediğimiz yasaları çıkarabiliriz düşüncesinde oluyorlar. Muhalefet partilerinin hiçbir önerisini dikkate almıyorlar. Kimseye danışmıyorlar. Çıkarılan yasalar veto edilince veya anayasa mahkemesi tarafından anayasaya aykırı olduğu için iptal edilince onların önerilerini dikkate alacaklarına kızıyorlar. BİZ PARLAMENTODA ÇOĞUNLUKTAYIZ. HALKIN TEMSİLCİLERİYİZ. ANAYASA MAHKEMESİNİ BİLE KALDIRABİLİRİZ. BİZİM ÇIKARDIĞIMIZ YASALAR İPTAL EDİLİNCE İŞ YAPAMIYORUZ. Diyorlar. Denetimlere parlamento çoğunluğu ile izin vermiyorlar. Böyle olunca demokratik bir yönetimde ve hukuk devletinde olması gereken mekanizmalar işletilemiyor. Kimin Milletvekili olacağına halk değil parti liderleri karar verdiğinden özgürce oy kullanamıyorlar. Parti liderlerinin istekleri doğrultusunda gurup kararları alınıyor, liderlerin istediği yönde oy kullanılıyor. Hepsinden önemlisi ne olmuş olursa olsun iktidar da, muhalefet de kendi partilerinden biri hakkında bir soruşturma olduğunda koşulsuz karşı oy kullanıyor. Bunu yaparken partinin yıpranacağını, zarar göreceğini düşünüyor. Halbuki böyle yapmakla partiler, siyasetçiler daha çok yıpranıyor ve güven kaybediyor.
Bütün bunlar gösteriyor ki ülkemizde demokrasi ve hukuk devleti tam olarak yerleşmemiş. Vatandaş olarak bizler demokrasiyi, hukuk devletini benimseyebilsek siyasetçilerinde benimsemesini sağlayabiliriz. Fakat biz ne olursa olsun bizden olsun, bizden olan ne yaparsa yapsın cezalandırılamaz dedikçe siyasetçilerinde farklı düşünmesi, farklı davranmasını bekleyemeyiz.
Eğer bir ülkede DEMOKRATİK VE TEMSİLDE ADALETİ SAĞLAYAN SİYASİ PARTİLER VE SEÇİM YASASI yoksa, KİMİN MİLLETVEKİLİ, KİMİN BELEDİYE BAŞKANI HATTA KİMİN BELEDİYE MECLİS, İL GENEL MECLİS ÜYESİ OLACAĞINA HALK DEĞİL LİDERLER KARAR VERİRSE AB yasalarının hiçbir hükmü olur mu? PARLAMENTO HALKIN TEMSİLCİLERİNİN ÇOĞUNUN OYU İLE OLUŞUR MU? Seçmenin % 50 sinden fazlasının oyu boşa gitmez mi? Seçmenin % 25 inin oyu ile bir parti parlamentonun % 70 ile temsil edilir ve BU PARTİ HİÇ KİMSEYE DANIŞMADAN, KENDİ BİLDİĞİNE yasaları değiştirir, yeni yasalar çıkarır, kamu mallarını istediği gibi, istediği kişilere üstelik değerini altında satarsa demokratik bir yönetimden söz edilebilir mi? Hepsinden önemlisi bütün yapılanlara karşın parlamento çoğunluğu ve sınırsız dokunulmazlıklar nedeniyle kimseden hesap sorulamıyorsa hukuk devletinden söz edilebilir mi?


 

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1