Sık kullanılanlara ekle
  
   HABERLER
   POLİTİKA KAZANI
   RESMİ TELEFONLAR
  BİRAZ GÜLELİM
  İLETİŞİM
   
   
   
      LİNKLER
     Bergama
 
  
 

 

 

Devlet Alkolden Değil Düşkünlüğünden Korumalı


İçişleri Bakanı Aksu, "İçki yasağı yok, ruhsat için yetki devri var" dedi. Ankara Barosu dava açmaya hazırlanıyor. Avukat Vuraldoğan, bar sahipleri Keskiner ve Ersüren, uygulamaların hak kısıtlaması olduğunu düşünüyor ve "Karşıyız" diyorlar.


BİA (İstanbul) - "İçki yasağı" tartışması konusunda açıklama yapan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu yasağın söz konusu olmadığını, sadece ruhsat verme yetkisinin el değiştirdiğini söyledi.
Bar sahibi Murat Ersüren "Yetki belediyelerde olduğunda bürokratik süreç uzuyor"; Arif Keskiner de "Belediyeler siyasi kurumlardır. Yasağa karşıyız" derken Ankara Barosu'ndan Avukat Kemal Vuraldoğan "Hükümetin gençleri alkolden değil, alkol düşkünlüğünden koruması gerektiği"ne dikkat çekti.
"İçki yasağı değil, yetki devri"
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, gündemdeki içki yasağı tartışmasıyla ilgili bugün (8 Aralık 2005) bir açıklama yaptı. Aksu konuşmasında içki yasağının uygulanmadığını vurguladı ve 2005/9207'inci İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik maddesini açıkladı:
"İçkili yer bölgesi, mülki idarenin görüşü doğrultusunda belediye sınırları içinde belediye meclisi, dışında ise İl Genel meclisi tarafından tespit edilir. Yani sadece yetki devri var."
Aksu, böylece, yetki kolluk kuvvetlerinden belediye meclislerine verildiğini ifade etti.
"Yetki devri, mekan sahipleri açısından bürokratik engellerin kalkmasına ve onların daha çabuk ruhsat almalarına da sebep olacak."
Aksu, ayrıca, içkili mekan bölgelerinin sanıldığı gibi "kırmızı nokta" alanı olmayacağını, istenirse birden fazla bölge bulunacağını ekledi.
Ankara Barosu dava açıyor
Ankara Barosu adına bianet'e bilgi veren Avukat Kemal Vuraldoğan, "Ankara'daki 'içki yasağı' için delil toplama sürecindeyiz. Ankara Barosu başkanı Vedat Ahsen Coşar, belediyelerden içki yasağı ile ilgili bilgi istedi. Gelecek yanıtlar, hazırlığı süren dosyaya konacak ve 60 gün içinde dava için harekete geçeceğiz" dedi.
Yasak hukuka aykırı
Avukatlık Yasası'nın 95/21'nci maddesinde "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak" hükmünün Baro Yönetim Kurulları'nın görevi olduğunu söyleyen Vuraldoğan, basında yayımlanan haberlerde belirtilen yasağın hukuka aykırı olduğu belirtti.
Vuraldoğan ayrıca "Anayasanın 58/2'nci maddesinde içki yasağının mümkün olduğu ifade edilmekteyse de, aslında ilgili maddede, gençlerin alkolden değil, alkol düşkünlüğünden korunması yönünde devlete ödev yüklenmiştir" dedi; ayrıca 4250 sayılı yasa uyarınca 18 yaşından küçüklere alkol satılmasının zaten yasak olduğunu belirtti.
Belediyeler parkta sigara içmeyi
yasaklamıyor...
Vuraldoğan, Anayasa'nın 58/2'inci maddesinin gençleri, alkol düşkünlüğü, uyuşturucu madde, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alma görevini idareye yüklediğini, ancak sigara alışkanlığının anılan madde kapsamında değerlendirilmesi mümkünken, belediye sınırlarında bulunan kamuya açık park ve bahçelerle piknik alanlarında ve belediyece işletilen tesislerde sigara içmeyi yasaklayan bilginin bulunmamasının çarpıcı olduğunu söyledi.
Ersüren: "Belediye'den onaylı mekan açmak daha zor"
İstanbul, Beyoğlu'nda bar sahibi olan Murat Ersüren ise bianet'e "Belediyeden ruhsat almak kolluk kuvvetlerinden ruhsat almaktan daha karmaşık ve daha zor" dedi. Ersüren ayrıca tartışılan içki yasağı hakkında "Çok saçma bir uygulama. Vejetaryen olanların hakları adına şehirdeki bütün et lokantalarının şehir dışına atılmasıyla aynı ve bir o kadar anlamsız" yorumunda bulundu.
Ersüren "İçkili mekanların yerleşim alanlarında olması sağlıklı olmayabilir ancak daha sağlıksız olanı ulaşımı zor olan yerleri içki bölgesi haline getirmektir" dedi ve insanların eğlenmek için şehir dışına çıkma zahmetine katlanacaklarını sanmadığını söyledi.
Keskiner: "Belediyeler siyasi kurumlar"
Bir başka bar sahibi Arif Keskiner, "Her yönüyle bu yasağa karşıyız. Bu bir hak kısıtlamasıdır" dedi.
Keskiner belediyelerin siyasi idareler olduğunu, bu konuda belediye başkanlarının sorumlu olduğunu ifade etti. Keskiner'e göre her belediye idare değişikliğinde bu sorunlarla uğraşmak anlamsız.
62 ilde içki yasağı uygulanıyor
İçki yasağının tartışma gündemi oluşturmasının ardında, Türkiye'de kamu alanlarında içki yasağının uzun süredir uygulanması var. Merkez Haber Ajansı'nın yaptığı bir araştırmaya göre, 81 ilin 61'inde kamu alanlarında içki yasağı uygulanıyor.
37 ilde öğretmen evlerinde içki servisi yok. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hiçbir sosyal tesisinde alkol satışı yapılmıyor.

ismetbaytak@hotmail.com

ismetbaytak@kuzeyege.net

bergamaturkey@yahoo.com

kuzeyege@yaoo.com


1