İnsan ve Bilim Giriş Sayfası
Takdim Düşündüren Sorular İnsan Vücudu Hayvan Dünyası Bitki Dünyası Adı Küçük Canlılar Bilime Yön Verenler Basın Dünyası

































İnsan Vücudu: Midenin Asit Üretimi ve Sindirim Metabolizması
İnsan Vücudu: Midenin Asit Üretimi ve Sindirim Metabolizması

Son asır içinde bir taraftan teknoloji ile yarışırken, diğer taraftan kendi sağlığımızı riske attığımızın farkına varamadık. Sağlığımızı her kaybedişimizde, ilaçlardan medet ummamızdan dolayı, her yıl bilinçsizce belli, belirsiz kimi ilaçlara dadandık. Her yıl milyarlarca lirayı sağlık yatırımları olarak heba ettik. Oysa vücut mekanizmamız o derece dengeliydi ki, onun kıymetini bilip, çok basit kurallara dikkat edilseydi kesinlikle böyle olmayacaktı. Nitekim, bilim bu derece gelişmemişken, insanlar bu kurallara uymuş, faydalarını da görmüştü. Biz burada, adabı muaşeret kuralları olarak günümüze gelen, temeli bilimsel esaslara dayanan yemek-içmek adabını ilgilendiren bazı kurallardan ve midenin asit üretme mekanizması ile sindirim mekanizmasından bir nebze bahsetmeye çalışacağız:

Sindirim Metabolizması Sinirsel Kontrol AltındadırSindirim ağızda başlamaktadır. Temel olarak tükrük salgılanması sinirsel kontrol altında olduğundan, sindirim olayını kontrol eden temel mekanizma sinir sistemidir. Mide, gıda ağıza alındığı, görüldüğü, hatta akla getirildiği anda sinirler aracılığıyla uyarılmakta ve bunu asit, mukus ve pepsin salgılanması takip etmektedir.

Ağız içimiz sürekli ıslak tutulduğundan, hem besin artıklarında üreyen bakterilere karşı dişlerimiz korunmakta, hem de lokmaların çiğnenmesi ve midenin vazifesi kolaylaşmaktadır. Tükürük, ilk etapta ağızdaki ıslanmış yiyeceklerin dil tarafından tutulmasına ve lokmaların kolayca yemek borusuna itilmesine yardım etmektedir.

Şematik Mide Yutulan lokmalar, kas ve zarlardan yapılmış 25-30 cm uzunluğundaki bir boru olan yemek borusundan, birbiriyle uyum içinde çalışan iki kas yardımıyla mideye doğru itilir. Yemek borusunun altında bulunan kas (Ösefagus sfinkteri), burayı kasma vazifesi üstlenir ve burayı sürekli kapalı tutar. Mide asidinin yemek borusuna geçişini kontrol etme görevini bu kas üstlenmektedir. Kazara, mide öz suyu yemek borusuna kaçtığı takdirde, yemek borusu duvarı bu asitten dolayı uyarılmakta ve tahriş olmaktadır. Bu noktada yapacağımız ilk tavsiye bu kasın uyarılmasını önlemek için gevşek, rahat olan ve vücudunuzu sımsıkı sarmayan elbiseler giymeniz ve dar olmayan kemerler takmanız olacaktır. Aksi halde, mide sıkışabileceğinden dolayı mide asitleri yemek borusuna geri gidebilir.

Sindirim sisteminde özellikle proteinleri parçalayan enzimler inaktif olarak salgılandıklarından dolayı, salgılandıkları ve sentezlendikleri organlara zarar vermez. Enzim, sindirim yapıldığı organda aktif hale geçer. Örneğin pepsin enzimi, pepsinojen formunda salgılanmaktadır. Mide duvarında bulunan milyonlarca parietal hücrenin H+ ve Cl- formunda salgıladıkları hidroklorik asit, pepsin enziminin fonksiyon yapabilmesi için gerekli asit ortamı oluşturur. Çünkü mide esas hücreleri tarafından salgılanan ve proteinleri parçalayacak olan pepsin sadece düşük pH’da etkili olmaktadır. HCl bir tarafta etteki bağ dokuyu parçalar, diğer taraftan mideyi mikroorganizma saldırılarına karşı tetikte tutar. Asitli içeceklerin, et içeren diyetlerde hazmı kolaylaştırması bundan dolayıdır.

Okumaya Devam Et

Copyright © 2004 İnsan ve Bilim.com Her hakkı saklıdır. Burada yayınlanan hiç bir makale,haber veya grafik sahibinin yazılı izni olmadan kopyalanamaz, yeniden yayınlanamaz veya her hangi başka bir şekilde kaynak belirtilmeden kullanılamaz. Makale kaynağı açık olarak belirtildiği takdirde link verilebilir. Görüşlerinizi insan ve bilime yazabilirsiniz. Sponsor olmak için insan ve bilime e-posta gönderebilirsiniz.

İnsan ve Bilim'de Arama


İNSAN VE BİLİM KİTAP ÖDÜLLÜ  BİLGİ YARIŞMASI İNSAN VE BİLİM KİTAP ÖDÜLLÜ BİLGİ YARIŞMASI İNSAN VE BİLİM KİTAP ÖDÜLLÜ BİLGİ YARIŞMASI WWW.BKY.COM.TR: Siz de iyi kitap okuyun
Bilim Tarihi
Ara:
Anahtar Kelimeler:
In Association with Amazon.com

1