Pääsivu

Renny Harlinin jalanjäljillä


Oletko aloittelemassa omien elokuvien kuvaamista videokameralla?
Täältä löydät neuvoja mistä aloittaa ja vinkkejä kuinka jatkaa.



PalloMitä tarvitset...
       Näiltä sivuilta et löydä apua elokuvan teossa tarvittavien laitteiden teknisiin ongelmiin, sen sijaan apua on saatavilla niiden luovaan käyttämiseen. Ensimmäisenä, ennen kuin aloitat elokuvan tekemisen tarvitset videokameran. Merkillä tai kasettiformaatilla (VHS-C, Hi8 jne.) ei ole mitään väliä. Videokameran lisäksi et sitten oikeastaan muuta tarvitsekaan, kaikki muut laitteet (mm. CD-soitin, mikseri jne.) ovat sitten myöhempää luksusta. Noniin, videokamera on valmiina. Aloitetaan...

PalloAlkuvalmistelut...
       On erittäin tärkeää suunnitella kaikki valmiiksi ennen kuvausta. Näin ei nauha ja aika kulu hukkaan. Suunnitelma ei tarkoita 200-sivuista käsikirjoitusta (mikä on toki hyödyksi) vaan jonkinlaista muutaman sanan suunnitelmaa, sellaisista tärkeistä seikoista kuten asusteista, lavasteista, rekvisiitasta ja juonesta. Muutama sana juonesta paperille, kuinka kaikki alkaa ja mihin kaikki päättyy. Siinä juoni, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kaikki muu hoituu mielikuvituksen ja improvisaation avulla. Mielikuvituksen puutetta? Ei hätää, kirjoita vain tarkempi käsikirjoitus, tärkeine repliikkeineen. Jos joku potee kamerakammoa, kokeile seuraavaa; kytke kamera televisioon ja kuvaa erikoislähikuvia henkilön jaloista ja käsistä. Siirry vähitellen laajempaan kuvakulmaan. Mitä ujompi henkilö, sitä kauemmin kannattaa pitkittää siirtymävaihetta kokokuvaan.

PalloKamera? käy! Ja toimintaa.
       Sääntö numero yksi: älä koskaan sano, että otos meni pilalle. Yleensä ne "pilalle" menneet ovat ne kaikkein hauskimmat. Esitä ne varsinaisen elokuvan jälkeen. Jos sinulla on huono päivä, siirrä kuvauksia muutamalla päivällä. Huono tuulesi vain tarttuu ja kaikilla on ikävää. Muista varoa kaikessa tohinassa rikkomasta mitään, mikä nostaisi elokuvasi budjetin huimiin summiin. Jos tuotannon alla on katastrofielokuva, jossa pitääkin rikkoa tavaraa oikein tonnilla, tiedät kai, että mikään ei ole elokuvassa sitä miltä se näyttää. Sortuva rakennus on savesta tehty pienosmalli, räjähtävä silta tikuista tehty kyhäelmä. Erikoistehosteet eivät saa olla pääosissa (kuten joissakin elokuvissa). Kuvausten aikana on hyvä pitää listaa kuvatuista otoksista. Näin ei mikään tärkeä otos jää kuvaamatta.

PalloPoikki! ja purkissa.
       Kun elokuvasi on kuvattu alkaa jälkituotanto, eli kohtausten editointi oikeaan järjestykseen ja äänitehosteiden sekä musiikin lisääminen. Editoinnissa on erittäin suureksi eduksi, jos sinulla on käytössäsi audiomikseri. Mikserillä voit esim. korvata alkuperäisen ääniraidan uudella äänellä esim. selostuksella. Ilman tätä mahdollisuutta sinun on äänitettävä äänitehosteet ja mahdollinen musiikki kuvausten aikana, mikä on todella hankalaa, muttei mahdotonta. Huolellinen editointi ja eri kohtausten yhteen sovittaminen vie elokuvan teosta kaikista eniten aikaa. Esimerkiksi puolen tunnin pätkän tuottaminen voi viedä kuusikin tuntia. Ei kannata yrittää saada elokuvaa heti kerralla valmiiksi. Ajan kanssa lopputuloksesta tulee paljon ammattitaitoisempi ja näyttävämpi.

PalloTänään elokuvateattereissa kautta maan...
       Vaikka uusin, Oscarehdokkuuksiakin varmasti haaliva elokuvasi on mielestäsi täydellinen, ei sinun kuitenkaan kannata pyytää 40 mk per katsoja. Lähempänä kahta markkaa oleva summa on jo kohtuullisempi. Tällä huimalla summalla voitkin sitten tuottaa seuraavasta elokuvastasi entistä näyttävämmän. Suosittelemme kuitenkin, että esität elokuvasi ilmaiseksi ja hankit rahaa muilla keinoilla.

GeoCities [ INDEX | Johdanto | Kulissien takana | Värikanava | Ajanviete | Linkit | Download | Palaute ] e-mail

1