INTERNET’TE KAYNAK TARAMASI NASIL YAPILIR? 



İnternet’te kaynak taraması yapılırken en sık başvurulan yöntem,tarama motorlarını(search engine) kullanmaktır. Herkesin sıkça kullandığı tarama motorları, ALTAVİSTA ,YAHOO, INFOSEEK ‘dir. Tüm tarama motorlarının çalışma mantığı aynıdır. Sizin sorgulayacağınız anahtar kelimeyi ,tüm web veya kendi anlaşmalı oldugu yayınlar içerisinde tarar. Tarama sonuçlarını size internet ortamında duyurur.

Bu raporda üzerinde çalışılacak tarama motorları herkesin sıkça kullanmadığı tarama motorları olacaktır.

İnternet’e giriş yapıldıktan sonra, NETSCAPE kullanıyorsanız ekrana direkt olarak netscape.net , ana sayfası gelir. Eğer NETSCAPE kullanmıyorsanız, http:// home.netscape.com adresine bağlandığınızda ,NETSCAPE ana sayfasına ulaşırsınız. Netscape ana sayfasında,sağ tarafta “ Search the web “ seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneğin yanındaki ok simgesine tıkladığınızda, karşınıza “NETSCAPE SEARCH—ABOUT .COM—EXCİTE – GOOGLE –GOTO.COM—HOTBOT –LOOKSMART – LYCOS—SNAP.COM “ seçenekleri gelmektedir. Bu bahsedilenlerin hepsi tarama motorudur. Bu tarama motorlarından birisi seçilir. Yanındaki boşluğa taratılacak kelime veya kelimeler girilir. Eğer elinizde,taratılacak anahtar kelime yok ise,yazar ismi veya yayın ismini de taratabilirsiniz. ”GO” seçeneği tıklanarak, tarama sonuçlarının ekrana gelmesi beklenir. Bu bekleme işlemi, modemizin hızı ve bilgisayarınızın özellerine göre en çok 1-2 dk. sürecektir.

Bu raporda, yukarıda bahsedilen tarama motorlarının en ilginci olan “GOOGLE” tanıtılacaktır. GOOGLE ‘nin tanıtılmasının sebebi,daha bir çok tarama motoruna linklerle bağlı olmasıdır. GOOGLE seçilip,taratılacak kelime olarak da ÖRNEĞİN; “categorical data analysis” veya “hosmer and lemeshow” seçilsin. Tırnak içinde tarama yapmak daha avantajlıdır. Çünkü sadece ilgilendiğimiz kaynaklara ulaşmamızı sağlar. Karşımızdaki ekrana tarama sonuçları 1-2 dk. içerisinde gelir. GOOGLE tarama sonuçlarını 1 sayfada 10 sonuç üzerinden (10 result) vermektedir. İlk 10 sonuç ekrana geldikten sonra, her sayfada 30 veya 100 sonuç olmasını istersek bunu da ayarlama imkanına sahibiz. Ekranda 10 result seçeneğindeki oku tıklayarak 30 veya 100 result seçeneği seçilerek tekrar “GOOGLE SEARCH” çalıştırılır.

GOOGLE’nin çeşitli tarama motorlarına linkler verdiğinden bahsetmiştik. GOOGLE sayfasının sonunda bu linkleri bulabilirsiniz. Bunlar sırasıyla; “ALTAVİSTA, EXCİTE, HOTBOT, INFOSEEK, LYCOS, DEJA, YAHOO, AMAZON, OPEN DIRECTORY, eGROUPS ”‘dır.

Bu seçeneklerden herhangi bir tanesini tıklayarak taramanızı bu motorlardan da yapabilirsiniz.

Bunlardan en ilginç olanı “OPEN DİRECTORY tarama motorudur. OPEN DİRECTORY seçildikten sonra,burada karşımıza gelen ekranda ALTAVİSTA ile başlayıp YAHOO ile biten bir çok tarama motoruna ulaşmaktayız. Buradaki tarama motorlarından “METACRAWLER” tarama motoru, sonuçları e-mail yoluyla arkadaşınıza veya kendinize yollamanızı sağlamaktadır. Karşımıza gelen ekranın sağ üst köşesinde bulunan “e-mail to a friend “ seçeneği ile bu işlemi gerçekleştirmektedir. Deneyin ve görün. Bu tarama motoru kaynakları süzgeçten geçirerek sonuçları ekrana vermektedir. Yani diğer tarama motorlarında 10000 önemli-önemsiz kaynak taratılmışken,burada önemli olan 40 veya 50 kaynak ekrana gelmektedir. Bu da araştırıcıya zaman kazandırmış olmaktadır.

METACRAWLER tarama motorunda ayrıca eTRACKER denilen ve tarama sonuçlarını her ay düzenli olarak,araştırıcıya yollayan tarama motoruna link de mevcuttur. eTRACKER tıklanarak karşımıza gelen ekranda,kendi e-mail adresimizi yazdığımızda, ilk sonuçlar 5 dk.içerisinde e-mail adresimize ulaşmaktadır. Bu motorun tek kötü yanı,sadece bir taramaya izin vermesidir. Mümkünse, tarama konusunu yeniden yazıp,yeni bir tarama gerçekleştirilmelidir. Hiçbir ücret alınmaması işin iyi tarafı. Bir anahtar kelime girilmesi sayesinde burada bahsedilen işlemler yapılmaktadır.

Tarama motorlarının bir faydasından bahsetmeden geçemeyeceğim. Taranacak kelime bölümüne isim girdiğiniz takdirde, bu kişinin e-mail adresine de ulaşabilme imkanınız mevcuttur.

Herkese iyi denemeler ve iyi avlar dileğimle.


                                                                                                                              


1