ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΠΟΔΙΩΝ
("πους αθλητού")

 

© Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος, 1998

 

Εισαγωγή

Η Μυκητίαση ποδιών είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια –πολλοί άνθρωποι θα την εμφανίσουν, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους και στους ενήλικες άνδρες. Δεν είναι συνηθισμένη σε γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Εάν ένα παιδί εμφανίσει τα ίδια συμπτώματα, είναι πολύ πιθανόν ότι κάποια άλλη δερματοπάθεια έχει. Η Μυκητίαση ποδιών δεν θα πρέπει να αγνοείται—μπορεί εύκολα να θεραπευτεί, αλλά μπορεί επίσης να αντιστέκεται πολύ στη θεραπεία.

Η αιτία είναι μύκητες, μικροοργανισμοί δηλαδή, οι οποίοι βρίσκονται και μπορεί να πολλαπλασιαστούν σε όλους τους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι έχουν τον μύκητα στο δέρμα τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν τη νόσο. Το γιατί άλλοι αναπτύσσουν και άλλοι όχι αυτό είναι άγνωστο.

Οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη των μυκήτων είναι η υγρασία, ο ιδρώτας και η απουσία καλού αερισμού των ποδιών.

Γιατί εμφανίζεται η Μυκητίαση των ποδιών ;

Οι μύκητες αυτοί, αρέσκονται να μεγαλώνουν σε υγρά μέρη. Πόδια που ιδρώνουν πολύ, πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο στο σπίτι, σφιχτά παπούτσια και κάλτσες, και επίσης ξεστό κλίμα, όλα συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Συνήθως πιστεύουμε ότι η νόσος είναι μεταδοτική. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολύ συχνά, ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει μυκητίαση, αλλά να μη το μεταδίδει στα άλλα.

Πως φαίνεται η Μυκητίαση ποδιών ;

Μπορεί να προσβάλλει διάφορους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Σε μερικούς το δέρμα μεταξύ των δακτύλων (ιδίως των 2 τελευταίων μικρών) ξεφλουδίζει, και σκάζει. Σε άλλους, υπάρχει ερυθρότης, απολέπιση ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα αλλά και στα πλάγια των ποδιών. Αυτές οι βλάβες μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα.

Τα νύχια των ποδιών μπορεί επίσης να προσβληθούν με μεγάλα θεραπευτικά προβλήματα. Οι ονυχομυκητιάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη πάχυνση, το ξεφλούδισμα, το “φάγωμα” των νυχιών και ακόμα την απώλειά τους.

Δεν είναι όλα τα εξανθήματα στα πόδια μυκητίαση. Πριν “θεραπεύσετε” από μόνοι σας το πόδι, ρωτήστε τον δερματολόγο σας, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει την κατάσταση και να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο. Χρησιμοποιώντας σκευάσματα από το φαρμακείο που δεν είναι για μύκητες, θα έχει σαν συνέπεια την επιδείνωση της μυκητίασης. Αν δεν θεραπευτεί η μυκητίαση, καταλήγει σε φουσκάλες και σκασίματα του δέρματος με κίνδυνο δευτερογενείς μολύνσεις από μικρόβια.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Γίνεται από τον δερματολόγο. Καμιά φορά, μπορεί να χρειαστεί και εξέταση από μικροβιολόγο ξέσματος από τις βλάβες, για να ανακαλυφθεί στο μικροσκόπιο ο μύκητας. Αυτό θα το αποφασίσει ο δερματολόγος.

Πως θεραπεύεται;

Αμέσως μετά την διάγνωση, θα πρέπει να αρχίσει αμέσως θεραπεία. Για απλές περιπτώσεις, αρκεί η τοπική θεραπεία με κρέμες. Οι κρέμες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αρκετά γρήγορα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο δερματολόγος θα σας δώσει και χάπια. Οι μυκητιάσεις των ονύχων, είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Οι κρέμες συνήθως αποτυγχάνουν. Παρ’ όλα αυτά τρίμηνη περίπου θεραπεία με χάπια δίνει καλά αποτελέσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην σταματήσει η θεραπεία μόλις ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα. Ενώ το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει βελτίωση, η μόλυνση παραμένει και η δερματοπάθεια θα εμφανιστεί και πάλι. Γι αυτό συνεχίστε τη θεραπεία για όσο διάστημα σας συνεστήθη και μην ξεγελαστείτε από την γρήγορη βελτίωση.

Πως γίνεται η πρόληψη;

Μπορείτε να αποφύγετε τις υποτροπές, τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες :

- Πλένετε τα πόδια καθημερινά.

- Στεγνώνετέ τα προσεκτικά, ιδίως ανάμεσα στα δάκτυλα.

- Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια, ιδίως το καλοκαίρι. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ότι χειρότερο για την περίπτωση.

- Φοράτε βαμβακερές κάλτσες. Μόλις βραχούν από ιδρώτα, αλλάξτε τις. Μη φοράτε συνθετικές κάλτσες.

- Ζητείστε ειδική σκόνη από τον γιατρό και χρησιμοποιείτε την καθημερινά το καλοκαίρι.

- Αν τα πόδια σας ιδρώνουν υπερβολικά, πείτε στον γιατρό να σας δώσει κάποιο αντιιδρωτικό σπρέι.

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

1