ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 

 

© Κωνσταντίνος Δ. Βέρρος, 2001

 

Τι είναι τα Κονδυλώματα;

            Τα γεννητικά κονδυλώματα (ΓΚ) προκαλούνται από έναν ιό (HPV, Human Papilloma Virus). Ο ίδιος ιός αλλά διαφορετικός τύπος, προκαλεί τις μυρμηκίες στα χέρια και στο σώμα.

            Ο ιός των ΓΚ μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή. Υγρές περιοχές του σώματος, όπως εκείνες των γεννητικών οργάνων, είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του ιού.

Πόσο συχνά είναι αυτά;

Πολύ! Η συχνότητα των ΓΚ αυξάνεται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Αν και δεν θα πρέπει να θορυβηθείτε  εάν ανακαλύψετε ότι έχετε γεννητικά κονδυλώματα, εν τούτοις είναι σημαντικό αυτά να θεραπευτούν. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζετε ότι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες.

Πως θα τα αναγνωρίσω;

Τα ΓΚ μετά την αρχική μόλυνση, μπορεί να χρειαστούν από μία έως πολλές εβδομάδες, ακόμα και μήνες για να εμφανιστούν. Συνήθως εμφανίζονται σαν μαλακά σαρκώδη εξογκώματα τα οποία συγκεντρώνονται το ένα κοντά στο άλλο. Μπορεί να γίνουν μεγάλα και να ενωθούν μεταξύ τους. Μπορεί εν τούτοις να μην είναι πάντα ορατά, γιατί μερικές φορές είναι επίπεδα ή μπορεί να βρίσκονται μέσα στον κόλπο της γυναίκας.

Ποια σημεία μολύνονται;

Στους άνδρες κονδυλώματα πιο συχνά ανευρίσκονται στο πέος, ενώ στις γυναίκες στην είσοδο του κόλπου και στο αιδοίο. Κονδυλώματα τα οποία μπορεί να ανακαλυφθούν μόνο μετά από εσωτερική εξέταση, μπορούν να εντοπισθούν στον κόλπο και τον τράχηλο. Τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα κονδυλώματα δυνατόν να βρεθούν και στην είσοδο (δακτύλιο) του πρωκτού.

Τι κάνω αν νομίζω ότι έχω κονδυλώματα;

Εάν νομίζετε ότι έχετε κονδυλώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας για να θεραπευτείτε. Επειδή τα ΓΚ μεταδίδονται εύκολα, είναι επίσης σημαντικό να ενημερώσετε τον/τους σεξουαλικούς συντρόφους σας, καθώς αυτοί στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθούν και να θεραπευθούν αν είναι απαραίτητο.

Υπάρχει πιθανός κίνδυνος επιπλοκών;

Τόσο τα ΓΚ όσο και τα πρωκτικά, μπορεί να γίνουν μεγάλα και αντιαισθητικά. Μπορεί να επιμολυνθούν και μερικές φορές αιμορραγούν. Υπάρχει πιθανή σύνδεση των κονδυλωμάτων αυτών με τον καρκίνο στις γεννητικές περιοχές. Αν και αυτοί οι καρκίνοι είναι εντελώς σπάνιοι στους άνδρες, ο ιός θεωρείται ότι συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη γυναίκα. Αν ο γιατρός υποπτεύεται μόλυνση του τραχήλου της μήτρας, τότε θα συστήσει γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου. Συνιστάται στις γυναίκες που έχουν ΓΚ ή είναι σύντροφοι ανδρών που έχουν κονδυλώματα, να κάνουν τεστ Παπανικολάου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα κονδυλώματα μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, αλλά η πιθανότητα αυτή είναι σπάνια. Μερικές φορές μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως συρρικνώνονται μετά τον τοκετό. Εάν είστε κάτω από θεραπεία και μείνετε έγκυος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί μερικές θεραπείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορούν τα Κονδυλώματα να θεραπευτούν;

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις υποπτευθείτε κάτι, διότι μια θεραπεία σε πρώιμο στάδιο μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική. Μερικές από τις θεραπείες αυτές χρειάζεται να επαναληφθούν αρκετές φορές, έτσι η τακτική παρουσία σας στο ιατρείο είναι απαραίτητη για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι ακόμα κι αν τα ΓΚ θεραπευτούν, χρειάζεται να επισκεφτείτε και πάλι τον γιατρό σας για επανεξέταση, διότι πολλές φορές επανέρχονται ακόμα και μετά από επιτυχή θεραπεία.

Κρέμες, ειδικά υγρά και Κρυπηξία είναι στην πρώτη γραμμή της θεραπείας.

Τι κάνουμε αν τα κονδυλώματα επανέλθουν;

Αυτό μπορεί να συμβεί σε μικρό χρονικό διάστημα από τη θεραπεία ή ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια. Συζητείστε με τον γιατρό σας για νέο κύκλο θεραπείας.

Γενικές προφυλάξεις

Θεραπεύστε τα ΓΚ σε πρώιμο στάδιο και βεβαιωθείτε ότι ο σύντροφός σας έχει ελεγχθεί επίσης. Έχει μεγάλη σημασία να θεραπεύεστε την ίδια χρονική περίοδο.

Φοράτε χαλαρά εσώρουχα και χαλαρά ενδύματα (π.x. οι γυναίκες να φορούν κάλτσες αντί για καλτσόν και οι άνδρες να φορούν σκελέες βαμβακερές).

Αποφύγετε αλατόλουτρα, αρωματικά σαπούνια ή αντισηπτικά διαλύματα στο μπάνιο, γιατί αυτά συνήθως ερεθίζουν.

Μπορώ να έχω σεξουαλικές επαφές;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το ιδανικό θα ήταν να μην έχετε επαφές. Μετά τη θεραπεία, συνιστάται η χρήση προφυλακτικού για 3-6 μήνες μετά, για να βεβαιωθούμε (όσο είναι δυνατόν) ότι δεν θα υπάρξει υποτροπή.

Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γι αυτό απαιτείται αποτελεσματική αντισυλληπτική μέθοδος.

 

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

1