Ainakin kirjoituksen otsikko on keinotekoinen. Kun puhumme elämään liittyvistä asioita, ei mikään ole "joko tai". On ajateltava sumealla logiikalla eli "vähän kutakin".
Tarkoitus on puhua terveellisyydestä. Miten meidän pitää suhtautua luonnolliseen ja keinotekoiseen ja mikä on luonnollista.
Kasvaako luonnossa keitettyjä porkkanoita?
Onko keitetty porkkana siis keinotekoinen? Onko se epäterveellinen, koska se on keinotekoinen?
Seurasin nuorena opettajana eräässä keskikoulussa opettajien ja oppilaiden välistä taistelua porkkanalaatikosta. Vaikka monet nuoret pitävät raaoista porkkanoista, he vierastavat keitettyjä. Sama oli lapsena omalla kohdallani sipulin laita. Söin raakaa sipulia, mutta en keitettyä. Myös vatsamme reagoi eri tavalla keitettyyn, kuin raakaan vihannekseen. Pitäisikin aloittaa ateria keittämättömällä vihanneksella tai hedelmällä.
Kun ihminen oppi kypsentämään ruokansa, hän ryhtyi keinotekoisesti muuttamaan ravinnon kemiallista rakennetta.
Onko keitetty porkkana sitten jotenkin epäterveellistä? Haluaisimme selvän listan siitä, mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä? Asia ei vaan ole niin yksinkertainen.
Tärkeä beettakaroteeni (porkkanan oranssinkeltainen väriaine) kestää keittämisen ja se vapautuu paremmin keitetystä porkkanasta kuin kypsentämättömästä. Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, josta elimistömme valmistaa A-vitamiinia. A-vitamiineja on eläinrasvoissa, muta ei kasvirasvoissa. Siirtyminen kasvirasvoihin voi aiheuttaa A-vitamiinien puutosta, ellei syö riittävästä muuta kasviravintoa.
Ns SETTI-tutkimus antoi negatiivisen tuloksen beettakaroteenin syöpää estävästä vaikutuksesta, mutta syy ei ilmeisesti johtunut beettakaroteenista vaan muiden suojaravinteiden puutteesta. Beettakaroteeni ei ole porkkanan ainoa suojaravinne.
Toinen tärkeä suojaravinne, johon keittämisellä on suotuisa vaikutus, on C-vitamiini. Vaikka C-vitamiiniä häviää vähän keitettäessä ei häviö ole yhtä suuri, kuin tuotetta säilytettäessä. Kasvien omat entsyymit hajoittavat C-vitamiinia heti, kun ne irrotetaan kasvuympäristöstään. Tuoreena keitetyt marjat ja vihannekset säilyttävät C-vitamiininsa.
Kumpi siis on terveeellinen?
Keittämättömässä porkkanassa on kuitua, joka on vatsan toiminnan kannalta tärkeää, mutta tämä selluloosakuitu kätkee sisälleen beettakaroteenin. Tehokas pureskelu tai raastaminen auttaa. Porkkanamehusta irtoaa beettakaroteeni, mutta siitä puuttuu kuitu. Keitettäessä tuhoutuu entsyymejä ja muuta, joiden vaikutusta ihmisen hyvinvointiin ei edes vielä kunnolla tunneta.
Miten sitten pitäisi porkkana syödä?
Voisitko ajatella, että samalla aterialla olisi vähän keitettyjä porkkanoita, vähän porkkanaraastetta ja juomaksi porkkanamehua. Aloita raasteella ruokailu.
Porkkana on niitä vihanneksia, jotka nostavat nopeasti veren sokeriarvoja. Jos sinulla on taipumusta diabetekseen tai haluat laihtua, kannattaa välttää runsaita porkkana-aterioita.
Laihduttajan ei kannata syödä rasvaista ruokaa porkkanan kanssa, vaikka rasva sitoo beettakaroteenia, koska veren sokerin kohoaminen auttaa rasvan varastoitumista.
Keitetty porkkana voin asemasta vähäsuolaisen ruisleivän päällä on terveellinen välipala.
Myöhemmin kirjoitan muustakin kuin porkkanasta!