GRİP HASTALIĞI , (İnfluenza Riniti) |
1918 yılında dünya çapındaki grip salgınında 20 milyon kişi ölmüştür. 1946, 1957, 1968 ve 1977 yıllarında da dünya çapında grip salgını olmuştur. Salgınlar arasındaki sürede virüsün yapısı biraz değişme göstermiştir. Bu değişmeler, tek bir aşı ile gribin önlenmesini imkansız hale getirmektedir.
Vucudumuzun dış yüzeyini deri dokusu örter ve korur. Oysa burundan akciğere kadar tüm solunum yolunu, saça benzeyen uzantıları olan mukoza hücreleri örter ve korur.
Grip enfeksiyonu, burun ve bazı olgularda soluk borusundaki mukoza hücrelerini öldürür. Hücrelerin öldüğü yerlerde bakteri enfeksiyonu kaçınılmazdır. Birçok vakada burun kanaması olur. Bazen burundaki belirtiler nispeten az, soluk borusu, akciğer ve sindirim sistemindeki belirtiler çok belirgin olur. Bazı vakalarda ciddi soğuk algınlığından farksız seyreder.
Bazı riskli kişiler için grip yaşamı tehdit eden bir enfeksiyondur. Bu riskli grubun her yıl aşılanması gerekir. Her yıl sonbaharda hazırlanmış olan aşı, bir önceki yıl yaygın olan grip virüsüne karşı geliştirilmiştir. Aşılarda canlı virüs yoktur.
Soğuk algınlığındaki gibidir.
Ciddi vakalarda antibiyotik tedavisi de eklenmelidir.