De Needse Berg is een bijzonder monument, dat zowel geologisch als natuurhistorisch zeer de moeite waard is. Afzettingen uit verschillende geologische perioden komen hier dicht bij elkaar aan de oppervlakte. Eén daarvan, klei uit een warmere tussen-ijstijd, werd ooit Needien genoemd, omdat deze afzetting in Neede grondig is onderzocht. Tegenwoordig gebruikt men de naam Holsteinien.
Door de druk van de gletsjers tijdens de Voorlaatste IJstijd is de Needse Berg ontstaan. Uit deze stuwwal is van 1825 tot 1954 klei en zand gewonnen, onder andere voor de steen- en dakpannenindustrie. Diepe kuilen waren daar het gevolg van. De oude kleigroeven zijn nu waterdragend, maar de voormalige zandgaten zijn juist erg droog.
De exploitatie van de typische geologische verschijnselen heeft de natuurwaarde op het huidige niveau gebracht. Door verschil in hoogte, vochtgehalte en voedselrijkdom van de grond is een biotoop ontstaan, waar zich een rijke en gevarieerde flora en fauna heeft ontwikkeld. De vele eigenaren van het natuurgebied werken samen in de "Bosgroep Needse Berg".
Wilde olifanten in Neede?
Nee, wilde olifanten maken Neede nu niet meer onveilig. Maar zo'n driehonderd- duizend jaar geleden liepen er wel reusachtige woudolifanten op de plek waar nu de Needse Berg ligt. De woudolifanten (hesperoloxodon antiquus) waren zelfs nog groter dan de mammoeten. In één van de groeven van de Needse Berg is een kies van de zeldzame woudolifant gevonden. De woudolifant is als speelobject teruggekeerd in de "Ordelmanskoele" op de Needse Berg. Zijn naam is: Woudy, aangenaam!
Het Geo-Natuurpad
Het Geologisch Natuurpad leidt u langs de geologische verschijnselen en de natuur van de Needse Berg. Op vijf punten langs de route staan geologische informatiepanelen en op veertig plekken zijn natuurinformatiebordjes geplaatst. Ook zijn de ontsluitingen van de "Needse klei", het "pêle mêle" en de "bruine zanden" gemarkeerd. U kunt kiezen uit vier verschillende routes.
Motte met keune
Met welke struik werd vroeger de schoorsteen geveegd? Welke doornen werden gebruikt voor het dichtmaken van de worst? Welke planten dragen de Needse dialectnamen: ogenklaor, hup Willemientje, kroep-deur-den-toen en motte met keune? De antwoorden zijn te vinden op de natuurpaneeltjes van het Geologisch Natuurpad. Behalve een algemene omschrijving bevatten de bordjes ook wetenswaardigheden over het (vroegere) gebruik van de planten. Naast de Nederlandse en Latijnse naam wordt ook telkens de Needse dialectnaam vermeld.
Het Geo-Natuurpad is een NIVON-project dat in samenwerking met de gemeente Neede en het museum Zwaleman is gerealiseerd. Het kwam tot stand met financiële steun van Gemeente Neede, Provincie Gelderland, Recreatieschap Oost-Gelderland, Anjerfonds en Stichting Grasduinen.
Informatie:
NIVON-project Geologisch Natuurpad
Bert Niessink, Meijersweg 76 - 7161 CN NEEDE, telefoon (0545) 293503
Voorlichting Gemeente Neede
Arjan van Faassen, Postbus 9100 - 7160 HA NEEDE, telefoon (0545) 288854
e-mail gemeentehuis@neede.nl