”Druvan Chardonnay har alltid ansetts vara den främsta gröna druvan. Den är grunden till nästan alla vita bourgogner, det är den enda druvan som är tillåten i Chablis och en av de tre druvor som används i Champagne. Men chardonnaydruvans rykte har – i samma takt som den vuxit – också blivit lite mindre coolt och exklusivt. Ungefär som Levis-jeansen när de började säljas på Coop. Och efterträdaren är Riesling-druvan. Den kommer aldrig få lika stor spridning och bli samma volymdruva eftersom den inte ”går” att odla överallt. Men när det gäller kvalitetsviner är Riesling en stark kandidat till att efterträda Chardonnay.”

Så långt Jens Dolk i SvD. Dags att testa Chardonnay mot Riesling på mullarna. Dags för tronskifte?

Vi provar 2 Riesling (Georg Breuer Sauvage 109kr 2004 Rheingau Tyskland samt en från Alsace) mot 1 Chardonnay (Concannon 94kr, Kalifornien) o en Chablis (Saint Martin 129kr 2004).

Utan att veta mullarna får veta vad som är vilket glas så går det så här: Före maten vinner Chardonnay och Chablis-vinerna, de smakar mer. Till Freddans spännande thailändska fisksoppa, kommer Riesling-vinerna bättre till sin rätt. Chablisvinet passar sämst just till den här rätten.

3 goda rätter och 4 flaskor vin senare drar Mullarna följande slutsatser: Chablis är en ohotad klassiker. Chardonnay riskerar att hamna i Riojafällan, den är god men övertydlig och kan tappa något i anseende. Riesling kan bli tillfällig innedruva men kommer inte ta över tronen.

En gammal sanning är att Chablis passar till kokt fisk och Chardonnay till stekt. Kanske kan vi nu tillägga att en frisk och fruktig Riesling passar bäst till syrlig (tex från lime eller citrongräs) asiatisk mat

Förutom fisksoppan björ Freddan på Bruschetta och Patetoast samt creme brulee. Strålande gott, tack Freddan!

Förresten kan jag nämna att den Stoneleigh undertecknad först trodde att vi provade återfanns hemma. Alsacevinet kom av misstag med istället. Den är ett bra exempel på en frisk och fruktig Riesling från nya världen, kostar bara 99kr. Slutligen tog Kvällens nedtecknare: Arvid Hick! Vid protokollet, Philip

1