En måndagkväll i maj tar vi Lidingöbanan till Gåshaga, och för oss oöbor är det spännande att se hur helt nya Gåshaga Strand växer fram. En nästan lite osvensk storsatsning tänker jag när den friska havsluften sveper in över nya flotta lägenhetskomplex och vita stora villor. Dag styr inte bara över kastrullerna, han lyckas värva Lisen och Freddan också, och däremellan visa runt i det fina huset. Under tiden surfar vinvärden in på Wikipedia för att få ihop "vin-snacket", och Wikipedia visar sig innehålla - inte mycket - men bra och kul vininfo - just vad jag söker. Patrik, Thomas o Jörgen anländer o provningen kan börja.
Jag har tagit med två egna favoriter som kan köpas till rimliga priser. Zinfandel Ravenswood Kalifornien 110kr och Pinotage Stellenzicht Sydafrika 109 kr. De ska få testas med två dyrare viner av mer etablerade druvor, en Pinot Noir från Saintsbury, Kalifornien 164kr som Systemet rekommenderar och en Masi Amarone 2003 249 kronor. Jag är nyfiken på vilka som blir favoriter, jag kommer fråga det innan vinerna avslöjas.
Provningen börjar och förnöjda sniffanden och smuttande hörs. Det här är bra grejer. Vintemat prickas in, det är fyra olika druvor. Men vilka? Min första ledtråd är att det är svårgissat idag. Det är nämligen två kameleontdruvor med. Gissningarna börjar och de är riktigt bra. Håller vi på att bli bättre?
Först får favoriterna utses innan man vet vad de heter. 2:an och 3:an får flest röster.
Amaronevinet prickas nästan in, mullarna gissar på Ripasso vilket ger en halv poäng, Ripasso ju är en "halv" Amarone. Patrik plockar poäng på att kunna att det är Corvina som är den viktigaste Amarone-druvan. Corvina används förresten för den har tjockt skal som skyddar mot röta under torkningen. Det är också torkningen som gör att Amarone kostar en del, aldrig under 200 kronor. Masin är en typisk Amarone, fyllig, alkoholstark, smakrik, eldig.
Zinfandeln prickas in, Thomas med stilpoängen att det är antingen Zinfandel eller Chateau Neuf de Pape eftersom de smakar lika. Verkligen snygg kommentar, den ska jag försöka komma ihåg. Vi lär oss (igen antagligen) att Zinfandel är samma druva som Primitivo, som odlas i Apulien, Italiens klack. Av Zinfandel görs numera förutom som rödviner också roseviner och vita viner. Vem ska förresten våga hålla nästa roseprovning?
Sen är det Pinotagen, den enda som ingen prickar in. Den är ändå typiskt pinotageaktig dvs doft och smak av rök och stall. Första gemensamma gissningen är Syrah, efter en del ledtrådar hamnar mullarna rätt.
Slutligen prickas Pinot Noiren in, av de flesta. Dock tippas det på Bourgogne först innan man hittar rätt med Kalifornien. Att den är ung är det ingen tvekan om. En ung Pinot Noir doftar o smakar jordgubb, hallon, körsbär. En mogen smakar tryffel, vilt och viol. Pinot Noir vinet ska vara druvrent (100%) som den här är.
Vi kan konstatera att de två billigaste vinerna var populärast denna gång, 2:an o 3:an är nämligen Pinotagen och Zinfandeln.
Till maten får Pinot Noiren mer beröm. Vi är ense att det blev fyra riktigt bra viner denna gång.
Dag bjuder på en middag för båda gourmeter och gourmander. Vi äter god pate med cornichoner, rejäl härlig oxfile med potatisgratäng och Freddan-sås, och avrundar med fräsch Rabarberpaj. Sen blir det hastigt uppbrott för globetrottern Jörgen ska med ett fakirplan till Ukraina nästa morgon och bjuder på skjuts till Ropsten. Hick! /Arvid