“Antecedents històrics ”

Introducció

Per què a la Plaça del Rei es ballen "dansetes" els divendres a la nit? Sí, justament allí, gralles, acordions, sacs de gemecs, suor de la bona, un rístol de filigrana… D'on ha sortit aquest ambient màgic? Des de quan es fan i desfan les danses a la Plaça del Rei? De fet, foren un violí mexicà, un flabiol i un tamborí els que van provocar la ballera general ara ja fà uf!, catorze anys !!! Però és que abans d'això ja hi havia una colla de gent que es trobava en aquest indret per fer danses del món (que aquí no ens estem per poc)…i els cronistes consultats ens parlen de vint-i-cinc anys enrera (tots més peluts que ara, segur!). Abans d'això?…ja no ho sabem. Però no ens estranyaria gens que aquest raconet de Barcelona n'hagués vistes unes quantes més abans de l'època dels pantalons texans!

Primeres danses a la Plaça

L'estiu del 72 o el 73 (com a màxim el 74, jura i perjura en Pep), una colla de gent va apuntar-se a uns campaments organitzats per la Comunitat de l'Arca, a Santander. En aquestes trobades, una de les activitats que es feia més intensament era aprendre danses, danses d'arreu del món, en general amb música de caset. Sembla ser que els que hi van anar aquell any van tornar molt engrescats, i van decidir trobar-se "per repassar les danses que havien après a Santander". Així, un dia de setembre es van plantar al bell mig de la Plaça del Rei, amb el seu radiocaset (a piles, és clar), quatre cintes i quatre apunts, i VINGA A BALLAR! La cosa devia ser prou divertida perquè els van quedar ganes de repetir, i van tornar a quedar per un altre dia. Després de la segona, va venir la tercera, i després encara una altra, fins que la cosa va quedar fixa al primer dissabte de cada mes, a la tarda.

De vegades, alguns participants duien estris i materials i es fabricaven objectes allí mateix, la mateixa estona de les danses. Una tarda d'aquelles, per exemple, es varen fer unes sandàlies! Ben artesanals. I hem de pensar que devien anar prou bé si aguantaven la prova d'una sessió intensa de dansetes...

Anaven passant els anys, les danses seguien i, amb els relleus de personal, cada vegada restava menys gent provinent de l'Arca a les danses de la Plaça del Rei. S'havien anat aprenent danses noves a partir de fer cursos aquí i allà, moltes vegades a França, on el folk estava molt més "de moda". Però també a Barcelona hi havia hagut cursos de danses, com el que s'organitzà al Saló del Tinell, i que era de "Danses dels Països Catalans". Els tres mestres dansaires provenien del Principat (en Joan Serra), del País Valencià i de Ses Illes. Sembla ser que entre els assistents a la Plaça hi havia gent del Sac Ambulant, i d'altres que ballaven amb la Mariona Cortès (que feia danses del món en una escola de ball).

De Ciutat Vella a Sants o el naixement del Ventall

Com passa en moltes altres coses, dins d'aquest grup de gent que s'anaven trobant els dissabtes per ballar, n'hi havia uns quants de més dansaddictes. És clar, no en tenien prou amb la dosi mensual de ballera, i en volien més. Eren sis o vuit, doncs, que es van començar a veure regularment els dijous, per preparar les danses que s'ensenyarien a la Plaça, i de passada per aprendre'n de noves i de més complicades. Eren un embrió, la gestació d'una nova entitat cultural. Amb un nom, i una activitat regular, serien, poc temps després, el Ventall.

Les danses es van traslladar a la Plaça Sant Felip Neri, quan l'augment d'assistents a les ballades obligava a utilitzar un sistema d'amplificació. Allí hi havia el local del escoltes, on es podia endollar l'aparell de música que tenia el Ventall. La trobada encara es feia el primer dissabte de mes, i ja ho organitzava el propi Ventall.

Ja ho veieu. Així va néixer un grup, i un cicle regular de danses del món, que encara avui es manté. El Ventall segueix actualment amb les seves activitats, organitzant una ballada mensual a la Plaça Màlaga (oficialment Plaça Bonet i Muixí), al barri de Sants, el primer diumenge de cada mes. Doncs sí, i qui ho diria (ni ells mateixos ho imaginen) que tot ve d'unes acampades a Santander... Però tornem a la nostra Plaça. Ha quedat deserta? Ja no hi balla ningú? A veure què passa ara...

De Gràcia a Ciutat Vella, o la Història del Flabiolaire i el Violinista que venia de Mèxic

Doncs sí, durant un temps no hi varen haver danses a la Plaça. Però no va durar gaire aquesta sequera... Mes de setembre, 1984. Tot va començar quan un parell de sonadors sonats (com la majoria de sonadors, val a dir), en Panxito i en Carles Mas, van començar a fer de les seves. Aquest parell formaven l'anomenada Cobla Mínima, i tenien moltes ganes de tocar. Un divendres (…o potser un dissabte, els cronistes no estan segurs dels detalls…), van animar un ball a l'Artesà -o sigui, el local on ara és el CAT-. Aquell dia fins i tot es cobrà una entrada (ai, quan hi ha un precedent…). El violí el feia sonar en Panxito, i en Carles Mas tocava flabiol i tamborí, i ensenyava les danses a un públic majoritàriament provinent de l'Esbart Català de Dansaires. El divendres següent, el ball es va repetir, però no a l'Artesà, sinó a la Plaça de la Virreina, sense entrada i sense sonorització. (Ja ens hi anem acostant.)

La seva idea, tal com van explicar més endavant, "era tocar en un espai obert, noves melodies i danses tradicionals pràcticament perdudes. Des del primer dia uns quants balladors van venir i van col·laborar a crear un ambient on es podia ballar, lluny de la rigidesa que pot representar un esbart". El tercer divendres, la ballada migrà fins a la Plaça Sant Iu…(Quasi ja hi som.) Allí, s'hi va estar com a mínim 4 ò 5 divendres més, durant els quals, entre d'altres esdeveniments cal destacar el fet que la Cobla Mínima passà a tenir tres components, ja que en Francesc Marimon s'afegí amb el seu acordió diatònic -i amb unes ulleres molt gruixudes de pasta negra-, i després quatre, quan encara s'hi afegí l'Enric Badal, amb un violí. En Carles Mas s'encarregava d'ensenyar les danses. La música començava cap a les 8 del vespre; cada divendres hi havia més gent…

Roda el món i torna a...la Plaça del Rei

I és clar, havia de passar: havien d'anar a un lloc més gran, o com a mínim prou gran per encabir tota la "troupe", però no massa per no perdre aquell caliuet…Així que van enfilar el carrer, van girar la cantonada, i van rodolar -pura gravetat- fins la PLAÇA DEL REI. El destí o el també anomenat efecte aspiradora que sembla tenir la Plaça del Rei va xuclar músics i dansaires cap al seu redós, entestats a polir les seves llambordes aquell divendres, i un altre, i un altre. Sense altaveus, en un principi, fins que, per poder fer arribar el so a tota la plaça, van conectar un sistema d'amplificació al fanal de la plaça. I fins avui. Ara fa catorze anys. En fa menys de l'Associació, que va sorgir el 1991, de la necessitat d'organitzar-se per tal d'accedir a subvencions, permisos i programació fixa.


COMUNITAT DE L'ARCA
Aquest és un col·lectiu força particular: segueix la filosofia de Lanza de Basto, que era un deixeble i amic de Ghandi. Viuen en "pobles", que intenten ser autosuficients al màxim, i una de les seves característiques (i la que de fet ens connecta aquí amb ells) és que donen gran importància a les danses com a instrument de comunicació en la seva vida quotidiana, i pel desenvolupament del cos i l'esperit. Les diferents comunitats de l'Arca acullen sovint gent que volen passar una temporada vivint amb ells, i també organitzen aquests "campaments" que anomenem.

Recopilat per la Mireia Mena

Si teniu més dades…ens interessen
envieu-nos-les!!!

1