Zerain

 

A uns 40 km de Sant Sebastià, tot seguint la N-1 cap a Vitòria, trobem la comarca del Goierri, una de les zones que més ha conservat la cultura basca al llarg dels anys. Trobem un paisatge muntanyós on els caserius dispersos per valls i carenes denoten una tradició rural que ha fomentat el manteniment de la llengua i la cultura. Dins el Goierri i al peu del massís d'Aizkorri, a 54 km de Sant Sebastià, hi ha Zerain (227 hab.).

Després de passar per Beasain, cal agafar el desviament que du a Segura i un cop passada aquesta localitat, hem d'optar pel trencall que porta cap a Legazpi. Ben aviat trobem Zerain, l'inici del recorregut. A la plaça, hi ha la casa Jauregi, seu dels senyors de Zerain durant l'edat mitjana. L'església té un panteó gòtic, un retaule del segle XVII i una creu del segle XIII. L'any 1711 va construir-se la casa del poble que incloïa l'ajuntament, l'hostal, la ferreria i també unes quantes cel·les per als presos en trasllat. Aquesta petita presó ha estat rehabilitada i decorada per tal d'acollir visites.

La ruta que seguirem està senyalitzada amb indicatius de fusta i sagetes vermelles. Abans d'allunyar-nos massa de Zerain, trobem entre rouredes l'ermita de Sant Blai, on destaca la barana del cor d'estil mudèjar.

A Presagain retrobem la carretera i tenim l'opció de fer una visita complementària al recorregut: una carretereta que voreja un rierol ens du fins a Urkulluta i al final del camí trobarem la serradora hidràulica de Larraondo. Construïda el segle passat, els seus propietaris han conservat tots els estris propis d'un obrador per treballar la fusta. La serradora cobria la necessitat del caseriu i del veïnat. Ara, un cop restaurada, pot ser visitada els caps de setmana.

Tornem a la carretera que va a Legazpi i quan comencem a enfilar la pista, un cop passat Txointxikine, al barri d'Aizpea, podem arribar-nos fins a unes forges i unes mines de principi de segle construïdes pels anglesos.

La ruta segueix enfilant-se i abans d'arribar a la màxima altura del recorregut trobarem, al cim de l'Oamendi, unes tombes i uns dòlmens datats de l'edat de bronze. Des d'aquest punt, la panoràmica és esplendida.

Poc després, al barri de Barbari, quan tornem a trobar-nos una pujada, tenim un altre punt d'interès en el recorregut: al costat del caseriu Arrolaberri hi ha una estela funerària que cal visitar.

Retornats a Zerain, pot ser el moment de visitar el Museu Etnogràfic. És un bon recull històric d'eines, mobles i artesania usada pels habitants del poble, tant en l'agricultura i la ramaderia com en la mineria. Els objectes són donacions dels mateixos habitants de Zerain.

 

FITXA

 

Oficina de turisme: Zerain: Telèfon (943) 80-17-05, 80-17-24 i 80-15-05

Entrada presó, serradora i Museu Etnogràfic: 100 pessetes

Agroturisme: Telleriene. Barri Aizpea. Telèfon (943) 58-20-31 6 habitacions

Dates importants: 16 d'agost: Sant Roc, festa local


This page hosted by Get your own Free Home Page 1