KEDİLERİN KISIRLAŞTIRILMASI
A)Erkek Kedilerin Kısırlaştırılması
Erkek kediler ortalama olarak 6-8 aylıkken ergenliğe gelirler. Birçok erkek kedi aynı zaman aralığında idrar sıçratmaya da başlar.
Kısırlaştırma (kastrasyon) esnasında her iki tesdis de çıkartılır.
Kısırlaştırma kararı için bazı olumlu sebepler:
Çoğu durumlarda kokuyla işaretleme amaçlı idrar sıçratma olayı kesilir. (yaşlı kediler de dahil)
Erkek kedinin idrarına özgü keskin koku 24 saat içinde değişir.
Evin dışına çıkan kısırlaştırılmış erkek kedilerin bir kaza ile karşılaşma olasılıkları düşer çünkü cinsel aktiviteleri için dışarıda zaman harcamayacaklarından daha kısa süreler evin dışında kalırlar.
Doğada hızla artan kedi nüfusuna bir kısıtlama getirilmiş olacaktır.
Kısırlaştırılmış erkek kedilerin hemcinsleriyle kavgaları çok seyrekleşir, daha az yaralanırlar ve böylece bazı bulaşıcı virüslerle karşılaşma olasılıkları azalır.(örneğin FIV)
Kısırlaştırma kararı için bazı olumsuz düşünceler:
Kısırlaştırılmış kediler kilo almaya meyilli oluyorlar. Bazı durumlar için bu tez doğrudur, ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile ortadan kaldırılabilir.
Dış görünümü açısından bir erkek kedinin taşıdığı karakteristik görüntüyü taşımaz. Bu bir problem değil tamamen zevk meselesidir. Tipik bir erkek kediye sahip olmak isteniyorsa kedi 12 veya 18 aylık olduktan sonra kısırlaştırma işlemi yapılabilir. Ancak daha önce yukarıda sayılan problemlerin ergenlikten kısırlaştırma anına kadar yaşanacağını unutmamak gerekir.
Kısırlaştırmadan sonra kedinin bazı davranışları değişir. Bu durum bir ikilem yaratmamalıdır; çünkü değişecek davranışlar sadece ilk bölümde değinilen cinsiyetin yol gösterdiği davranışlardır.(kavgacılık vs.) Kısırlaştırma yüzünden devam eden ruhsal arızalar istisnadır. Sadece bazı erkek kediler kısırlaştırmadan sonra insanların yakınlığını eskiye kıyasla daha çok ararlar.
Operasyon bir rizikodur. Kastrasyon tam narkozla yapılan bir operasyondur. Komplikasyonlar olabilir.
B)Dişi Kedilerin Kısırlaştırılması
Dişi kediler yaklaşık 6-10 aylıktan itibaren ergenliğe gelmeye başlarlar. Kısırlaştırma işleminde kedinin her iki yumurtalığı (ovarium) ve rahmi (uterus) operatif olarak çıkartılır.
Kısırlaştırma kararı için bazı olumlu sebepler:
Cinsellik isteğini kaybedeceğinden dolayı dişi kedilerinize erkek kedilerinizle birlikte bakabilirsiniz.
Doğada hızla artan kedi nüfusuna bir kısıtlama getirilmiş olacaktır.
Çiftleşmeyen dişi kedilerin kızgınlık zamanı (çiftleşme zamanı) çok sıkıntı verici olabilir. Evden çıkarılmadan bakılan kediler erkek kediyle karşılaştırılmadığında kısa aralıklarla sürekli kızgınlık gösterebilir. Oluşan stres sadece kedinin kendisini değil evdeki diğer hayvanları ve insanları da etkileyecek boyutlara gelebilir.
Erken yaşlarda kısırlaştırılan dişi kedilerin meme tümörüne yakalanma olasılığı düşer.
Kısırlaştırma kararı için bazı olumsuz düşünceler:
Kısırlaştırılmış kediler fazla kilo almaya eğilimli oluyorlar. Bazı durumlar için bu tez doğru olabilir ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile ortadan kaldırılabilir.
Kedinin bir daha yavruları olamaz. kısırlaştırma bu konuda tam anlamıyla kesinlik taşır. Bu yüzden kararınızı vermeden önce kedinizin yavrularını görmek isteyip istemediğiniz konusunda tereddütsüz olmalısınız. Eğer bu konu da emin değilseniz kısırlaştırma işlemini ertelemelisiniz.
Kedinin davranışlarında değişmeler olur. Dişi kediler de cinsiyetlerine özgü birtakım davranışları terk edebilir. Fakat bunlardan hiçbiri genel sağlığında negatif sonuç doğurmaz. Bazı dişi kediler kısırlaştırmadan sonra eskiye göre insanların yakınlığını daha çok ararlar.
Operasyon bir rizikodur. Narkozu sağlıklı kediler genellikle iyi tolere ederler.
Erkek kedilerin tersine dişi kedilerin kısırlaştırılmasında karın boşluğuna cerrahi bir kesit yapılır. Bununla birlikte komplikasyonlar çok seyrektir ve eğer kızgınlık veya gebelik esnasında ameliyat yapılmazsa daha az risk alınmış olunur.