Veterinær, Dr.Scient

Anette Krogenæs

Hovedside

Dyrlegen svarer

Tema

Stikkord

Om meg selv

Begrensninger

Kontaktinfo

Kennelhoste

Kennelhoste (Canine infectious tracheobronchitis) er nok en sykdom de fleste hundeeiere har hørt om, og en del har også opplevd dette hos sin egen hund. Dette er en svært smittsom sykdom som angriper luftveiene. Som oftest er det kun de øvre luftveier, som luftrør og bronchier, som affiseres. Sykdommen er normalt ikke livstruende, etter noen dager eller uker går den gjerne over av seg selv.

Årsaksforhold og smittemåte

Det snakkes ofte om "kennel-hoste syndromet" fordi årsaksforholdene kan være noe kompliserte. Det er flere forskjellige vira som kan være med å gi kennelhoste. Ofte er det også funnet en bakterie (Bordetella bronchiosaeptica) hos angrepne hunder. Det ble foretatt en undersøkelse i Norge for noen år siden. Her ble bakterien ikke påvist i noen av tilfellene, mens omtrent 80% av hundene så ut til å ha hatt en infeksjon med et bestemt virus (Canine parainfluenza virus) . Videre kan faktorer som kulde, trekk og høy luftfuktighet være medvirkende årsaker.

Av navnet kennelhoste skjønner man at dette er en sykdom som særlig forekommer der mange hunder er tett samlet, som f.eks. i kenneler og på utstillinger. I Norge har man også sett mer spredte tilfeller av kennelhoste. Smitten skjer ved direkte kontakt mellom hunder.

Symptomer

Oftest har utbruddene kommet høst/vinter. Inkubasjonstiden (tiden fra hunden smittes til den blir syk) regnes fra omtrent 3 til 10 dager. De vanligste symptomene er en tørr, ikke-produktiv (det kommer ikke opp slim) hoste. Hosten blir gjerne forverret ved opphisselse eller anstrengelse, og ofte får hunden brekningstendenser (det kan se ut som om hunden har fått i seg et fremmedlegeme) Hosten kan vare fra 1 dag opptil 3 uker, men det vanligste er nok en drøy uke. Noen av hundene kan bli nedstemte, de slutter å spise og får litt feber. Det kan også renne litt fra nesen og øynene.

Det vanlige er at kennelhosten har et ukomplisert forløp og sykdommen går over av seg selv. Hos enkelte hunder som har et nedsatt immunforsvar, helt små valper eller gamle hunder kan den være mer alvorlig, og disse trenger behandling.

Hos infiserte hunder vil man få en immunreaksjon, men når det gjelder immuniteten mot det vanligste viruset i kennelhostekomplekset i Norge, vil denne bare vare en begrenset tid.

Forebyggende tiltak

Smittede hunder bør holdes borte fra andre hunder, men man må være oppmerksom på at infiserte hunder kan smitte andre før de selv får kliniske symptomer.

Det finnes vaksiner i Norge som beskytter mot parainfluensaviruset som altså viser seg å være svært hyppig i forbindelse med kennelhoste. Dette er kombinasjonsvaksiner, og det vaksineres samtidig mot andre sykdommer.

Behandling

Hos ellers friske, spreke hunder trengs det ofte ikke behandling. Hvis det er nødvendig med behandling, eller man ønsker å behandle for å hindre eventuelle sekundærinfeksjoner, brukes antibiotika. Som kjent virker ikke antibiotika på virus, men ofte ser man at det kommer bakterieinfeksjoner etter en virusinfeksjon. Er hosten svært kraftig, kan det være aktuelt med hostestillende midler og enkelte ganger også noe smertestillende.

Til slutt vil jeg minne om at ikke all hoste skyldes kennelhoste. Andre årsaker til hoste kan f.eks. være hjertefeil, allergi, parasitter, fremmedlegemer, svulster eller ulike irritasjoner i luftveiene. Ved kennelhoste vil imidlertid oftest sykdomshistorien være såpass typisk at det er lett å stille diagnosen for en veterinær.

(C) Copyright - Veterinær Anette Krogenæs

1