Bullterrierturk 

 

 

 

 

STANDARTLARI

BULL TERRiER

Terrier Grubu 

BEYAZ

Bull terrier güçlü, adeleli, simetrik ve aktif; kararlı ve zeki ifadeli; ateşli; fakat yumuşak karakterli ve disipline edilebilir olmalıdır.

KAFA

Uzun, güçlü ve derin; fakat kaba olmamalıdır. Ana çizgileriyle zayıf bir görüntü göstermeksizin yumurta benzeri ovaldir. Profilden bakıldığında burun ucuna kadar zarifçe bükülmelidir. Stop* gözlenmez. Kulaklar arasında alın düzdür. Burun ucundan gözlere olan uzaklık gözlerin kafatasının üzerine olan uzaklığından fazla olmalıdır. Alt çene derin ve belirgindir.

*Stop: İki göz hizasının birleştiği yer.

DUDAKLAR

Temiz ve sıkı olmalıdır.

DiŞLER

Ya makas ya da level* ısırışlı olmalıdır. Makas ısırışta üst dişler alt dişlerin hemen önüne sıkıca kapanmalıdır. Dişler güçlü, sağlam ve düzgündür.

*Level : Alt ve üst çenedeki dişlerin tam birbirini karşılayacak şekilde kapanması.

KULAKLAR

Küçük, ince ve birbirine yakın konumlanmış olmalıdır. Öne baktığında diktir .

GÖZLER

Delici bir ifadeyle mümkün olduğunca koyu renkli ve derinden konumlanmıştır. Küçük, üçgen ve oblik olarak yerleşmiş olmalıdır. Birbirine yakın ve buruna göre daha yukarda yerleşmiştir. Mavi gözler diskalifiye nedenidir.

BURUN

Siyah, tam gelişmiş burun delikleri ile kafatasının eğiminin devamı olarak aşağı doğru iyi kıvrılmış olmalıdır.

BOYUN

Adaleli, uzun, kavisli ve sıkı derili olmalı; omuzlardan kafaya doğru zarifçe incelmelidir.

GÖĞÜS

Önden bakıldığında geniş ve derin olmalı böylece göğsün en derin yeri yere karından daha yakın bir görüntü vermelidir.

VÜCUT

Belirgin derin ve geniş göğüs ile yuvarlak hatlıdır. Sırt, kısa ve güçlüdür. Sırt kuyruğa doğru hafif bir eğim gösterir. Kürek kemikleri geniş ve düzdür ve kürek kemiğinin alt köşesinden üst köşesine arkaya doğru belirgin bir eğim olmalıdır. Omuzlardan sonra sırt çizgisinde ani bir düşme olmamalı ve alt çizgiye bakıldığında derin göğüsten karına doğru bir yükselme gözlemlenmelidir.

BACAKLAR

Sağlam kemikli; fakat kaba değildir. Ön bacaklar dik ve orta uzunluktadır. Köpek üzerinde yere sağlam basmalıdır. Dirsekler ne içe ne de dışa dönük olmamalı ve bilekler güçlü ve dik olmalıdır. Arka bacaklar arkadan bakıldığında birbirine paralel ; baldırlar adaleli ve topuklar yere diktir. Arka bilekler de kısa ve dik olmalıdır. Diz eklemi adaleli ikinci bir baldırla destekli ve doğru açıyla kıvrılmış olmalıdır.

AYAKLAR

Kedi gibi kavisli parmaklı, yuvarlak ve kompakttır.

KUYRUK

Kısa, aşağıdan konumlu ve ideal olarak yere yatay taşınmalıdır. Vücuda birleştiği yer kalın uca doğru incelmelidir.

TÜYLER

Kısa, düz ve dokunulduğunda ele sert gelir. Köpeğin derisi gergin olmalıdır.

RENK

Başta leke kabul edilmesine rağmen vücut beyazdır. Kafa dışında her hangi bir leke hata kabul edilir. Derideki pigmentasyon kabul edilebilir.

HAREKET

Köpek yeri rahat adımlarla kavrayarak serbest bir şekilde yürümelidir. Ön ve arka bacaklar önden ve arkadan bakıldığında birbirine paralel hareket etmelidir. Ön bacaklar öne yeterince açılmalı, arka bacaklar ise kalçadan serbestçe ve diz ve topuklardan esneyerek adımlamalıdır. Köpek, gücünün ve çevikliğinin göstergesi olarak kompakt, tek bir parça halinde, tipik neşeli ve kendine güvenen havasıyla yürümelidir.

HATALAR

Yukarıda bahsedilen özelliklerden ayrılan her husus derecesine göre hata kabul edilecektir.

DİSKALİFİYE

Mavi gözler.

RENKLİ

Renkli çeşit için standartlar beyaz için olanla aynıdır. Beyaz dışındaki ya da beyaz lekeli her hangi bir renk olabilir. Kaplan desen (brindle) tercih edilir. Tamamen beyaz köpek diskalifiye edilecektir.

DİSKALİFİYE

Mavi gözler.

Tamamen beyaz köpekler.

9 Temmuz 1974’de AKC tarafından kabul edilmiştir.

*Standartlar ve yorumu için Bull Terrier Club of America'nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 


 

Başa Dön

1