World Energy Outlook
1999
Faran med energi understöd: Att få rätt pris.
Översättning från: World Energy Outlook


Beställ
Press release
Innehållslista
Verksamhet
Press Konferens dröjer
Publiserad November 1999
ISBN 92-64-17140-1
Sidor 220
Pris information US$ 120

 

Statliga energi understöd, speciellt sådana som uppmuntrar till energi konsumtion genom för låga priser, innebär stor belastning på ekonomi, miljöns kvalitet och statsbudget. Många länder har minskat eller avskaffat dessa understöd med framgång. Dessa reformer har generellt en politisk riktning, ämnad att öka marknadens roll när det gäller energiförsörjning. Mycket återstår att göra, emellertid, speciellt i länder utanför OECD. Omställningen kommer inte att bli lätt, men de fördelar man kan nå, är mycket stora för de inblandade länderna, och världen som helhet.

Här är en ingående undersökning, som visar hur mycket underpris, energin har i några av de största utvecklingsländerna. Den visar också förtjänsten av att avskaffa dessa subventioner, så att man får rätt marknadspris på energin. Tex minskning av energislöseriet, bättre tillväxt och mindre koldioxidutsläppp.

Innehållstabell

 

Part A: Koncept, Metoder och Resultat

Kapitel ett: Första steget i en dialog
Kapitel två: Utvecklingländernas ökande betydelse
Kapitel tre: Generell syn på energisubventioner
Kapitel fyra: Resultat i siffror
Bilaga till Part A: Metoder, Koncept och Data

Part B: Studier om länder

Kapitel Fem: Kina
Kapitel Sex: Ryska Federationen
Kapitel Sju: Indien
Kapitel Åtta: Indonesien
Kapitel Nio: Iran
Kapitel Tio: Syd Afrika
Kapitel Elva: Venezuela
Kapitel Tolv: Kazakhstan
Bilaga till Part B: Möjliga förtjänster av minskade CO2 Utsläpp genom globala avtal

Part C: Data Sektion – Kund- och Referens Priser

Bibliografi

HUVUDINNEHÅLL

Energi subventioner, speciellt sådana som uppmuntrar till energikonsumtion genom för låga priser, orsakar stor belastning på ekonomi, effektivitet, miljökvalitet och statsbudget. Fastän detta är principiellt känt och accepterat, finns det lite detaljstudier om hur mycket man kan tjäna på att avskaffa dessa. Informationen är speciellt dålig till utvecklingsländerna, vilka kommer att stå för två-tredjedelar av energins konsumtionsökning 20 år framåt.

"International Energy Agency" (IEA) beslutade att göra den här undersökningen, för att åtminstone rätta till de största bristerna i information. Projektet är en stor framgång, när det gäller att identifiera huvudeffekterna av nationell konsumtion, koldioxidutsläpp och den påverkan energisubventioner, i utvecklingsländer, har på globala energimarknader.

Avskaffande av energisubventioner hjälper till att nå de tre delmålen för ett energiuthålligt samhälle: Social välfärd, miljöns bevarande och ekonomisk tillväxt. Kontanta medel för subventioner kan dirigeras om till social utbyggnad och löneutjämningar. Miljöns bevarande blir lättare om energin har rätt marknadspris, vilket kan minska både nationell och global nedsmutsning,
(inklusive CO2 utsläpp). Ekonomisk tillväxt underlättas genom mindre energislöseri och lägre statsbudget. Borttagande av subventioner har också en långsiktig effekt. Det leder till en ökad välfärd, genom att ta bort en stimulering till överkonsumtion, (vilket leder till snabb utsugning av nationellt kapital), och främjar teknikutveckling.

Undrsökningen bekräftar att ett kraftigt underpris på energi förekommer i 8 av de största länderna utanför OECD: Kina, Indien, Indonesien, iran, Kazakhstan, Ryssland, Syd Afrika och Venezuela. I genomsnitt, för alla dessa länder (plus Brazil) är kundpriserna approximativt 20 % under marknadspris. Trots kraftig förbättring på senare år, till att gå mot en rationellare prissättning och marknadsanpassad politik. Dessa prissubventioner resulterar i stora ekonomiska förluster och medför också en tung börda på miljön. Den detaljerade kvantitativa analysen tror att avskaffande av energi- subventioner i dessa 8 länder skulle innebära:

Positiva effekter på hela jorden förväntas. Borttagande av subventioner i alla 8 länderna skulle minska energikonsumtionen med 3,5 % ur global synpunkt.
Därmed skulle koldioxidutsläpp CO2 minska med 4.6%.

Dessutom kan man förvänta sig en del dynamiska vinster. Energistabiliteten i världen skulle förbättras pga minskad total energikonsumtion, och resp lands handelsbalans skulle förbättras tack vare minskat importbehov. Världsmarknaden för naturgas och petroleum produkter skulle särskilt tjäna på en sådan omställning. Viktigast, länder som reformerar energisektorn erhåller mer dynamisk industri(mer lättrörlig) tack vare konkurrenskraft och tyngd. Det ger också en accelererad utveckling av teknologi, samt affärsmässig syn på energiexploatering, produktion, distribution, och försörjning.

Det finns dock stora skillnader mellan de berörda länderna, typ av subvention storlek, och politikens mål. Energisektorn i alla dessa länder har någon form av statliga styrmedel. För det mesta är målet att ge medborgarna ett lägre energipris, så att så stora grupper av människor som möjligt ska ha tillgång till energi. Många länder subventionerar också energiproduktion, för att säkra export och skydda arbetstillfällen. Sådana subventioner, vilka skulle motverka konsumtion, om dom ger högre priser än annars, är behandlade, men inte kvantitativt undersökta i den här studien.

De flesta länder utanför OECD, inkl de ovan nämnda, är nu på jakt efter en politik ämnad att öka marknadens betydelse i ekonomin och dess betydelse för landets energiförsörjning. Den processen speglar vad som är på gång, eller redan uppnått i OECD-länderna. I de flesta fall, är avskaffande av energi-subventioner och priskontroll, av avgörande betydelse för den politiken. OECD-länderna har haft enorm framgång i minskade subventioner för energiproduktion, konsumtion och fri prissättning. Trots detta, används de fortfarande för att skydda industrier, eller undestödja investeringar i alternativa energikällor och effektivare energiutnyttjande. Utanför OECD, där subventionerna ofta används till sociala ändamål snarare än av miljöskäl, har förändringen gått långsammare och med stor variation i reformerna.

Statsledarna ser ofta borttagande av subventionerna som ett övergivande av social välfärd, vidare kan det innebära kortsiktig prisökning på energin. Socialpolitik kan utövas effektivare med direkt riktade åtgärder, till den fattiga delen av befolkningen, än med energisubventioner. Ett socialpoitiskt system som riktar sig direkt till den minst bemedlade delen av befolkningen, är effektivare än låga energipriser. I många utvecklingsländer, har de fattiga ändå inte tillgång till de subventionerade energierna, så politiken blir felriktad. Konsumenter är också skattebetalare, och skattebetalare tjänar ju på att subventionerna tas bort.

Att överge subventioner i en allomfattande reform är långt ifrån en enkel process. Korttidseffekterna på vissa befolkningsgrupper kan innebära stark politisk opposition, men ett shifte mot en öppnare marknad, med en prissättning som reflekterar kostnaden är ändå att föredra, och är inte längre föremål för debatt i de flesta länder. Resultatet av den här studien undestödjer argumenten för att fortsätta och intensifiera dessa reformer mot öppnare ekonomi.

 

 

 

 

1