Student's Manual

Voorwoord

Letterlijk vertaald betekent Tang Soo Do de Weg van de Vernietigende Hand. Een aantal invloeden uit de Chinese vechtkunsten zoals deze in de Tang Dynastie werden beoefend vindt men in het moderne Tang Soo Do terug. Soo staat voor hand en Do betekent weg of methode. Bahk betekent vernietigen, maar heeft meer betrekking op bestrijden van m.n. onrecht,
Ondanks de Chinese invloeden kan Tang Soo Do met recht een Koreaanse vechtkunst worden genoemd. Archeologisch onderzoek wijst door middel van gevonden gravures, beelden e.d. op het bestaan van gevechtskunsten in Korea nog voor onze jaartelling. Historische verslagen en ook overleveringen spreken van Kwon Bup, Tae Kyun, Soo Bahk Ki en andere onbekende gevechtsstijlen. Het is aan de beïnvloeding van buiten en binnen de grenzen te danken dat Tang Soo Do een dynamisch en gevarieerde gevechtskunst is.
Naast zelfverdediging heeft de competitie vanouds ook een belangrijke rol gespeeld. Oude geschriften maken melding van wedstrijden onder militairen en het is een bekend gegeven dat vooral succesvolle militairen hoge posities bekleedden in het oude Korea. Tegenwoordig worden Tang Soo Do wedstrijden georganiseerd volgens het non contact systeem. Dit houdt niet in dat er geen contact wordt gemaakt, doch dat het moedwillig raken niet is toegestaan. Dit maakt Tang Soo Do in wedstrijd verband tot een veilige sportbeoefening.


Kyo Sah Anneke Weijer hoge cirkelvormige trap





De Koreaanse vlag



De Koreaanse vlag duidt op de oorsprong van alles in het universum. Alles bestaat bij de gratie van zijn tegenstelling en wordt daardoor aangevuld. Zo is er geen licht zonder duisternis, geen warmte zonder kou, geen schoonheid zonder lelijkheid enz..
In het centrum van de vlag staat het UM-JANG teken. Dit teken duidt op het geheel van elkaar tegenwerkende en aanvullende krachten. De combinaties van gehele en gebroken balkjes (Gye's) zijn gebaseerd op het principe van licht en duisternis. Hun locaties duiden op de vier punten van het kompas. Het teken linksonder vertegenwoordigt vuur. Haar positie duidt op de vroege morgen en het eerste licht. Het teken linksboven staat voor hemel. Haar plaatsing duidt op de heldere zonneschijn als de zon zich in het zuiden bevindt. Het teken rechtsboven staat duidt op water. Haar locatie is het westen waar de zon ondergaat. Het teken rechtsonder is de aarde. Haar positie geeft de nacht aan als de zon onzichtbaar is.
Samen brengen deze symbolen de mysteries van het universum tot uitdrukking.


Het Moo Duk Kwan embleem



1. De veertien laurierbladen aan weerszijden van de vuist duiden op de veertien provincies van Korea.
2. De drie zaadknoppen per tak geven de afstand aan van drieduizend Li (1 Li = ± 575 meter). drieduizend Li is de lengte van Korea van Noord naar Zuid.
3. De zes zaadknoppen samen staan voor de zes continenten van de aarde.
4. De vuist duidt op Tang Soo Do en gerechtigdheid.
5. Het Chinese teken midden in de cirkel is Moo. Moo betekent krijgskunst en het duidt hier ook op het Moo Duk Kwan (Instituut der Krijgskunst).
6. Het Chinese teken links van de cirkel staat voor Soo en het teken rechts van de cirkel betekent Bahk.
7. De achtergrond (diepblauw) duidt op de wereldzeeën en de dragers van de zwarte band, die verspreid zijn over de hele wereld.

In zijn geheel staat het embleem voor de verspreiding van Tang Soo Doo over de veertien provincies van Korea en over de oceanen naar de zes continenten van wereld.


Geschiedenis van Tang Soo Do

Een volledig historisch overzicht van Tang Soo Do valt niet te geven. Hoewel diverse opgravingen duiden op een eeuwenoude beoefening van gevechtskunsten in Korea, is hier niet alles over bekend. Er zal hier worden volstaan met een beschrijving gedurende de periode die ongeveer samenvalt met onze jaartelling.
Wat vast staat is dat de gevechtskunst in zijn algemeenheid net zo oud als de mens moet zijn gezien zijn drang tot overleven, maar ook veroveren.

De Koguryo Dynastie (37 A.D. - 668 A.D.).

Uit de Koguryo dynastie herinneren graftombes, gravures en ander beeldhouwwerk aan de beoefening van de gevechtskunst en voorlopers van Tang Soo Do. Onderzoek van de vondsten geeft aan dat deze meer dan 2000 jaar oud zijn. Hierdoor gaat men er vanuit dat de beelden en gravures uit deze periode duiden op Tang Soo Do of Soo Bahk (Ki) , zoals de naam toen luide.

De Silla Dynastie (668 A.D. - 935 A.D.).

Tijdens de Koguryo Dynastie was Korea verdeeld in drie staatjes die continu oorlog voerden met elkaar. Deze waren Koguryo, Pakche en Silla. In 668 kwam een einde aan de vijandigheden doordat Silla de andere twee staten overwon en de eenwording van Korea tot stand bracht. Deze eenwording was voornamelijk te danken aan een groep jonge militairen, Hwa Rang Dan (Bloeiende Jeugd). Aan de gedragscode van de Hwa Rang Dan is die voor Tang Soo Do en andere Koreaanse gevechtskunsten (Tae Kwon Do, Hwa Rang Do, Hap Ki Do) ontleend.

De Koryo Dynastie (935 A.D. - 1392 A.D.).

De eerste historische overzichten van beoefening van gevechtskunsten dateren uit deze periode. Hierbij gaat het vooral om wapenfeiten van beroemde veldheren uit de Koreaanse geschiedenis. In deze overzichten wordt vooral de naam Soo Bahk genoemd. Naast Soo Bahk wordt ook melding gemaakt van Tae Kyun. Deze was vooral bekend vanwege haar beentechnieken, die in alle Koreaanse stijlen zijn overgenomen, hoewel er ook sprake was van grijpen werpen en grondtechnieken zoals in Ju Do. Doordat hiervan weinig is vastgelegd of terug te vinden is, is deze tak min of meer verloren gegaan.

De Yi Dynastie (1392 A.D. - 1907 A.D.).

Gedurende de Yi Dynastie hebben de schone kunsten (dichten, schilderen) zo sterk aan populariteit gewonnen dat gevechtskunstbeoefening een minderwaardige activiteit werden bezien. Ondanks de aandacht voor schone kunsten verscheen in deze periode het eerste handboek voor gevechtskunsten. Hierin ging het echter veel meer om het gebruik van traditionele wapens (pijl en boog, stok, speer, hellebaard, zwaard) en een weinig om gevechten met blote hand. Andere verslagen spreken over een variëteit aan technieken met blote hand afhankelijk van de regio.

Twintigste eeuw (1907 en later)

Door de Japanse invasie in 1907 werd het de Koreanen moeilijk gemaakt om hun gevechtskunsten te beoefenen. Aangezien het verboden was moesten degenen, die wilden doorgaan met de beoefening hun heil zoeken in afgelegen gebieden of naar het buitenland vertrekken. Het huidige Tang Soo Do is hierdoor o.a. beïnvloed. De grondlegger van deze stijl, Grootmeester Hwang Kee, trainde tijdens de Japanse bezetting in eigen land en vertrok ook een tijdje naar China. Daar leerde hij diverse Chinese gevechtskunsten, die hij Korea combineerde met het Soo Bahk. In Korea richtte hij het Moo Duk Kwan op als een
overkoepelend instituut ter bevordering van het Tang Soo Do. Daarvoor werd ook de naam Hwa Soo Do (eerbetoon aan de Hwa Rang) gebruikt. Later is ook Tang Soo Do (de combinatie met technieken uit de Chinese Tang Dynastie) gebruikt.



Gedragscode van het Moo Duk Kwan.

1. Wees loyaal aan je land.
Wees opofferend en doorzettend in je plichten t.o.v. je omgeving en t.o.v. jezelf.
2. Wees gehoorzaam naar ouderen.
Jongeren horen met plichtsgevoel en respect naar ouderen te handelen.
3. Houdt vriendschap in ere.
Wees vredelievend en trouw aan elkaar ongeacht verschillen in ras, sekse, religie enzovoort.
4. Wees discreet in het gevecht.
Wees correct in het nastreven van doelstellingen Maak op rechtvaardige wijze en naar eer en geweten onderscheid tussen goed en kwaad.
5. Trek niet terug uit de strijd.
Hiermee wordt bedoeld dat een begonnen werk ook dient te worden afgemaakt. De Tang Soo Do beoefenaar wordt geacht opofferend te zijn voor rechtvaardigheid met al zijn capaciteiten en moed. Opgeven hoort er niet bij hoe moeilijk het ook is.



Vereisten voor mentale versterking
1. Eenheid met de natuur
2. Bekendheid met omgeving
3. Ervaring
4. Geweten
5. Cultuur

Accenten voor mentale versterking
1. Eerbied voor de natuur
2. Fysieke controle (Ki-hap)
3. Hoffelijkheid
4. Bescheidenheid
5. Dankbaarheid
6. Zelf opofferendheid en moed
7. Ingetogenheid
8. Sterk van buiten, zacht van binnen
9. Verdraagzaamheid
10. Geletterdheid

Vereisten voor fysieke versterking
1. Contact met nauurlijke omgeving
2. Variatie in psychische condities
3. Gepaste voeding
4. Voldoende training
5. Voldoende rust

Accenten voor de fysieke versterking
1. Ademhalingscontrole
2. Focus
3. Continue evenwicht
4. Flexibiliteit van het lichaam
5. Correcte spierspanning
6. Snelle en trage technieken
7. Exactheid van de technieken
8. Inschatting van afstanden
9. Gesteldheid van handen en voeten

 


 

De Tang Soo Do training

Procedures tijdens de training

De Tang Soo Do training bestaat uit een aantal onderdelen. Deze zijn:

  • 1. De opstelling. Op afroep van de instructeur stelt de groep zich op in rijen naar graad. Rechts voor op de hoogst gegradeerde, links achter in de laagst gegradeerde.

    2. Het begroeten van de vlag met daarop het Moo Duk Kwan embleem. Deze groet staat symbool voor een groet aan alle Tang Soo Do beoefenaars over de hele wereld. Deze groet gebeurt op afroep van de hoogst gegradeerde, waarbij de rechtervuist voor de linkerborst wordt gebracht ter hoogte van het hart.

    3. De meditatie. In kleermakerszit met een gestrekte rug en een rustige ademhaling. Het is hierbij de bedoeling dat zowel lichaam als geest volledig tot rust komen ter voorbereiding van de training. Soms wordt ook staande gemediteerd.

    4. Het groeten van de instructeur. Ook deze groet geschiedt op afroep van de hoogst gegradeerde. De groet bestaat uit een lichte buiging van het hoofd. Na de buiging worden beide vuisten op borsthoogte gebracht met de kreet Tang Soo.

    5. De opwarming. De bedoeling van de opwarming is dat het lichaam wordt voorbeid op de fysieke training. De spieren worden hiervoor met rekoefeningen losgemaakt, maar ook gehard door krachtoefeningen. Hierbij wordt van geen enkel apparaat gebruik gemaakt.

    6. De technische Tang Soo Do training. Hierbij wordt alles wat de leerling moet beheersen voor zijn/haar eerst volgende twee graden doorgenomen.

    Gedurende de training, die uit verschillende onderdelen bestaat, wordt steeds de ceremonie in acht genomen. Vooraf aan elk nieuw onderdeel wordt de trainingspartner gegroet en datzelfde vindt ook plaats aan het einde of gedurende onderbrekingen.

    7. De afsluiting. De punten 1 t/m 4. Nu wordt bij de buiging van punt vier ook bedankt voor de les door de leerling en voor de aandacht door de leraar. Men zegt dan Kum Sa Hap Ni Da. Dit betekent: "Dank u wel".


  • Bandensysteem in Tang Soo Do

    Gup

    Kleur

    Betekenis van de kleur

    10

    Wit

    Wit is de kleur van het prille begin. Het duidt ook op de winter, waarin alles stil ligt en er nog geen groei is.

    9

    Wit met één blauwe streep

    8

    Oranje

    Oranje duidt op de kleur van de zon en de lente. De eerste groei begint zich te tonen.

    7

    Oranje met één blauwe streep

    6

    Groen

    Groen is de kleur van de zomer en de bloei en duidt op de groei van de beoefenaar.

    5

    Groen met één blauwe streep

    4

    Groen met twee blauwe strepen

    3

    Rood

    Rood vertegenwoordigt bloed en energie. De beoefenaar is ontwikkeld in deze fase zijn kracht.

    2

    Rood met één blauwe streep

    1

    Rood met twee blauwe strepen

    Dangraden

    Donkerblauwe Band

    Blauw kan donkerder worden (Zwart is het einde). Na deze mijlpaal is meer mogelijk.






  • Kicho Hyong Il Bo

    Kicho = Basis
    Hyong = Loopvorm
    Il Bo = Eerste

    De Kicho loopvormen zijn door grootmeester Hwang Kee ontwikkeld om beginnelingen de grondbeginselen van de bewegingen in het Tang Soo Do bij te brengen. Een loopvorm is niet alleen een serie stappen met losse hand- en beentechnieken. Deze technieken horen vloeiend in elkaar uit te lopen met de juiste toepassing van snelheid, kracht, gebruik van de heup (Hu Ri) en concentratie. Bij de basis loopvormen is bewust gekozen voor een beperkt aantal technieken teneinde de aandacht voor de uitvoering hiervan te maximaliseren.

    In deze handleiding worden de eerste drie loopvormen weergeven. Indien deze goed worden beheerst is een goede basis gelegd voor het aanleren van de hogere vormen.
    0. Chunbi Yaseh. Natuurlijke stand met voeten op schouderbreedte en de beide vuisten voor de onderbuik op een vuistbreedte van elkaar.
    1. Vanuit de natuurlijke stand naar links in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker lage blok (hadan makki).
    2. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    3. 180° naar rechts draaien op linkervoet in voorwaartse stand met lage blok (hadan makki).
    4. Vooruit stappen met linkervoet naar voorwaartse stand met linker middenstoot (chundan kongkyuk)
    5. 90° naar links draaien op de rechter voet in rechter voorwaartse stand met linker lage blok (hadan makki).
    6. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    7. Vooruit stappen met linkervoet naar voorwaartse stand met linker middenstoot (chundan kongkyuk)
    8. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk) met ki hap.
    9. 270° draaien op rechtervoet naar linker voorwaartse stand met lage blok (hadan makki)
    10. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    11. 180° naar rechts draaien op de linker voet in rechter voorwaartse stand met rechter lage blok (hadan makki).
    12. Vooruit stappen met linkervoet naar voorwaartse stand met linker middenstoot (chundan kongkyuk).
    13. 90° naar links draaien op de rechter voet in rechter voorwaartse stand met linker lage blok (hadan makki).
    14. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    15. Vooruit stappen met linkervoet naar voorwaartse stand met linker middenstoot (chundan kongkyuk)
    16. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk) met ki hap.
    17. 270° draaien op rechtervoet naar linker voorwaartse stand met lage blok (hadan makki)
    18. Vooruit stappen met rechtervoet naar voorwaartse stand met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    19. 180° naar rechts draaien op de linker voet in rechter voorwaartse stand met rechter lage blok (hadan makki).
    20. Vooruit stappen met linkervoet naar voorwaartse stand met linker middenstoot (chundan kongkyuk).
    21. Baro (Einde) terug in natuurlijke stand zoals bij "0". Na commando "Shio" voeten tegen elkaar, groeten en ontspannen.



    Kicho Hyong Sam Bo (Sam Bo = derde)
    0. Chunbi Yaseh. Natuurlijke stand met voeten op schouderbreedte en de beide vuisten voor de onderbuik op een vuistbreedte van elkaar.
    1. Linkervoet naar links verplaatsen in rechter achterwaartse stand (hugol yaseh) met linker midden buitenwaartse blokkering (ahnesu pahkuro chundan makki).
    2. Vorderen met rechtervoet in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    3. Op linkervoet 180° rechtsom draaien naar linker achterwaartse stand (hugol yaseh) met rechter midden blokkering van binnen naar buiten (ahnesu pahkuro chundan makki).
    4. Vorderen met linkervoet in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met middenstoot (chundan kongkyuk).
    5. Op rechtervoet 90° linksom draaien in voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker lage blok (hadan makki).
    6. Met rechts vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met rechter zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk).
    7. Met links vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met linker zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk).
    8. Met rechts vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met rechter zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk) met ki hap.
    9. Op de rechtervoet 270° linksom draaien in rechter achterwaartse stand (hugol yaseh) met midden blok van binnen naar buiten (ahnesu pahkuro chundan makki).
    10. Vorderen met rechtervoet in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    11. Op linkervoet 180° rechtsom draaien naar linker achterwaartse stand (hugol yaseh) met rechter midden blokkering van binnen naar buiten (ahnesu pahkuro chundan makki).
    12. Vorderen met linkervoet in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met middenstoot (chundan kongkyuk).
    13. Op rechtervoet 90° linksom draaien in voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker lage blok (hadan makki).
    14. Met rechts vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met rechter zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk).
    15. Met links vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met linker zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk).
    16. Met rechts vooruit stappen in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met rechter zijwaartse stoot (hoeng yin kongkyuk) met ki hap.
    17. Op de rechtervoet 270° linksom draaien in rechter achterwaartse stand (hugol yaseh) met midden blok van binnen naar buiten (ahnesu pahkuro chundan makki).
    18. Vorderen met rechtervoet in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met rechter middenstoot (chundan kongkyuk).
    19. Op linkervoet 180° rechtsom draaien naar linker achterwaartse stand (hugol yaseh) met rechter midden blokkering van binnen naar buiten (ahnesu pahkuro chundan makki).
    20. Vorderen met linkervoet in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met middenstoot (chundan kongkyuk).
    21. Baro (Einde) terug in natuurlijke stand zoals bij "0". Na commando "Shio" voeten tegen elkaar, groeten en ontspannen.


    Chil Sun E Ro Hyong
    Chil = Zeven(de) Sun = Ster
    E Ro = nummer twee (nummer een is nl. Iets complexer).

    Met de zevende ster wordt gedoeld op de poolster, die als een kompas fungeert en duidelijkheid over de gevolgde richting aangeeft.

    0. Chunbi Yaseh. Natuurlijke stand met voeten op schouderbreedte en de beide vuisten voor de onderbuik op een vuistbreedte van elkaar.
    1. Vanuit de natuurlijke stand naar links in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker lage blok (hadan makki).
    2. Op de plek slag met rechterhand tegengestelde meshandslag (teul oh soo do kong kyuk) op nekhoogte van buiten naar binnen toe.
    3. Met rechts kniestoot (murup chaki) op borsthoogte, waarbij handen richting knie worden getrokken, en rechtervoet vooruitplaatsen en tegelijkertijd middenstoot (chundan kong kyuk) met rechtervuist.
    4. Op de plek met linkervuist tegengestelde middenstoot (teul oh chungan kong kyuk)
    5. Op links 180° rechtsom draaien in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met rechter lage blok (hadan makki).
    6. Op de plek slag met linkerhand tegengestelde meshandslag (teul oh soo do kong kyuk) op nekhoogte van buiten naar binnen toe.
    7. Met links kniestoot (murup chaki) op borsthoogte, waarbij handen richting knie worden getrokken, en linkervoet vooruitplaatsen en tegelijkertijd middenstoot (chungdan kong kyuk) met linkervuist.
    8. Op de plek met rechtervuist tegengestelde middenstoot (teul oh chungdan kong kyuk)
    9. 90 ° naar links draaien in linker voorwaartse stand met linker dubbele onderarm blokkering op borsthoogte.
    10. Vorderen met rechter zijwaartse stoot (hoeng jing kong kyuk) in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh).
    11. Vorderen met linker zijwaartse stoot (hoeng jing kong kyuk) in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh).
    12. Vorderen met rechter zijwaartse stoot (hoeng jing kong kyuk) in zijwaartse stand (sa ko rip yaseh) met ki hap.
    13. 270° naar links draaien op rechtervoet in rechter achterwaartse stand (hugol yaseh) met linker meshand blokkering (soo do makki) op borsthoogte.
    14. Vorderen met rechts in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met rechter middenstoot (chungdan kong kyuk).
    15. 180° naar draaien op linkervoet in linker achterwaartse stand (hugol yaseh) met rechter meshand blokkering (soo do makki) op borsthoogte.
    16. Vorderen met links in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker middenstoot (chungdan kong kyuk).
    17. Op rechtervoet 90° linksom draaien naar linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met beide handen gekruist voor de borst. Beweeg handen naar buiten toe in een dubbele meshand blokkering.
    18. Met rechts voorwaartse trap (ahp chaki) en rechtervoet vooruit plaatsen in voorwaartse stand (chungol yaseh) met beide handen gekruist voor de borst. Beweeg handen naar buiten toe in een dubbele meshand blokkering.
    19. Met links voorwaartse trap (ahp chaki) en linkervoet vooruit plaatsen in voorwaartse stand (chungol yaseh) met beide handen gekruist voor de borst. Beweeg handen naar buiten toe in een dubbele meshand blokkering.
    20. Met rechts voorwaartse trap (ahp chaki) en rechtervoet vooruit plaatsen in voorwaartse stand (chungol yaseh) met middenstoot (chundan kong kyuk) met ki hap.
    21. Op de rechtervoet 270° linksomdraaien in rechter achterwaartse stand (hugol yaseh) met lage blokkering (hadan makki).
    22. Vorderen met rechts in rechter voorwaartse stand (chungol yaseh) met hoge stoot (sandan kong kyuk).
    23. Op linkervoet 180° rechtsom draaien naar linker achterwaartse stand (hugol yaseh) met lage blok (hadan makki)
    24. Vorderen met links in linker voorwaartse stand (chungol yaseh) met linker hoge stoot (sandan kong kyuk).
    25. Baro. Met links 90° terugstappen in natuurlijke stand.



    Tang Soo Do Curaçao (Il Soo Sik Dae Ryun Soo Ki)

    1. Links achteruit stappen in achterwaartse stand met rechter binnenwaartse blokkering. Overnemen met links en volgen met rechter hoge knokkelslag naar slaapbeen.

    2. Links achteruit stappen in achterwaartse stand met rechter binnenwaartse middelhogeblokkering. Overnemen met links en volgen met rechter hoge knokkelslag en rechter middelhoge elleboogstoot naar Solar Plexus.

    3. Met rechts instappen in voorwaartse stand met linker middelhoge meshand blokkering en rechter hoge elleboogstoot naar kaak.

    4. Met rechts instappen in voorwaartse stand met linker middelhoge meshand blokkering en tweemaal rechter hoge elleboogstoot naar kaak (voorwaarts en achterwaarts).

    5. Met rechts instappen in achterwaartse stand met linker tegengestelde buitenwaartse middelhoge meshand blokkering en tweemaal rechter hoge meshand aanval naar nek (voorwaarts en achterwaarts).

    6. Met rechts instappen in voorwaartse stand met linker tegengestelde buitenwaartse middelhoge meshand blokkering en rechter hogestoot gevolgd door linker opstoot.

    7. Met links schuin naar voren stappen in ruiterstand met linker palmblok, gevolgd door twee maal middenstoot en eenmaal hoge stoot naar gezicht.

    8. Met links naar voren stappen in voorwaartse stand met linker Palmblok. Rechts bijhalen in gesloten stand en tweemaal meshandslag; eerst naar zwevende ribben en daarna naar de nek.

    9. Met rechts instappen in ruiterstand met linker tegengestelde meshand blokkering en rechter opwaartse elleboogstoot onder de kin. Op de plaats linksom draaien in achterwaartse stand met rechterhamervuistslag naat kruis.

    10. Met links instappen in voorwaartse stand met linker buitenwaartse meshand blokkering. Hoofd grijpen met links en omlaag brengen. Volgen met neerwaartse elleboogstoot tussen de schouderbladen.
    11. Met rechts vooruitstappen in achterwaartse stand met Buitenwaarste blokkering. Op de plaats linksom draaien met linker elleboogstoot naar de Solar Plexus. Terugdraaien en volgen met elleboogstoot naar het gezicht.

    12. Met links schuin instappen in ruiterstand met palmblok. Pols vastgrijpen en op het linkerbeen rechtsom draaien naar ruiterstand met elleboogstoot naar de rug.

    13. Met linkerbeen schuin vooruitstappen met palmblokkering. Volgen met rechtse meshand naar Plexus gevolgd door rechtse knokkelslag naar het slaapbeen.

    14. Met links vooruitstappen in voorwaartse met, Palm blokkering. Volgen met rechter tegengestelde meshand naar het gezicht, linker meshand naar de hals en rechter middenstoot naar de zwevende ribben.

    15. Met rechts vooruitstappen in achterwaarste stand met meshand blokkering. Volgen met een rechter beenveeg gecombineerd met rechter tegengestelde meshand naar gezicht of keel.

    16. Met rechts vooruitstappen in achterwaartse stand met binnenwaartse blokkering gevolgd door rechter meshand naar slaap/hals. Afmaken met palmstoot naar de kin.

    17. Met rechts instappen in voorwaartse stand met tegengestelde hogemeshand blokkering en tegelijkertijd meshand naar keel. Volgen met tegengestelde hogeSpeerhand, middenstoot en tegengestelde palmstoot naar kin.

    18. Met links instappen in voorwaartse stand met plamblok en tegelijkertijd hogestoot (r). Volgen met rechter knokkelslag naar zwevende ribben. Op het linkerbeen linksom draaien zodat men achter de aanvaller komt in achterwaartse stand met linker meshand naar nek en rechter opstoot naar de nierstreek.

    19. Met rechts achteruitstappen in achterwaartse stand en de aanval opvangen met een armklem (rechts: binnenkant pols, links: achter de elleboog). Vooruitschuiven met knokkelslag naar slaap.

    20. Met rechts instappen in ruiterstand met linker hogeblokkering en rechter elleboogstoot. Op de plaats linksom draaien en linker elleboogstoot plaatsen op Solar Plexus. Weer rechtsom draaien en met rechts knokkelslag naar het slaapbeen.


    Il Soo Sik Dae Ryun Chok Ki (éénstapsgevechten met beentechnieken)

    1. Linker buitenwaartse trap, gevolgd door rechter middelhoge voorwaarste trap

    2. Linker buitenwaartse trap, gevolgd door rechter middelhoge zijwaartse trap

    3. Linker buitenwaartse trap, gevolgd door rechter hoge cirkelvormige trap.

    4. Rechter binnenwaartse trap, gevolgd door linker middelhoge achterwaartse trap.

    5. Rechter binnenwaartse trap, gevolgd door linker hoge achterwaarts cirkelvormige trap.

    6. Rechter binnenwaartse trap, gevolgd door rechter diagonale trap (zie foto).

    Pituro Chaki Kyo Sah Elfried Paulina


    7. Linker middelhoge voorwaartse trap, gevolgd door rechter hoge zijwaartse trap.

    8. Linker middelhoge voorwaartse trap, gevolgd door rechter hoge cirkelvormige trap.

    9. Rechter middelhoge zijwaartse trap, gevolgd door linker middelhoge achterwaartse trap.

    10. Rechter middelhoge voorwaartse trap, linker binnenwaartse trap, rechter hoge zijwaartse trap.

    11. Rechtse middelhoge zijwaartse, linkse middelhoge achterwaartse trap, rechtse hoge cirkelvormige trap.

    12. Linker voorwaartse trap, Rechter buitenwaartse trap, doordraaien en volgen met ingesprongen buitenwaartse trap.

    13. Middelhoge voorwaartse trap met rechts, wisselsprong met rechter meshand blokkering en volgen met rechter buitenwaartse trap.

    14. Opvangen met rechter duwtrap op maag en volgen met rechter binnenwaartse trap.

    15. Rechtse middelhoge zijwaartse, wisselsprong met linker palmblok en volgen met middelhoge achterwaartse trap.

    16. Met links instappen in voorwaartse stand met palmblok en tegelijkertijd tegengestelde hoge stoot. Volgen met dubbele rechter cirkelvormige trap (Middelhoge, Hoge) en linker achterwaarts cirkelvormige trap.

    17. Zelfde als 16 met handen. Opvolging is zijwaartse in de knieholte met rechts gevolgd door een ingedraaide linker binnenwaartse trap.

    18. Zie 16. Opvolging linker voetveeg, linker zijwaartse en rechter achterwaartse trap.

    19. Zie 16. Opvolging rechtse cirkelvormige trap op bovenbeen en gelijk door naar rechtse binnenwaartse trap.

    20. Met rechts achteruitstappen in achterwaartse stand met meshand blokkering gevolgd door tegengestelde middenstoot. Afronden met ingesprongen cirkelvormige trap naar bovenbeen en zijwaartse naar het lichaam (beide rechts) en linker ingesprongen achterwaartse trap.



    Tang Soo Do Curaçao / Hoo Sin Sul 1 t/m 15 (zelfverdediging)

    Nrs 1 t/m 3: pols wordt diagonaal vastgegrepen (links-links of rechts-rechts)

    1. Achteruit trekken met de zijkant van de pols richting de opening (duimkant). Tegenaanval met knokkelslag naar slaap.

    2. Met de vastgegrepen arm de aanvallende arm over de pols heen grijpen en naar buiten toe draaien. De vrije hand op de elleboog en volgen met een lage voorwaartse trap

    3. De greep overnemen zoals in 2, maar nu achter de aanvaller om draaien en zijn arm hoog achter zijn rug drukken en tegelijkertijd de nek klem zetten. Druk met een van de voeten in knieholte om nekklem harder aan te zetten.

    Nrs 4 & 5: pols wordt parallel gegrepen (links-rechts of rechts-links)

    4. Stap achteruit met korte opwaartse cirkelvormige beweging naar buiten toe, waarbij de vrije hand de aanvallende hand op zijn plaats houdt. Volgen met middelhogevoorwaartse trap naar de zwevende ribben.

    5. Korte opwaartse cirkelvormige beweging naar buiten toe, waarbij de vrije hand de aanvallende hand op zijn plaats houdt. Volgen met kniestoot.

    6. Schouder wordt parallel van voren gegrepen. Met de verste hand de hand van de aanvaller op de plaats houden en een korte stap achteruit zetten, daarbij tegelijkertijd de andere hand palmstoot op de elleboog.

    7. Schouder wordt van opzij gegrepen. Met de dichtstbijzijnde hand meshand op Solar Plexus terwijl de andere hand de hand van de tegenstander vast houdt. Volgen met palmstoot op de elleboog terwijl de dichtstbijzijnde voet achteruit trapt tegen de schenen.

    8. Schouder wordt van achteren parallel gegrepen. Wegstappen bij aanvaller in ruiterstand en tegelijker de hand op de plaats houden en een aanval tegengestelde meshand plaatsen op de elleboog. Terugdraaien met achterwaartse trap.

    9. Schouder wordt van achteren diagonaal gegrepen. Op de aanvaller indraaien, in ruiterstand, richting de greep met meshand naar de Solar Plexus. Volgen met palmstoot naar de kin en Neerwaarste elleboogstoot naar sleutelbeen.

    10. Beide schouders worden van achteren vastgegrepen. Omdraaien en met een arm over de greep draaien om vrij te komen. Volgen met palmstoot naar kin, opstoot naar ribben en voorwaartse trap naar kruis.

    11. Beide polsen worden van voren gegrepen.
    Met een wijde boog armen omhoog brengen zodat de knokkels van de tegenstander tegen elkaar ketsen. Volgen met dubbele meshand naar zwevende ribben. Zakken, enkels van aanvaller grijpen en onderuit halen. Afronden met stamp naar kruis.

    12. Beide polsen worden van voren gegrepen.
    Voor het lichaam de knokkels van de tegenstander stevig tegen elkaar doen ketsen Volgen met meshand naar de nek en armklem, waarbij de aanvallende arm fungeert als hefboom.

    13. Beide polsen worden van achteren gegrepen.
    middelhogeachterwaartse trap gevolgd door Ingesprongen Zijwaartse trap.

    14. Beide polsen worden van achteren gegrepen.
    In twee stappen achteruit langs de aanvaller, zodanig dat je eigen armen evenwijdig blijven en die van de aanvaller elkaar kruisen. Door de gevormde hefboom aanvaller naar de grond brengen en volgen met tegenaanval.

    15. Beide schouders worden van voren gegrepen.
    Beide ellebogen achtereenvolgens forceren door diagonaalsgewijs de hand van de aanvaller op de plaats te houden en met de palm van de andere hand te klemmen. Na tweede klem doordrukken en achteruitstappen. Volgen met knokkelslag.


    Koreaanse Benamingen

    Algemeen

    Grootmeester (8ste dan en hoger)

    Meester (4de t/m 7de dan)

    Instructeur (1ste t/m 3de dan)

    Leerling (wit en gekleurde band)

    Trainingsruimte

    Vlag

    Tang Soo Do pak

    Jas/Kimono

    Broek

    Band

    Attentie/Aandacht

    Draaien

    Parate houding

    Starten

    Stoppen

    Einde

    Dank u wel

    Zitten

    Meditatie

    Groeten

    Op tel

    Zonder tellen

    Voorwaarts

    Zijwaarts

    Achterwaarts

    Rijzend

    Opwaarts

    Neerwaarts

    Buitenwaarts

    Binnenwaarts

    Gestrekt

    Hoog

    Midden

    Laag

    Handtechniek

    Voettechniek

    Blokkering

    Kwan Chang Nim

    Sah Bum Nim

    Kyo Sah Nim

    Jjea

    Do Chang

    Kuk Gi

    Do Bok

    San Gi

    Hai

    Ti

    Charyut

    To Ra

    Chun Bi

    Si Chak

    Tallyo

    Ba Ro / Ku Man

    Kum Map Su Ni Da

    Ahn Jo

    Muk Kyum

    Kyun Rye

    Ku Ryung E Mat Cho So

    Ku Ryung Up Shi

    Ahp

    Yup

    Dwi

    Ol Ri Chi

    Chu Kyo

    Nae Ryo

    Ahnesu Pahkuro / (Pahkuro)

    Pahkesu Ahnuro / (Ahnuro)

    Podo

    San Dan

    Chun Dan

    Ha Dan

    Soo Ki

    Chok Ki

    Mak Ki

    Strijdkreet

    (Innerlijke) kracht

    Coördinatie

    Focus

    Loopvorm

    Eenstapsgevecht

    Driestapsgevecht

    Vrije gevecht

    Zelfverdediging

    Bong

    Tan To

    Ki Hap

    Ki

    Hap

    Shi Sun

    Hyung

    Il Soo Sik Dae Ryun

    Sam Soo Sik Dae Ryun

    Ya Yu Dae Ryun

    Ho Sin Sul

    Staf/Lange Stok

    Mes/Dolk

    Getallen

    Nederlands

    Een

    Twee

    Drie

    Vier

    Vijf

    Zes

    Zeven

    Acht

    Negen

    Tien

    Hoofdtelwoord

    Hana

    Tul

    Set

    Net

    Tasot

    Yosot

    Ilgop

    Yodol

    Ahop

    Yol

    Rangtelwoord

    Il

    I

    Sam

    Sa

    Oh

    Yuk

    Chil

    Pal

    Ku

    Sip

    Lichaamsdelen

    Hand

    Arm

    Vuist

    Elleboog

    Kruis

    Zonnevlecht

    Kin

    Bovenlip

    Sohn

    Pahl

    Chu Mok

    Pal Kup

    Ko Whan

    Myung Chi

    Tuck

    In Chung

    Been

    Voet

    Knie

    Middel

    Buik

    Nek

    Voorhoofd

    Wreef

    Da Ri

    Bahl

    Mu Rup

    Hur Ri

    Dan Jun

    Mok

    I Ma

    Bahl Deum

    Standen

    Rechte stand (voeten tegen elkaar)

    Parate Stand

    Voorwaartse Stand

    Achterwaartse stand

    Ruiterstand (tenen parallel)

    Ruiterstand (tenen naar buiten)

    Gekruiste stand

    Klaar voor stoten

    Klaar voor trappen

    Gevechtshouding

    Moa Ya Seh

    Chun Bi Ya Seh

    Chun Gol Ya Seh

    Hu Gol Ya Seh

    Ki Ma Ya Seh

    Sa Ko Rip Ya Seh

    Kyo Sa Rip Ya Seh

    Pal Put Ki Chun Bi

    Pal Cha Ki Chun Bi

    Dae Bi Chun Bi Ya Seh

    Arm/handtechnieken

    Aanval

    Hoge Stoot

    Midden stoot

    Lage stoot

    Knokkelslag

    Voorvuist

    Meshandslag

    Omgekeerde meshandslag

    Hamervuistslag

    Speerhandstoot

    Vingersteek (een vinger)

    Vingersteek (twee vingers)

    Tang greep

    Elleboogstoot/slag

    Lange Zijwaartse stoot

    Palmstoot/slag

    Korte opstoot/uppercut

    Tegengestelde ... aanval

    Dubbele ... aanval

     

    Blokkering

    Dubbele ... afweer

    Hoge afweer

    Midden afweer

    Lage afweer

    Palm afweer

    Meshand Blokkering

    Combi laag/middenblok

    Buitenwaartse ... blokkering

    Binnenwaartse ... blokkering

    Tegengestelde ... blokkering

    Kong Kyuk

    San Dan Kong Kyuk

    Chun Dan Kong Kyuk

    Ha Dan Kong Kyuk

    Kap Kwon Kong Kyuk

    Chun Kwon

    Soo Do Kong Kyuk

    Yuk Soo Do Kong Kyuk

    Kwon Do Kong Kyuk

    Kwan Soo Kong Kyuk

    Il Ji Kwan Soo

    I Ji Kwan Soo

    Yip Kye Son

    Pal Kup Kong Kyuk

    Hoeng Yin Kong Kyuk

    Chang Kwon Kong Kyuk

    Chu Kyo Kong Kyuk

    Teul Oh ... Kong Kyuk

    Ssang Soo ... Kong Kyuk

     

    Makki

    Ssang Soo ... Makki

    San Dan Makki

    Chun Dan Makki

    Hadan Makki

    Mi Ru Makki

    Soo Do Makki

    Yang Soo Makki

    Ahnesu Pahkuro ... Makki

    Pahkesu Ahnuro ... Makki

    Teul Oh ... Makki

     

     

    Been technieken

    Voorwaartse trap

    Wreeftrap

    Cirkelvormige trap

    Zijwaartse trap

    Zijwaartse hiel trap

    Achterwaartse gestrekte trap

    Achterwaarste cirkelvormige trap

    Binnenwaartse trap

    Buitenwaartse trap

    Diagonale trap

    Knie stoot

    Duwtrap

    Ahp Chaki

    Bahl Deum Chaki

    Tollyo Chaki

    Yup Podo Chaki

    Hoo Ryut Chaki

    Dwi Podo Chaki

    Dwi Tollyo Chaki

    Pahkesu Ahnuro Chaki

    Ahnesu Pahkuro Chaki

    Pit(uro) Chaki

    Moo Roop Chaki

    Bal Ro Mul Ki

    Gesprongen Technieken

    Gesprongen voorwaartse trap: Ee Dan Ahp Chaki

    Gesprongen cirkelvormige trap: Ee Dan Tollyo Chaki

    Gesprongen zijwaartse trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen achterwaartse trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen achterwaarts cirkelvormige trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen binnenwaartse trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen buitenwaartse trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen diagonale trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen dubbele voorwaartse trap: Ee Dan Yup Podo Chaki

    Gesprongen dubbele zijwaartse trap: Ee Dan Dwi Podo Chaki

    Ee Dan Dwi Tollyo Chaki

    Ee Dan Pahkesu Ahnuro Chaki

    Ee Dan Ahnesu Pahkuro Chaki

    Ee Dan Pit(uro) Chaki

    Du Bal Ahp Chaki

    Du Bal Yup Podo Chaki

    1