Static Line Springen
Net als met tandemspringen maken veel mensen hun eerste sprong door middel van de staticline-methode. Veel mensen die voor deze manier kiezen hebben vaak eerst een tandemsprong gemaakt, maar dit is beslist niet noodzakelijk!
Static-Line springen kan op twee manieren: met een A-brevet cursus (die we hieronder verder bespreken) en met een First Jump Course (FJC). Als je de FJC wilt gaan doen is het toch handig om deze pagina helemaal te lezen.
Wat is een staticline sprong?
Bij een static-line sprong spring je ALLEEN uit het vliegtuig. Je zit dus NIET vast aan een instructeur.
Meestal spring je van een hoogte van 1200 meter. Waarbij met een lijn (de static-line) vastzit aan het vliegtuig. Deze lijn opent vrijwel direct de RECHTHOEKIGE EN BESTUURBARE parachute (alleen op Texel kun je nog met ronde parachutes springen), zodra je uit het vliegtuig springt . Daar hoef je je dus niet druk om te maken. Wel moet je controleren of de parachute goed open is gegaan en moet je zelf je parachute naar het landingsgebied sturen. Je hangt ongeveer 4 tot 5 minuten onder je parachute. Bij static-line springen maak je dus GEEN vrije val. Vaak worden er foto's en een video van je eerste sprong gemaakt (deze vallen vaak buiten het cursusgeld).
Is static-line springen gevaarlijk?
Zo gevaarlijk als je zelf bent. Als jij rustig blijft onder (hoog)spanning en doet wat je geleerd is, is het heel veilig. Bovendien krijg je een intensieve grondopleiding, want zonder dat zou het gekkenwerk zijn. Back-up veiligheidssystemen op het materiaal verhogen de veiligheid verder.
Wat kost een static-line cursus?
Dat variert per centrum. Meestal rond de 950 NLG. Hiervoor krijg je een weekend grondopleiding, 8 sprongen in totaal en na je 5-de sprong je A-brevet.
Hoeveel tijd ben ik er mee kwijt?
Een week. De cursus begint (op Texel) op zaterdagmiddag (instructie) en duurt t/m zondagmiddag. Na nog een korte check op maandagochtend kun je van maandag t/m vrijdag je 8 sprongen maken.
Moet ik een goede conditie hebben?
Valt wel mee. Het helpt wel als je een beetje sportief bent. Je hebt wel een medische verklaring nodig dat je gezond bent. Als je contact opneemt met het paracentrum voor het bespreken van je opleiding krijg je meestal vanzelf een keuringsformulier mee in het informatiepakket.
Wat kan ik nu met deze opleiding?
Als je gaat springen krijg je een oefenvergunning. Met deze oefenvergunning mag je onder toezicht van een instructeur springen. Als je je A-brevet hebt gehaald na 5 sprongen mag je ook met wat hardere wind springen.
Veel mensen gaan na de static-line opleiding de AFF-opleiding doen. Hoewel het voor een AFF-opleiding niet noodzakelijk is om eerst static-line gedaan te hebben, maak je het jezelf wel een stuk makkelijker: je hoeft je alleen nog maar druk te maken om de vrije val. Dit kan je tijdens de AFF een hoop geld schelen.