Rodopi2.gif (2979 bytes)
Το Παρθένο δάσος της Ροδόπης αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της εκτεταμένης και συμπαγούς οροσειράς της Ροδόπης. Η απομονωμένη οροσειρά αποτελεί μοναδικό στην Ευρώπη εργαστήρι της φύσης προσφέροντας καταφύγιο σε σπανιότατα είδη τόσο της Ελληνικής πανίδας όσο και της χλωρίδας.


Δραστηριότητες

 

 

Rodopi3.gif (17514 bytes)
Η επίσκεψη στο Παρθένο δάσος της Ροδόπης είναι μία εμπειρία γεμάτη συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εικόνες. Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν θα βρείτε ένα δάσος σαν το Παρθένο της Ροδόπης. Και μόνο η μοναδικότητά του προκαλεί για μία επίσκεψη.

Πρόσβαση
Η οροσειρά της Ροδόπης είναι πολύ εκτεταμένη με μήκος που φτάνει σχεδόν τα 100 χλμ. Η πρόσβαση γίνεται από δύο σημεία. Από τη Δράμα κινούμαστε προς Σιδηρόνερο και φτάνουμε στο χωριό Σκαλωτή το οποίο κατοικείται μόνο το καλοκαίρι από τους ανθρώπους που δουλεύουν στα εργοτάξια ξυλείας έξω από το χωριό. Η δεύτερη πρόσβαση είναι από το χωριό Παρανέστι που απέχει 30 χλμ. από τη Δράμα. Ο δρόμος κινείται βόρεια, περνά από το νέο φράγμα του Νέστου για να καταλήξει σε διασταύρωση η οποία αριστερά πηγαίνει προς Σκαλωτή και δεξιά προς Φρακτό. Περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω.


Rodopi4.gif (9060 bytes)
Επίσκεψη σε ένα μοναδικό εργαστήρι της Φύσης

Rodopi5.gif (2964 bytes)H πρόσβαση στο Παρθένο δάσος είναι σίγουρα μία περιπέτεια από μόνη της. Ο πυρήνας του Παρθένου βρίσκεται δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και για να φτάσει εκεί κανείς πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με το Δασαρχείο Δράμας το οποίο διαχειρίζεται όλη την περιοχή και μπορεί να δώσει την άδεια για την επίσκεψη στο μοναδικό αυτό κομμάτι της Ελληνικής φύσης. Η συνεννόηση με το δασαρχείο είναι επίσης απαραίτητη μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσει κανείς στα δασικά φυλάκια του Φρακτού που αποτελούν και τη βάση για την γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή του Παρθένου Δάσους Ροδόπης. Τα φυλάκια απέχουν περίπου 70 χλμ. από τη Δράμα και όπως φαντάζεστε τίποτα δεν φτάνει εκεί πλην του Δασαρχείου και των ξυλεργατών. Αφού όλες οι συνεννοήσεις έχουν ευτυχή κατάληξη με τον τρόπο που θα μας υποδείξει το Δασαρχείο θα φτάσουμε μετά από ένα μακρύ ταξίδι στα δασικά φυλάκια του Φρακτού. Εδώ υπάρχει πολύς χώρος για στήσιμο αντίσκηνων ενώ τα φυλάκια διαθέτουν και κρεβάτια στα οποία μπορείτε να μείνετε εάν έχετε συνεννοηθεί με το Δασαρχείο. Το προσωπικό του Δασαρχείου ανεβαίνει στο Φρακτό κάθε Δευτέρα και επιστρέφει στη Δράμα κάθε Παρασκευή. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει λοιπόν να κινηθείτε και εσείς προγραμματίζοντας ανάλογα τον χρόνο σας. Η επίσκεψη στον πυρήνα του Δάσους μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια, είτε με κάποιο από τα οχήματα του Δασαρχείου ανάλογα με την συνεννόηση που έχετε κάνει. Μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχει πάντα και κάποιος γεωπόνος ή τεχνολόγος ο οποίος μπορεί να σας πει περισσότερες πληροφορίες και να σας εξηγήσει τη λειτουργία του Δάσους. Ένα υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να επισκεφθείτε και τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα τα οποία απέχουν 0.30’ από το ελικοδρόμιο που βρίσκεται στην άκρη του δρόμου που έρχεται από το Φρακτό. Εδώ θα νοιώσετε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις μιας και τα ‘’σύνορα’’ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα χαντάκι δύο μέτρων που ‘’χωρίζει’’ τις δύο χώρες. Η θέα ολόγυρα είναι καταπληκτική. Η προστατευόμενη περιοχή ξεκινά 10 χλμ. μετά το Φρακτό σε σημείο όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα. Μετά από 6 χλμ. πορεία πάνω στον τεράστιο δασικό δρόμο που ανοίχτηκε πριν μερικά χρόνια μας φέρνει στο ελικοδρόμιο όπου υπάρχει και μία εγκαταλελειμμένη καλύβα. Στο δεξί σας χέρι βρίσκεται το περίφημο μπαλκόνι από όπου μπορείτε να απολαύσετε μία συγκλονιστικής ομορφιάς θέα προς την απροσπέλαστη χαράδρα του Αγριόγιδου, την οροθετική γραμμή ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Ελλάδα και την οροσειρά της Ροδόπης να χάνεται στον ορίζοντα προς το ρέμα του Φαρασινού. Η επιστροφή πρέπει να γίνει αναγκαστικά από τον ίδιο δρόμο. Η επίσκεψη στο Παρθένο Δάσος είναι μία από τις μοναδικές εμπειρίες που αξίζει κάθε κόπο για να τη ζήσετε. Γιατί το Παρθένο Δάσος ζεί και λειτουργεί όπως και τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και με απόλυτη αρμονία. Η επίσκεψή του είναι ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο, μία νοητή μετάβαση σε εποχές που ο άνθρωπος ακόμη δεν είχε εμφανισθεί πάνω στη Γη.

Rodopi7.gif (4147 bytes)

Rodopi8.gif (5167 bytes)

Rodopi9.gif (6958 bytes)

1