Om anti-kärnkraftslägret i Greifswald
Situationen i Tyskland:
I Tyskland finns det 19 kärnreaktorer, som står för drygt en tredjedel av elproduktionen. Den nya röd-gröna regeringen är överens om att avveckla kärnkraften. Just nu pågår så kallade konsensus samtal om avvecklingen mellan regeringen och elindustrin. I dessa samtal har regeringen visat sig vara mycket svag och man pratar nu om en avvecklingstid på 40 år.
Varför Greifswald?
Under DDR tiden var i Greifswald flera reaktorer i drift som dock avvecklades efter återföreningen, men det har byggts en stor hall för mellanförvaring. Transporterna av radioaktiv avfall till mellanförvaringen har under 90-talet blivit den tyska motståndsrörelsens viktigaste angreppspunkt mot kärnkraftsindustrin. Det finns tre platser för mellanförvaring - Greifswald, Gorleben och Ahaus - och det har än så länge bara varit möjligt att skicka fyra transporter - tre till Gorleben, en till Ahaus och ingen till Greifswald - vilket är mycket lite jämfört med de 50 transporter som väntar i upparbetningsanläggningar i Frankrike och England. Varje transport möttes av protester från 10000-30000 demonstranter och kunde bara genomföras med hjälp av 20000-40000 poliser. Det är mycket viktigt att visa att transporter till Greifswald kommer att mötas av lika mycket motstånd, så att atomindustrin inte får ett enkelt alternativ till Gorleben och Ahaus.
Vad har vi i Sverige med situationen i Tyskland att göra?
Det finns anledning att förmoda att en snabb avveckling i Tyskland skulle öka farten av den svenska avvecklingen, medan en trög process i Tyskland skulle försvåra en snabb avveckling hos oss. Tyska kärnkraftsföretag har köpt 31% av Barsebäck- och Oskarshamnägaren Sydkraft. Genom sådan internationalisering försöker företagen försvåra avvecklingen i båda länderna. Då skulle motståndet visa att det också är internationellt!
Program i Greifswald:
Det viktiga med lägret är att göra sig förtrogen med området och kolla olika möjligheter för motståndsaktioner, när en transport skulle komma. Därigenom visar vi politikerna och industrin att vi inte har glömt Greifswald. Dessutom ska det finnas en liten aktion i staden, en open-air konsert och olika arbetsgrupper och workshops. Tält bör man ta med och ett stort kök finns på plats.
Var ligger Greifswald?
Staden ligger söder om ön Rügen, inte långt ifrån havet. Båten från Trelleborg till Rügen tar 3 timmar och tåget till Greifswald 1. Staden har en rik svensk historia från 1600 och 1700-talet, när Vorpommern var svenskt.
Alla är mycket välkomna!!! Är Du intresserad hör av Dig till:
Anke Wagner Anklamer Str. 79 17489 Greifswald Tel: 03834 - 594876 Email: bigreifswald@topmail.de |
Arne Reyher Grenzstr. 1 17419 Seebad Ahlbeck Tel/Fax: 038378 - 22920 Email: biwolgast@topmail.de |