Η Iδέα Tης Tηλεδιάσκεψης (Videoconference)
Οι ταχύτατες εξελίξεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της τεχνολογίας με την επανάσταση που επήλθε στον κόσμο ,λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης και ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών , επέτρεψε στους επιστήμονες να οραματίζονται εφαρμογές που λίγα χρόνια νωρίτερα θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρανοϊκές. Μάλιστα η σύγκλιση της επιστήμης των υπολογιστών με αυτή των τηλεπικοινωνιών που συντελείται τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει διάπλατους ορίζοντές.
Μια από τις πιο προχωρημένες ιδέες που θέλησε να κάνει πραγματικότητα η επιστημονική κοινότητα ήταν και αυτή της τηλεδιάσκεψης. Από πολύ νωρίς είχε γίνει φανερό και ταυτόχρονα επιθυμητό να μπορεί να συνδυαστεί η έως τότε υπάρχουσα παρεχόμενη τηλεφωνική υπηρεσία με παράλληλη μετάδοση εικόνας, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα την αμεσότητα της επικοινωνίας. Με τον όρο Τηλεδιάσκεψη (Videoconference) εννοούμε την σύγχρονη μετάδοση, σε πραγματικό χρόνο, ήχου και εικόνας υπό την μορφή αλληλοδραστικής (Interactive) επικοινωνίας. Ειδικότερα με τον όρο αυτό επεκτείνεται η έως σήμερα γνωστή τηλεφωνική υπηρεσία με την προσθήκη της μετάδοσης εικόνας .
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι πάρα πολλά και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε πολλούς τομείς διαφόρων δραστηριοτήτων. Αποτελεί πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια των επιχειρήσεων οι οποίες μπορούν να πραγματοποιούν συμβούλια ,διασκέψεις , συναλλαγές και γενικά να επικοινωνούν χωρίς να είναι απαραίτητη η τόσο χρονοβόρα μετακίνηση και συγκέντρωση των συνδιαλεγόμενων. Βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στην ιατρική αφού μέσω της τηλεδιάσκεψης είναι δυνατή η πραγματοποίηση εγχειρήσεων ,διαγνώσεων και γενικά ιατρικών δραστηριοτήτων από απόσταση ,εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό τον καθοριστικό σε πολλές περιπτώσεις χρόνο ή παρακάμπτοντας την όποια αδυναμία μετάβασης του ασθενούς σε συγκεκριμένο χώρο. Η τηλεδιάσκεψη έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στο χώρο της εκπαίδευσης αφού μέσω αυτής μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει διαλέξεις , σεμινάρια ,μαθήματα χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από το γραφείο του. Εκτός από όλες τις παραπάνω σημαντικές εφαρμογές ,η τηλεδιάσκεψη ικανοποιεί και μία από τις βασικότερες ανάγκες του ατόμου με πολύ άμεσο τρόπο και σε ικανοποιητικό βαθμό. Την ανάγκη για καθημερινή επαφή και επικοινωνία του ατόμου με τα οικεία πρόσωπα. Ο λόγος αυτός την καθιστά σαν μία υπηρεσία η οποία απευθύνεται στην ολότητα του καταναλωτικού κοινού και κατά συνέπεια καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να γίνει προσιτή σε αυτό.
Παρά το γεγονός ότι η σύλληψη της συγκεκριμένης ιδέας πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς και θεωρητικά αποτελεί το επόμενο βήμα εξέλιξης στις επικοινωνίες, η ανάπτυξή της καθυστέρησε σημαντικά αφού έπρεπε να αντιμετωπιστούν μία σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα. Συνέπεια των προβλημάτων αυτών ήταν να η εν λόγω υπηρεσία να πραγματοποιείται μέσω πολύπλοκου υλικού (hardware). Μέχρι πριν λίγα χρόνια η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιούταν μέσα σε ειδικές αίθουσες (Videoconference rooms) που διέθεταν τον ανάλογο εξοπλισμό και η υπηρεσία κόστιζε ιδιαίτερα ακριβά. Με την τρομακτική εξέλιξη των H/Y , την σημαντική αύξηση της υπολογιστικής ισχύος των επεξεργαστών και την εξέλιξη των τεχνικών συμπίεσης και μετάδοσης εικόνας και ήχου καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου τύπου επικοινωνίας με την χρήση προσωπικών υπολογιστών γραφείου (Desktop Videoconferencing). Με την ταυτόχρονη εξάπλωση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων καθώς και το χαμηλό κόστος των προσωπικών υπολογιστών η υπηρεσία αυτή έγινε προσιτή. Αυτό το είδος της τηλεδιάσκεψης παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και με αυτό θα ασχοληθούμε στο μεγαλύτερο ποσοστό της εργασίας.
Τεχνολογικά
Το γενικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεδιάσκεψης περιλαμβάνει τα εξής στάδια :
α) Σύλληψη του ήχου μέσω αναλογικού μικροφώνου και ψηφιοποίηση του αναλογικού σήματος.
β) Σύλληψη της εικόνας μέσω αναλογικής κάμερας και ψηφιοποίηση του αναλογικού σήματος.
γ) Συμπίεση της εικόνας και του ήχου με βάση τους κατάλληλους αλγόριθμούς συμπίεσης .
δ) Μετάδοση των συμπιεσμένων εικόνων και ήχου μέσω δικτύου σε πραγματικό χρόνο.
ε) Λήψη των δεδομένων αποσυμπίεση και μετατροπή τους σε αναλογική μορφή για την μεταφορά τους στις συσκευές εξόδου (Ηχεία , Οθόνη).
Με βάση αυτό το γενικό πλαίσιο θα αναλύσουμε πλήρως τα επιμέρους στάδια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση μιας τηλεδιάσκεψης.