En varmemåler er en varmemåler eller...
Sidst opdateret 31/1- 2000

Er der monteret varmefordelingsmålere i din bolig, er det en god idé at checke om målererne fungerer korrekt. Har du mistanke om at varmemålingen i din bolig ikke fungerer optimalt, så undersøg følgende:

Er måleren lovlig?

Siden er siidst opdateret 31/1-2000..

Siden er oprettet 31/3-1999.
Antal besøgende siden denne dato:

Siden har til formål, at komme med nyttige oplysninger om varmefordelingsmålere.

 

Er måleren typegodkendt?
Er måleren placeret korrekt? Opdateret 31/1-2000
Har boligen termostatventiler?
Er ejendommen isoleret for nylig?
Hvor kan jeg læse mere?
Nyttige links

 

Hvornår er en varmemåler lovlig?

For at en måler er lovlig, er der 3 forhold som skal være i orden:

Måleren skal være typegodkendt
Måleren skal være egnet
Fabrikanten skal have bemyndigelse til at montere målere

Kravet om typegodkendelse er stort set altid opfyldt. Praktisk taget alle målere, som monteres her i landet, har en typegodkendelse. Derimod går det ofte galt med kravet om, at måleren skal være egnet. Det betyder, at der stilles krav til de omgivelser, en given måler monteres i. En måler kan derfor godt være typegodkendt og alligevel ikke egnet til at måle varmeforbrug. Det vil typisk være tilfældet, hvor der er foretaget ændringer enten i ejendommen (efterisolering) eller på selv varmeanlægget (fx, ved indførelse af termostatregulering).

Antag, at der blev bygget en ekstra etage på et hus, som tidligere havde fladt tag. Den tidligere tagetage får derved reduceret sit varmetab betragteligt, men radiatorerne vil stadig være dimensionerede ud fra det oprindelige opvarmningsbehov - og det betyder, at etagen nu kan opvarmes tilstrækkeligt ved en væsentligt lavere radiatortemperatur.

Virksomheder som beskæftiger sig med montering af målere, skal være i besiddelse af en overenstemmelseserklæring fra Erhvervsfremme Styrelsen. Men faktum er, at ikke alle firmaer, som beskæftiger sig med montering af varmefordelingsmålere, har bemyndigelse til det. Samtidig har flere monteringsfirmaer fået udstedt bemyndigelse på et forkert grundlag. Kriterierne som skal være opfyldt for at en virksomhed kan opnå bemyndigelse, fastlægges af Erhvervsfremme Styrelsen [Se lovtekst]. Et af kriterierne er, at pågældende monteringsfirma skal være ISO 9002 certificeret. Af uforklarlige årsager har Erhversfremme Styrelse i en række tilfælde dispenseret fra denne regel; resultatet er, at flere monteringsfirmaer, som ikke er ISO-certificerede, alligevel har fået bemyndigelse. Som forbruger skal man derfor være uhyre kritisk i sit valg af monteringsfirma. P.t. findes kun ét firma på det danske marked, som er ISO 9002-certificeret. Det er det danskejede firma Brunata.

Vær derfor opmærksom på, at en typegodkendt måler monteret af et firma med gyldig overenstemmelseserklæring, absolut ikke er nogen garanti for at måleren er egnet.

Målerens placering på radiatoren

Et andet forhold, som er af væsentlig betydning for korrekt måling, er målerens placering på radiatoren. Sådan har det ikke altid været. Før udviklingen af termostatventiler til regulering af varmeforbruget, havde radiatorer typisk et stort gennemløb og placeringen af varmemåleren blev derfor ikke ofret nogen synderlig opmærksomhed. Hele radiatorfladen havde stort set samme temperatur. Indførelsen af termostatventiler har betydet, at det i dag er helt afgørende, hvor på radiatoren måleren placeres. En række af de gamle anlæg lever dog fortsat videre med ukorrekt placering af målerne. For forbrugeren kan det bl.a. betyde registrering af enheder, selv når der er lukket for termostatventilen.

En stor del af problemerne med uegnede varmefordelingsmålere skyldes, at der ofte monteres tyske målere, der er designet til højtemperaturanlæg (lille radiator, stor gennemløbstemperatur). I Danmark benytter vi - for at opnå udnyttelse af spildvarme fra kraftvarmeværker - imidlertid primært lavtemperaturanlæg (stor radiator, lav gennemløbstemperatur). I højtemperaturanlæg tillægges monteringspunket (målerens placering på radiatoren) ikke væsentlig betydning og de tyske målere er da heller ikke undersøgt for korrekt monteringspunkt. De er fejlagtigt blevet monteret forkert i 75 % af radiatorens byggehøjde, et forhold der medfører en unøjagtighed på 15-20 % i forhold til en korrekt monteret måler.

En doktorafhandling, udarbejdet af Markus Tritschler ved det tekniske universitet i Stuttgart, blev i oktober 1999 godkendt. Undersøgelsen fastslår, at elektroniske målere med to-følermåling, skal monteres i 65% af radiatorens byggehøjde. Dette er interessant information, da alle tyske målere i Danmark er monteret i 75% byggehøjde med målefejl som resultat. Problemet er opstået, fordi de tyske fabrikanter har undladt, at dokumentere monteringspunktet, som krævet i den europæiske norm. Det er altså vigtigt, for at opnå pålidelige måleresultater, at måleren er placeret korrekt på radiatoren.

Hvor kan jeg læse mere

Lejeloven kapitel 7, §37 (privat udlejning) og kapitel 10, §54 (almene boliger), kræver at fordelingen af udgifter sker på baggrund af egnede varmefordelingsmålere.

Derudover har myndighederne indført en bestemmelse om, at alle varmefordelingsmålere skal være omfattet af et kontrolsystem. Pr. 1 januar 1999 skal alle ejendomme ligge inde med en tilgængelig kontrolmanual. Det er varmeleverandøren som er ansvarlig kontrolsystemet. I ejendomme med fordelingsmålere er varmeleverandøren lig ejendommens ejer. Vil du vide mere, så spørg efter ejendommens kontrolmanual.

I henhold til Erhvervsfremme Styrelsens bekendtgørelse nr. 70 af 28. januar 1997 om kontrol med varmefordelingsmålere § 7, skal varmeleverandøren etablere et kontrolsystem. Kontrolsystemet skal sikre varmeforbrugerne, at der er etableret et rimeligt grundlag for fordeling af varmeforbrug. Systemet skal være beskrevet i en kontrolmanual, og de tilsluttede varmeforbrugere skal være informeret herom." (Erhvervsfremme Styrelsen, Måleteknisk Direktiv nr. 07.21-01 af 4. september 1998).

Nyttige links

Lejeloven http://themis.dk/synopsis/docs/Lejeloven.html
Erhvervsfremme Styrelsen www.efs.dk
Statens Byggeforskningsinstitut www.sbi.dk
Miljø & Energiministeriet www.mem.dk
Danmarks tekniske Universitet www.dtu.dk
Ingenøren www.ing.dk
Samvirkende Energi- & Miljøkontorer www.sek.dk
Kamstrup www.kamstrup.dk
VVS-fabrikanterne www.vvs-fabrikanterne.dk
Privatboligen www.privatboligen.dk
HGI www.hgi.dk
Brunata
www.brunata.dk

 

Lovtekst

Kriterierne for at opnå bemyndigelse til at udstede overenstemmelseerklæringer er angivet i "Bekendtgørelse om kontrol med varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af forbrug af varme", kapitel 6, § 10 stk 3:

["Målerleverandører, der har et kvalitetsstyringssystem, der opfylder DS/ISO 9002, hvilket er eftervist gennem certificering af et organ, der har fornøden akkreditering fra DANAK, kan af erhvervsfremmestyrelsen bemyndiges til at udstede overenstemmelseerklæringer".]

 

 

1